ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ετοιμο για νέα μέτρα το Μαξίμου

Ετοιμο για νέα μέτρα το Μαξίμου

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε χθες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, καθώς χθες ήταν η πέμπτη συνεχόμενη μέρα αύξησης των κρουσμάτων, τα οποία έφτασαν τα 65, αριθμός που θυμίζει την περίοδο του lockdown.

Kατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα. Η αισιόδοξη πλευρά είναι πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Από την άλλη όμως, υπάρχει έκδηλη ανησυχία πως αν δεν υπάρξει επαγρύπνηση και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας, τότε σε λίγο καιρό μπορεί να μιλάμε για μία άλλη, πολύ χειρότερη, εικόνα. Στο τραπέζι μάλιστα έχει πέσει και η λήψη νέων μέτρων, με τον πρωθυπουργό να λέει χθες, απευθυνόμενος στους ειδικούς πως «αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε εγκαίρως».

Πλην της λήψης νέων μέτρων, που αν κριθεί απαραίτητο θα γίνει, στην κυβέρνηση εστιάζουν στην αυστηρή εφαρμογή της αποφυγής συνωστισμού και της χρήσης μάσκας, που με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται πως μπορεί να φρενάρει την εξάπλωση του ιού και να μην οδηγηθούμε σε δεύτερο κύμα.

Οπως ανέφερε μάλιστα χθες ο κ. Πέτσας, την Τετάρτη έγιναν συνολικά από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα ΜΜΜ και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει για την επιστροφή του κορωνοϊού είναι η αναφορά του πρωθυπουργού πως οι τηλεδιασκέψεις για το θέμα θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Υπουργικό συμβούλιο

Σήμερα στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με αρκετούς να προδικάζουν πως θα είναι η τελευταία συνεδρίαση με την παρούσα σύνθεση, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να λάβουν χώρα οι «δομικές αλλαγές». Το υπουργικό πάντως έχει γεμάτη ατζέντα, με πρώτο θέμα συζήτησης την ενημέρωση και τα επόμενα βήματα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δεσπόζει και στον επικείμενο ανασχηματισμό, καθώς οι βασικές αλλαγές που θα γίνουν θα έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του πακέτου των 72 δισ. Από εκεί και πέρα, σήμερα θα υπάρχουν και αρκετές παρουσιάσεις υπουργών, όπως από τον Ακη Σκέρτσο των στοιχείων από το Παρατηρητήριο COVID-19, αλλά και από τον Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με την προετοιμασία ετήσιου προγράμματος κωδικοποίησης της νομοθεσίας.

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μάτι, όπου συναντήθηκε με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής και άκουσε τις απόψεις τους για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Η μεγάλη μας πρόκληση» τόνισε ο πρωθυπουργός «είναι να ξαναφτιάξουμε την περιοχή αυτή πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν. Και για να το κάνουμε, χρειαζόμαστε ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο».