Η «μάχη της Αττικής» θα κρίνει τον πόλεμο

Η «μάχη της Αττικής» θα κρίνει τον πόλεμο

Ο ρυθμός μετάδοσης και τα «κλειδιά» για χαλάρωση ή αυστηροποίηση του lockdown

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας, που ήδη πιέζει εντονότατα το σύστημα υγείας, θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, με «ορόσημο» την 20ή Νοεμβρίου, οπότε και θα έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρονικός κύκλος από την επιβολή της καραντίνας, θα αποφασίσει εάν θα κινηθεί στην κατεύθυνση αυστηροποίησης και παράτασης του προγραμματισμένου μέχρι το τέλος του μήνα lockdown ή θα αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδια χαλάρωσης. Κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως τις επόμενες ημέρες το πιθανότερο είναι να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σύντομα θα ακολουθήσει η αποκλιμάκωση και δεν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου της Θεσσαλονίκης για το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να προβεί σε αυτοκριτική.

Μεγάλο στοίχημα είναι, βεβαίως, λόγω του όγκου της, αλλά και της δυνατότητας να αποτελεί χώρο νοσοκομειακής «υποδοχής» για πάσχοντες από την υπόλοιπη Ελλάδα, η πορεία μετάδοσης της νόσου στην Αττική. Αισιόδοξο μήνυμα αποτέλεσε, ως εκ τούτου, το γεγονός ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, το λεγόμενο Rt, εμφάνιζε την Παρασκευή πτωτική πορεία στο Λεκανοπέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκινείτο στο 1,13. Παράλληλα, όμως, προβληματισμός υπάρχει για τις εξελίξεις σε σχέση με τη νόσο στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, όπου μπορεί να καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων λόγω της συγκομιδής της ελιάς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως όσο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε τετραψήφια νούμερα, τα εισιτήρια στα νοσοκομεία υπερβαίνουν τα εξιτήρια και οι ΜΕΘ παρουσιάζουν μεγάλες πληρότητες, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σταδιακής άρσης των περιορισμών. Αντιθέτως, θα έλθουν στο προσκήνιο και νέα μέτρα, όπως η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης για τα δημοτικά –ανακοινώθηκε τελικά προχθές το απόγευμα– ο τερματισμός και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και η μείωση των επιλογών εξόδου από την κατοικία, μέσω SMS. Επίσης, θα παραταθεί το lockdown, που πάντως, εξαρχής ήταν σαφές πως επρόκειτο να αρθεί σταδιακά: Αρχικά δηλαδή, από την 1η Δεκεμβρίου στην εκπαίδευση, στη συνέχεια στο λιανεμπόριο και σε τελικό στάδιο στην εστίαση.

Στην περίπτωση, πάντως, κατά την οποία διαπιστωθεί ουσιαστική κάμψη των κρουσμάτων και η προοπτική να αρχίσουν να καταγράφονται χαμηλά τριψήφια νούμερα, η κυβέρνηση θα επιστρέψει στον αρχικό σχεδιασμό της για τερματισμό των περιοριστικών μέτρων, με ορίζοντα τις γιορτές των Χριστουγέννων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, βεβαίως, να επαναλειτουργήσει η αγορά και ο κόσμος να επιστρέψει την εορταστική περίοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα, χωρίς, όμως, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, να υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας. Τούτο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεπάγεται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ χρονικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία, δεν θα επιτρέπoνται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων, ενώ στα εστιατόρια θα τηρούνται αυστηρότατες αποστάσεις και θα επιτρέπονται έως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Το εμβόλιο

Η αυστηρότητα με την οποία θα προσεγγίσει η κυβέρνηση την επανεκκίνηση οικονομίας και κοινωνίας δεν εδράζεται μόνο στην πικρή διαπίστωση –από τις τρέχουσες εξελίξεις– ότι ο κορωνοϊός μπορεί ανά πάσα στιγμή να «ξεφύγει». Οφείλεται και στο γεγονός ότι στον ορίζοντα διαφαίνεται ένα σαφώς ομαλότερο για την οικονομία 2021, με την αξιοποίηση του όπλου του εμβολίου, που βρίσκεται προ των πυλών. Η κυβέρνηση εκτιμά πως έως τις πρώτες μέρες του νέου έτους, θα έχει διαθέσιμα περί τις 500.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer (για 250.000 πολίτες). Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα μεγαλώσει, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα επιλέξουν να μην το προμηθευτούν, αναμένοντας το εμβόλιο άλλων εταιρειών, με αποτέλεσμα το μερίδιο όσων το πράξουν να αυξηθεί. 

Επίσης, τον Ιανουάριο προβλέπεται να αρχίσει η σταδιακή παραλαβή των 7 εκατ. δόσεων (για 3,5 εκατ. πολίτες) του εμβολίου της AstraZeneca. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν ανοίξει τη συζήτηση για τη σειρά με την οποία θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Είναι προφανές πως θα προηγηθούν το υγειονομικό προσωπικό, οι ευρισκόμενοι σε οίκους ευγηρίας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί.
Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή