Διαπραγματεύσεις με «βασανιστικά αργά βήματα»

Διαπραγματεύσεις με «βασανιστικά αργά βήματα»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από κάποια συμφωνία», είναι το μήνυμα που στέλνουν αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Χθες ήταν η τρίτη ημέρα των συνεδριάσεων στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες και η πρόοδος που είχε σημειωθεί ήταν πολύ μικρή. Με τα δημόσια ταμεία να στερεύουν και με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες προχωρούν με «βασανιστικά αργά βήματα», όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Ο βασικός λόγος: η ελληνική πλευρά δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη, παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη σε συγκεκριμένα στοιχεία και η λίστα αποτελεί απλώς τη βάση της συζήτησης, η οποία πρέπει να εμπλουτιστεί με τις τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα. Μια σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις στην Αθήνα και να γίνουν πιο εντατικές. Η σημασία των τεχνικών συζητήσεων, αλλά και η συλλογή των στοιχείων, τονίστηκε ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους των θεσμών στην ελληνική ομάδα στις Βρυξέλλες, καθώς και πόσο αλληλένδετη σχέση έχουν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ελσίνκι, επανέλαβε αυτό που έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν και είναι η πάγια στάση της Γερμανίας αλλά και των 17 υπόλοιπων κρατών-μελών στο Eurogroup: ότι «η Ελλάδα έχει κάποια ευελιξία ως προς τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει, αλλά τα μέτρα αυτά πρέπει να ικανοποιούν τους Ευρωπαίους εταίρους». Το καίριο ερώτημα για την καγκελάριο είναι «κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που έχουμε όλοι», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι περιμένει την αξιολόγηση των θεσμών.

Ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα, ότι «το χρονικό διάστημα που απομένει είναι μετρημένο, υπάρχουν προθεσμίες που πλησιάζουμε». Υπογράμμισε επίσης ότι οι ομάδες εργάζονται μέρα – νύχτα και Σαββατοκύριακα ενώ έχουν κινητοποιηθεί όλοι.

Euroworking Group

Την Τετάρτη αναμένεται να συγκληθεί Euroworking Group μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να γίνει ενημέρωση για την πρόοδο των συζητήσεων και όχι για τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης απόφασης. Για το Eurogroup «δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία συνεδρίασης», είπε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση, «πρέπει πρώτα οι μεταρρυθμίσεις να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή», ενώ υποβάθμισε και ο ίδιος τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι αφορούσαν «πρώτες συγκεκριμένες ιδέες και σκέψεις».

Τα μέτρα που θα πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά οφείλουν να είναι όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται για να πάρουν το «πράσινο φως» στο Eurogroup. Ομως, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχει βασική διαφορά στην προσέγγιση της διαδικασίας από τους εκπροσώπους των θεσμών και την Ελλάδα. Οι μεν προσπαθούν, βάσει του Μνημονίου, να δουν ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που η ελληνική πλευρά θέλει να αντικαταστήσει, ενώ, από την άλλη, η ελληνική πλευρά φέρνει στο τραπέζι καινούργια μέτρα και προτάσεις που δεν μπορούν να αντικατασταθούν, καθώς δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα με αριθμούς. «Ο περισσότερος χρόνος των διαβουλεύσεων έχει χαθεί σε τέτοιες συζητήσεις ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή