FT: Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

FT: Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Τσίπρας πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους στο οποίο προβλέπουν αλλαγές στον κυβερνητικό σχηματισμό της Ελλάδας.

Αυτό τουλάχιστον θεωρούν οι FT πως είναι η λύση προκειμένου η Αθήνα να φτάσει σε μια επίτευξη συμφωνία με τους δανειστές. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο «στόχαστρο» μερίδας των Ευρωπαίων βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και η Αριστερή Πλατφόμρα του κ. Λαφαζάνη, ενώ προβλέπουν πως για να μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να αποκοπεί από τους παραπάνω.

Ειδικά για την Αριστερή Πλατφόρμα, αναφέρεται πως λειτουργεί ως αντιπολίτευση αφού «ελέγχει αρκετούς βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση αν αποστατούσαν σε ψηφοφορία στην Βουλή».

Μάλιστα, φιλοξενούνται δηλώσεις αξιωματούχου του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες τονίζεται ότι «Ήμασταν περισσότερο μια ομάδα συζήτησης παρά ένα πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως είμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες».

Σε δηλώσεις ανωτέρου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης, αναφέρεται πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει στην τωρινή της μορφή και πως ο πρωθυπουργός πρέπει να επιλέξει αν θέλει να λειτουργεί ως τέτοιος ή αν θέλει απλά να είναι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμα πως εναλλακτικοί κυβερνητικοί εταίροι θα μπορούσαν να είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Παρ' όλα αυτά, για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει αναφορά πως πολλοί ψηφοφόροι το θεωρούν σύμβολο της διαφθοράς και της ανικανότητας του παλιού κομματικού συστήματος, ενώ για το Ποτάμι τονίζεται πως η ηγεσία του θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία την κατάρτιση μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Να σημειωθεί πως στο «στόχαστρο» των FT  βρίσκεται και ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης για τον οποίο τονίζουν πως οι Ευρωπαίοι τον «αντιλαμβάνονται ως χλιαρό απέναντι στο μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μιλάει συχνά σαν να κάνει διάλεξη στους ομολόγους του τάση που έχει αποξενώσει ακόμα και δυνητικούς συμμάχους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή