ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ν. Παπαθανάσης: Μέτρα στήριξης για την εστίαση και λιανεμπόριο

Ν. Παπαθανάσης: Μέτρα στήριξης για την εστίαση και λιανεμπόριο

Στα μέτρα στήριξης τόσο του κλάδου εστίασης, ο οποίος μετρά πολλούς μήνες που είναι κλειστός, αλλά και του λιανεμπορίου, αναφέρθηκε ο αν. υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. 

Ειδικά για τα καφέ και εστιατόρια, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «αρκετά καταστήματα στον κλάδο της Εστίασης λειτουργούν με παράδοση, επομένως έχουν μια λειτουργία, αλλά σαφώς αυτή είναι ένα υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας». 

Νωρίς να συζητηθεί το άνοιγμα της εστίασης

«Καθώς πάμε προς το τέλος κι ενώ τρέχουν τα μέτρα και όποια άλλα μέτρα ανακοινωθούν σύντομα, θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ακριβώς τη στήριξη που χρειάζεται» τόνισε. 

Επίσης, υπογράμμισε ότι η εστίαση είναι σημαντική, καθώς μετρά περίπου το 40% της οικονομίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή». 

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο κ. Παπαθανάσης δεν άφησε ελπίδες για το σύντομο άνοιγμά της, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια συζήτηση, ενώ υπενθύμισε ότι «τρέχει το πρόγραμμα της εστίασης για τα θερμαντικά σώματα, παρόλο που είναι κλειστά τα καταστήματα». 

Οι επιστήμονες θα αποφασίσουν για το άνοιγμα της αγοράς

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, ο αν. υπουργός Ανάπτυξης προέταξε την ασφάλεια της υγείας κι επανέλαβε ότι τον κύριο λόγο έχει η επιστημονική κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, αφού επεσήμανε ότι σήμερα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις, ανέφερε ότι η αναμένονται «οι αποφάσεις των επιστημόνων, σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς».

To click away λειτούργησε αποτελεσματικά

Τόνισε, δε, ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο. «Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η “παράδοση εκτός” θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει» είπε χαρακακτηριστικά. 

Για το click away εξήγησε ότι «ήταν ένα μέτρο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά. «Υπήρχε ένας επιπρόσθετος τζίρος, καθότι οι μεταφορικές δεν μπορούσαν να παραδώσουν» πρόσθεσε.

Επόμενο βήμα το «ραντεβού εντός»

Όπως είπε, το επόμενο βήμα, μετά το click away, «θα είναι το ραντεβού εντός του καταστήματος, το οποίο μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος».

Για τα χρηματοδοτικά εργάλεια που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες, απάντησε πως παρότι δεν έχει ανοίξει ακόμα το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όποιος έχει δαπανήσει χρήματα για να δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα από τον Φεβρουάριο και μετά, μπορεί να υποβάλει αίτηση και να λάβει την επιδότηση.

Νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα για πολύ μικρές επιχειρήσεις

Κλείνοντας, ο κ. Παπαθανάσης αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα, που «θα στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ύψους έως 50.000 ευρώ, με υψηλή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

«Ταυτόχρονα προετοιμάζεται από το οικονομικό επιτελείο κι ένα πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια» κατέληξε.