Αυστρία: Κριτική προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση από τους Πράσινους της Ευρώπης

Αυστρία: Κριτική προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση από τους Πράσινους της Ευρώπης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη κριτική στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ασκεί η επικεφαλής της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς.

Σε συνάντησή της στη Βιέννη με τον Βέρνερ Κόγκλερ, αρμόδιο οικονομικών θεμάτων των Αυστριακών Πρασίνων της αντιπολίτευσης, η Ρεμπέκα Χαρμς, κρατώντας αποστάσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, άσκησε κριτική στην κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, λέγοντας πως έκπληξη δεν υπήρξε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η «ορμή» της απόφασης ως προς τον κυβερνητικό εταίρο.

Σύγχυση προκαλεί κατά την ίδια και το ότι δεν υπάρχουν γυναίκες στη «δήθεν προοδευτική κυβέρνηση», την οποία μάλιστα αποκαλεί «καθαρή στρατιά ανδρών», ενώ εκφράζει ταυτόχρονα αμφιβολίες ως προς τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει «πιστή στον κρατισμό Αριστερά».

Σημειώνει ακόμη πως δεν της αρέσει ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται θέσεις στο ελληνικό Δημόσιο και πως ήταν μεν λάθος οι απολύσεις υπαλλήλων χωρίς μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλά είναι επίσης λάθος η επαναπρόσληψή τους χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, η επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο απεύθυνε από τη Βιέννη προειδοποιήσεις προς την Αθήνα, να μην επιδιώξει να συνδέσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Ρωσία με τους όρους λιτότητας για την Ελλάδα, γιατί, όπως είπε, δεν πρόκειται να υπάρξει «ένα παζάρεμα Ρωσία- πολιτική λιτότητας».

Υπονοώντας την εμμονή της Πολωνίας και της Λετονίας σε μια σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία- τη στιγμή που η Ελλάδα και όχι μόνον (σ.σ.: διότι παρόμοιες θέσεις διατυπώνουν ανοικτά, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία) εκφράζει επιφυλάξεις ως προς επέκταση των κυρώσεων- επισήμανε για την ελληνική κυβέρνηση:

«Δεν ξέρω αν είναι σαφές στους κυρίους πως έχουμε μια λετονική Προεδρία (σ.σ.: στην ΕΕ) και έναν Πολωνό πρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πως χρειαζόμαστε σεβασμό απέναντι σε όλους τους εταίρους στην Ευρώπη».

Τόσο η ίδια όσο και ο εκπρόσωπος των Αυστριακών Πρασίνων στις δηλώσεις τους μετρίασαν τις προσδοκίες της Ελλάδας για μια ελάφρυνση του χρέους, τονίζοντας πως, λαμβάνοντας υπόψη τις άλλες χώρες με υψηλό χρέος, αυτή θα είναι πολύ δύσκολη.

Οι Πράσινοι της Ευρώπης είναι, όπως ανέφεραν, υπέρ της εξέτασης της σκοπιμότητας των όρων της τρόικας, ωστόσο θεωρούν πως δεν θα πρέπει να σταματήσει η πορεία εξυγίανσης, που θα πρέπει να συμπληρωθεί με αναπτυξιακά μέτρα.

Η επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε μεν υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών για το ελληνικό αίτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή γίνονται σχετικές διαπραγματεύσεις με εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, επισήμανε, ωστόσο, πως η Γερμανία έχει πράξει πολλά τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και γι αυτό η ίδια (σ.σ.: η Ρεμπέκα Χαρμς) προειδοποιεί να μην υπάρχει μια «αντιγερμανική πολεμική» για λόγους εσωτερικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή