«Φλερτ» Τσίπρα με την ομάδα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

«Φλερτ» Τσίπρα με την ομάδα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζήτηση εταίρων για τη διαμόρφωση μετώπου κατά της λιτότητας πυροδοτεί έντονο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της εν λόγω ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα, προχθές στις Βρυξέλλες, μόνο τυχαία δεν ήταν. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στη δεδομένη συγκυρία η επιθυμία του πρωθυπουργού, την οποία έχει δημοσίως διακηρύξει, και ο σχεδιασμός του να επιδιώξει αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και, συνακολούθως, εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας έρχονται να «κουμπώσουν» με την κινητικότητα στις τάξεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προς την ίδια κατεύθυνση.

«Προετοιμαζόμαστε για μια μάχη διαρκείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει σχετικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η απόλυτη κυριαρχία των φωνών που υπερασπίζονται ως μονόδρομο τη λιτότητα φαίνεται ότι αμφισβητείται από διάφορες δυνάμεις και από πολλές πλευρές. Χωρίς να ταυτίζονται απολύτως τα κίνητρα πίσω από αυτήν την προσέγγιση, που μπορεί να συνδέονται και με τις επιμέρους εθνικές πολιτικές κρατών – μελών, η κοινή συνισταμένη, η χαλάρωση της λιτότητας, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να λειτουργήσει ως επαρκής συγκολλητική ουσία και να ενώσει τις δυνάμεις αυτές σε ενιαίο μέτωπο. Στην πορεία αυτή, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εκτιμήθηκε ότι αποτελούν πρόσφορο σύμμαχο, καθώς υπάρχει πολιτική εγγύτητα με την Αριστερά και κατά καιρούς έχουν διατυπώσει θέσεις επί των οποίων μπορεί να διαμορφωθεί κοινή πλατφόρμα. Μάλιστα, υπενθυμίζεται με νόημα ότι ο κ. Πιτέλα υπήρξε υποστηρικτικός προς την Ελλάδα σε κρίσιμες φάσεις της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα την περίοδο του δημοψηφίσματος, όταν είχαν δυναμώσει οι φωνές για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, αλλά και η υποστήριξη που παρείχε προς τον κ. Τσίπρα ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πέραν του μετώπου κατά της λιτότητας, ο κ. Τσίπρας αναζητεί ισχυρούς συμμάχους και ενόψει έναρξης της συζήτησης για απομείωση του χρέους, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα θα ήθελε τη συνεργασία και τις ψήφους της Αριστεράς σε κρίσιμες ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ισχυρές διαφωνίες

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι δεν γίνεται λόγος σε καμιά περίπτωση για συμφωνία σε όλα τα ζητήματα και προσθέτουν ότι υπάρχουν και ισχυρές διαφωνίες, όπως για παράδειγμα επί της ατζέντας για τα εργασιακά, όπου οι αριστερές δυνάμεις πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στη λογική του νεοφιλελευθερισμού. Διευκρινίζουν, επίσης ότι δεν τίθεται ζήτημα μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα της Αριστεράς στην ομάδα των Σοσιαλιστών. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι το μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς δεν αρκεί προκειμένου να δοθεί με αξιώσεις η μάχη κατά της λιτότητας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πιτέλα πρότεινε στον κ. Τσίπρα να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητής στις συναντήσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που γίνονται πριν από τις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε.

Με Σουλτς, για εμπλοκή Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση

Η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εφαρμογή και αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει να αποτελέσει το Ευρωκοινοβούλιο τον πέμπτο εμπλεκόμενο – εταίρο του ελληνικού προγράμματος με επιστολή που είχε απευθύνει προς τον κ. Σουλτς στις 19 Αυγούστου, προκειμένου, όπως είχε επισημάνει, «ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο».

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες έχουν δηλώσει τη συμφωνία τους έναντι του ελληνικού αιτήματος και μένει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα από νομικής απόψεως η θεσμική συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία.

Στόχος του κ. Τσίπρα είναι μέσα από την παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος από το Ευρωκοινοβούλιο να καταστεί σαφής η σκληρότητα ορισμένων πτυχών του για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και να επιδιωχθεί η ελάφρυνσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή