Στον Ν. Παππά η εποπτεία επενδύσεων

Στον Ν. Παππά η εποπτεία επενδύσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπές στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας και στην κατανομή έργου ανάμεσα στους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φέρνει η ανάθεση αρμοδιοτήτων στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κ. Δραγασάκης έχει ως αρμοδιότητες: α) τον συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και β) την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ως προς το δεύτερο σκέλος των αρμοδιοτήτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διατηρεί την αρμοδιότητα επί των τραπεζών, που είχε και κατά την προηγούμενη θητεία του. Η αλλαγή αφορά την αφαίρεση της ευθύνης για τη διαπραγμάτευση του χρέους, που είχε με τα καθήκοντα που του είχαν ορισθεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Αντίθετα, ενισχύονται οι αρμοδιότητές του στο εσωτερικό και στον κυβερνητικό συντονισμό, καθώς, πέραν του πεδίου της οικονομικής πολιτικής, την ευθύνη του οποίου είχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πλέον παίρνει και την ευθύνη συντονισμού της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Προφανώς, η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ανατεθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πάντως, με την ενίσχυση του κ. Γιάννη Δραγασάκη όσον αφορά τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, μειώνονται οι αντίστοιχες ευθύνες του υπουργού Επικρατείας, αρμοδίου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησης, η αρχική σκέψη του κ. Αλέξη Τσίπρα ήταν να αλλάξει θέσεις στους κ. Φλαμπουράρη και Παππά, δίνοντας στον δεύτερο την ευθύνη συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κάτι που τελικά δεν έγινε λόγω της συνολικότερης προσπάθειας διατήρησης ισορροπιών στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Νίκος Παππάς διατηρεί τις αρμοδιότητες που είχε και πριν όσον αφορά τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τη συνδρομή του πρωθυπουργού για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και, επιπλέον, αναλαμβάνει την αρμοδιότητα «της συνδρομής στον πρωθυπουργό για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την προώθηση, επιτάχυνση και υλοποίηση των επενδύσεων στη χώρα».

Ουσιαστικά, ο κ. Νίκος Παππάς ενισχύεται με μια σημαντική επιπλέον αρμοδιότητα, δεδομένης της σημασίας που προσδίδει η κυβέρνηση στην προσέλκυση επενδύσεων, μια αρμοδιότητα, ωστόσο, που αποτελεί και «καυτή πατάτα», εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των επενδύσεων, αλλά και των διαφορετικών προσεγγίσεων που υιοθετούν έναντι των επενδύσεων αρκετά κυβερνητικά στελέχη.

Οι λοιπές αρμοδιότητες

Στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύονται και οι αρμοδιότητες του κ. Γιάννη Μουζάλα για τη Μεταναστευτική Πολιτική, του κ. Νίκου Τόσκα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, της κ. Ελενας Κουντουρά για τον Τουρισμό, του κ. Κώστα Φωτάκη για την Ερευνα και Τεχνολογία και του κ. Νίκου Ξυδάκη για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή