ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν αποκλείονται τοπικά περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους

Τόνισε ότι δεν μπορείς να πεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί να μείνουν σπίτι τους

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν αποκλείονται τοπικά περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά μόνο όσον αφορά στους ανεμβολίαστους.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής ο κ. Γεωργιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού απαγορευτικού: «Λόκνταουν δε θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δε θα γίνει το λόκνταουν είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι διά της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε “κλείνω σπίτι”».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα όποια οριζόντια μέτρα λαμβάνονται πρέπει να επηρεάζουν κατά το δυνατόν λιγότερο όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους», τόνισε.

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πάντως έδωσαν νέα πνοή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ξαφνικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα «πήρε μπρος» και κλείνονται 20.000-30.000 ραντεβού την ημέρα.

Ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκαν rapid test και στα σούπερ μάρκετ, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνη τη μειοψηφία των πολιτών που όχι μόνο δεν κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν κάνουν ούτε τεστ. «Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους αφήσεις να πεθάνουν της πείνας», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της αγοράς από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι κινήθηκε ικανοποιητικά, χωρίς προβλήματα και αξιόλογες μεταβολές στον τζίρο των επιχειρήσεων.

«Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών τι συμβαίνει στην αγορά κάθε μέρα, από τις εισπράξεις του ΦΠΑ δηλαδή. Επίσης, είμαστε σε θέση να έχουμε επικοινωνία με πάρα πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων δεν είχε την επίπτωση που οι εκπρόσωποι των εμπόρων διαφήμιζαν τις προηγούμενες μέρες. Δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στον τζίρο του Σαββάτου της 6ης Νοεμβρίου με το Σάββατο της 30ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, με πελάτες που συνομίλησα χθες, μου έλεγαν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τα μέτρα, γιατί φοβούνταν», σχολίασε.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.