ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: H Ελλάδα σέβεται τον αγώνα τους και προωθεί την ένταξή τους

Η Αθήνα στηρίζει την προστασία και καταγγέλλει την πρακτική εργαλειοποίησης των προσφύγων

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: H Ελλάδα σέβεται τον αγώνα τους και προωθεί την ένταξή τους

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τον αγώνα για ζωή που δίνουν οι πρόσφυγες, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών συνιστούν μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων, σημειώνει η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, σε δηλώσεις τους επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Η 20ή Ιουνίου είναι η επέτειος της υπογραφής της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, στις 20 Ιουνίου 1951, λίγα χρόνια μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάδα κύρωσε την Σύμβαση το 1959.

Από το 2001 ο ΟΗΕ αποφάσισε την καθιέρωση της ημερομηνίας αυτής ως ημέρα τιμής στους πρόσφυγες που είναι θύματα πολέμου, διώξεων και βασανιστηρίων.

«Οι Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει πρόσφυγας και η Ελλάδα αποδεικνύει εμπράκτως ότι σέβεται τον αγώνα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια τις εστίες τους», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας.

«Η ανθρωπότητα συνεχίζει να βασανίζεται από τους πολέμους, αυτούς που ειρωνικά ονομάστηκαν “πόλεμοι της Ειρήνης”, οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζονται σε κάθε γωνιά της γης, σκορπίζοντας τον θάνατο και την προσφυγιά. Ο πόλεμος στη Συρία, συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια ολέθρου. Και συνεχίζεται, προκαλώντας αφόρητο πόνο στα αθώα θύματα, αλλά και την παγκόσμια κατακραυγή», ανέφερε στη δήλωσή της την Κυριακή η κα Βούλτεψη.

«Η Ελλάδα, χώρα που έχει ζήσει την προσφυγιά, χώρα που σέβεται τις διεθνείς Συνθήκες, χώρα με διαχρονική ανθρωπιστική προσφορά, επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί το καθήκον της, υπερασπιζόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Κράτος Δικαίου. Ως χώρα πρώτης γραμμής ανταποκρινόμαστε πλήρως στις διεθνείς και ηθικές υποχρεώσεις μας. Ωστόσο απορρίπτουμε την απάνθρωπη πρακτική της εργαλειοποίησης των προσφύγων προς εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας και προσφέρουμε την βοήθεια και την συμπαράστασή μας σε εκείνους που πραγματικά έχουν την ανάγκη μας», υπογράμμισε η υφυπουργός Μετανάστευσης.

«Η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών, αποτελούν για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων», ανέφερε η κα Βούλτεψη, θυμίζοντας ότι «η δουλειά της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχει γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη και δείχνει τον δρόμο για τις επόμενες πρωτοβουλίες μας. Με μοναδικό κριτήριο τον ανθρωπισμό και την προστασία των δικαιωμάτων όλων».