Κορωνοϊός: Τα πλαστά πιστοποιητικά επιβάλλουν σχολαστικό έλεγχο των Ρώσων τουριστών

Κορωνοϊός: Τα πλαστά πιστοποιητικά επιβάλλουν σχολαστικό έλεγχο των Ρώσων τουριστών

Σημαντικός παράγοντας και η καλπάζουσα μετάλλαξη Δέλτα στη Μόσχα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να έχει ανάγκη τις αφίξεις από τη Ρωσία, όμως η υγειονομική προτεραιότητα επέβαλε στην κυβέρνηση την έναρξη σχολαστικών ελέγχων σε όλους όσοι έρχονται από τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

Δύο είναι οι λόγοι που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οδήγησαν στην αναθεώρηση των οδηγιών για επισκέπτες από τη Ρωσία, με αυστηρή απαίτηση για αρνητικό μοριακό ή ράπιντ τεστ κορωνοϊού συν έλεγχο με την άφιξή τους στην Ελλάδας από την Τετάρτη, ανεξαρτήτως εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Ο πρώτος λόγος, τον οποίον παραδέχεται και η ίδια η Ρωσία, είναι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό στη χώρα, με την επιβολή και αυστηρών περιοριστικών μέτρων κυρίως στη Μόσχα. Οι αρχές εκεί παραδέχονται ότι η επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη Δέλτα.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμη πιο σοβαρός όμως είναι ο έτερος λόγος που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, δηλαδή το ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών εμβολιασμών από τη Ρωσία ήταν πλαστά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι εύκολο να εξασφαλίσει κανείς στη Ρωσία ένα τέτοιο πιστοποιητικό χωρίς ούτε καν μία δόση εμβολίου, δίνοντας μερικά μόνο ρούβλια.

Τον σχετικό προβληματισμό εντείνει η μεγάλη απροθυμία των Ρώσων να εμβολιαστούν όπως καταγράφεται τόσο από τα πραγματικά ποσοστά χορήγησης εμβολίων (ή τουλάχιστον αυτά που αναφέρουν οι ρωσικές αρχές) όσο και από έρευνες της κοινής γνώμης.
 
Σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Λεβάντια τον Μάιο, πέντε στους οκτώ Ρώσους (62%) δε σκοπεύουν να εμβολιαστούν, ενώ το 55% δε φοβάται καν μήπως κολλήσει την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι, με 20.538 νέα κρούσματα στη Ρωσία την Κυριακή, το μεγαλύτερο νούμερο από τα βάθη του χειμώνα 2020-21), ενώ 114 ασθενείς κατέληξαν εντός 24 ωρών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία περί εμβολιασμού στη Ρωσία, μόνο το 13% του πληθυσμού έχει καλυφθεί και με τις δύο δόσεις, και βεβαίως των ρωσικών εμβολίων που δεν έχουν ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή