ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε – Προληπτικά μέτρα αν χρειαστεί

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε – Προληπτικά μέτρα αν χρειαστεί

«Εάν απαιτηθεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ειδικά στην Αττική, όσον αφορά τα μέτρα για την ανάσχηση του κορωνοϊού, θα γίνουν» είναι το μήνυμα που στέλνει  ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας για μας είναι πάντοτε πρωταρχικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Mega και τονίζοντας ότι η «η Ελλάδα έχει επιδείξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα. «Η κοινωνία απεδείχθη πολύ πιο ώριμη από εκείνο που ο καθένας θα περίμενε», υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια σχετικώς καλή κατάσταση», ο υπουργός Επικρατείας επικαλέστηκε τις εικόνες από το εξωτερικό, από χώρες που δεν είναι πολύ μακρινές από εμάς, όπως η Πορτογαλία. «Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μια ανεκτή φάση της επιδημίας», εκτίμησε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε». 

«Η βασική παραδοχή μας ήταν: ακούμε τους υγειονομικούς μας, παίρνουμε γρήγορα μέτρα έτσι ώστε αντανακλαστικά να δημιουργούμε όσο το δυνατόν ένα πιο ισχυρό ανάχωμα στην εξάπλωση της επιδημίας» είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Αττική είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. «Νομίζω δεν έχει φθάσει ακόμη στο όριο του συναγερμού, αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλη η κλίμακα από την άποψη του πληθυσμού και επειδή οι νοσοκομειακές δομές είναι πεπερασμένες, για τον λόγο αυτό πρέπει να έχουμε μια επιφύλαξη παραπάνω, έτσι ώστε πάντοτε να δρούμε προληπτικά», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για «εκθετική αύξηση, χωρίς να υπάρχουν τα δεδομένα που δικαιολογούν μια τέτοια γεωμετρική άνοδο». Όπως είπε, πρόκειται για γεγονός που «έχει δημιουργήσει μια πρόσθετη επιφύλαξη στα δεδομένα». 

«Για τον λόγο αυτό θα δρούμε πάντοτε προληπτικά. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας για μας είναι πάντοτε πρωταρχικό ζήτημα, εάν απαιτηθεί να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις ειδικά στο κομμάτι της Αττικής, αυτό θα γίνει», διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Αττικής.

Υπενθύμησε, δε, ότι «η εβδομάδα που πέρασε, ήταν μια εβδομάδα κατά την οποία λειτούργησε το λιανεμπόριο, υπήρξε μια σημαντική κυκλοφορία, δεν ήταν ακόμη διαπιστωμένο ποια είναι η συνεισφορά του λιανεμπορίου στη μικρή αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική», για να υπογραμμίσει ξανά ότι «σε κάθε περίπτωση η επιθυμία μας είναι να δράσουμε προληπτικά».

«Να δούμε πρώτον, εάν η Αττική μπει στις επιδημιολογικά επιτηρούμενες περιοχές, δηλαδή στις ‘κόκκινες’ περιοχές και το δεύτερο να δούμε ποιοι κανόνες θα εφαρμοσθούν στις περιοχές αυτές. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα στην επιτροπή των υγειονομικών να κάνει κάποιες επιμέρους διορθώσεις στους κανόνες, έτσι ώστε να καθίστανται πιο λειτουργικοί» υπογράμμισε.