Μόνος ο Τσίπρας για τις τηλεοπτικές άδειες

Μόνος ο Τσίπρας για τις τηλεοπτικές άδειες

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέσα σε συγκρουσιακό περιβάλλον ακραίας πόλωσης, ο πρωθυπουργός και η δικομματική πλειοψηφία στη Βουλή, εμφανώς απομονωμένοι καθώς ουδείς εκ της αντιπολιτεύσεως συμμερίστηκε κατ’ ελάχιστον την κυβερνητική επιχειρηματολογία, έδιναν μάχη ώστε να περάσει μέσω τροπολογίας η νέα νομοθετική ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες, που η μεν κυβέρνηση χαρακτηρίζει ιστορική τομή, η δε αντιπολίτευση προκλητική προσπάθεια χειραγώγησης των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

«Οδηγείτε σε ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς», είπε σε αυστηρό τόνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος όχι μόνο τα σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τις επιλογές της κυβέρνησης σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. «Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Αυτό που βιώνουμε είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα θεσμικής απαξίωσης της χώρας. Επιλέγετε δρόμο καθεστωτικών πρακτικών, που απομακρύνουν τη χώρα από ευρωπαϊκές αρχές δικαίου. Ολα τα κόμματα είναι απέναντι. Οχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. και όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν το θεσμικό Grexit», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επικεντρώνοντας τα πυρά του ονομαστικά στη Ν.Δ., και εμμέσως και στο ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι με την επίμαχη τροπολογία –μέσω της οποίας η κυβέρνηση θα διενεργήσει τον διαγωνισμό για μόνο 4 άδειες, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη κατά της διαπλοκής, την οποία υποστηρίζει –όπως είπε– ακόμα και τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση. «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά, είτε το θέλετε είτε όχι», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, στη συνέχεια, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί που έλαβαν τον λόγο ανέγνωσαν εντελώς διαφορετικά την κυβερνητική πρωτοβουλία. «Φτιάχνετε καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Τη διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. «Να αποσύρετε αυτό το νομικό εξάμβλωμα και ελάτε στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Αν τα κανάλια είναι διαπλεκόμενα, γιατί βρίσκεστε συνέχεια στις εκπομπές τους;», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης και αναρωτήθηκε: «Εσείς, δηλαδή, τι θα φέρετε; Αγίους;».

Η σύγκρουση στην αίθουσα της Ολομέλειας είχε αρχίσει από την έναρξη κιόλας της διαδικασίας το απόγευμα, με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο να εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας τόσο για την ακολουθούμενη διαδικασία, όσο και για την ουσία της νομοθετικής ρύθμισης. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπουν καν τη συζήτηση τροπολογίας εκπρόθεσμης και άσχετης με το σχέδιο νόμου στο οποίο επιχειρείται να συμπεριληφθεί. Η εν λόγω τροπολογία χαρακτηρίστηκε εκπρόθεσμη από τις υπηρεσίες της Βουλής, ενώ συμπεριελήφθη και σε νομοσχέδιο που κυρώνει συμφωνία με τη Λευκορωσία. Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασαν η Ν.Δ. και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβερνώσα πλειοψηφία απέρριψε την ένσταση, αφήνοντας να εξελιχθεί η διαδικασία που προφανώς παραβίαζε το Σύνταγμα. «Δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή τη θεσμική συμπεριφορά», είπε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας.

Πέραν τούτων, η κυβέρνηση αντιμετώπισε και το επικριτικό επιχείρημα των αντιπάλων της ότι με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την ελληνική κοινωνία έναντι των λοιπών σοβαρών προβλημάτων που προκαλούνται εξαιτίας επιλογών και χειρισμών της σε κρίσιμα θέματα.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί σκηνικό αντιπερισπασμού», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα επίπεδα και τώρα “δραπετεύει” εκβιάζοντας τα κανάλια», σημείωσε ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι).

Σε υψηλούς τόνους υπεραμύνθηκαν, φυσικά, της κυβερνητικής επιλογής ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, που είπε ότι με την ψήφιση της τροπολογίας και την αδειοδότηση των καναλιών «η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης», και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, που καταλόγισε «πολιτικό θράσος στην αντιπολίτευση».

«Ο καβγάς είναι για την αναδιανομή της αγοράς συνολικά. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να ανοίξει σε νέους παίκτες, η Ν.Δ. να στηρίξει το σημερινό καθεστώς», ανέφερε ο κ. Θ. Παφίλης (ΚΚΕ). Κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος εξαπέλυσε επιθέσεις η Χρυσή Αυγή διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Χρ. Παππά.

Βέλη ΕΙΤΗΣΕΕ κατά κυβέρνησης και Ν. Παππά

Νέα οξεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά. Με ανακοίνωσή της η ένωση κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Παππά ότι «λένε τη μισή αλήθεια» και εκτιμά ότι οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας μπορεί να είναι περισσότερες από τέσσερις. «Ενώ διακήρυξαν τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, στην τροπολογία ομιλούν για τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου. Αρα, ο υπουργός κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να προκηρύξει στη συνέχεια πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ. Ετσι, καταλήγει, τα επιχειρήματα περί των αντοχών της αγοράς δεν ευσταθούν και ασφαλώς δεν αντέχουν στην κριτική. Τέλος, η ένωση κάνει λόγο για μια πολιτική της λογικής «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», η οποία παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή