Σε δομικό ανασχηματισμό προσανατολίζεται ο Αλ. Τσίπρας

Σε δομικό ανασχηματισμό προσανατολίζεται ο Αλ. Τσίπρας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δυναμική στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, την προσεχή Κυριακή, έδωσαν χθες σχετικές αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη. Η ίδια, αν και φρόντισε να πει (Ρ/Σ Real) ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή θέμα ανασχηματισμού, έσπευσε να προσθέσει ότι «κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός» και να υπογραμμίσει ότι αυτό έχει αναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει γίνει αποδέκτης διαφορετικών εισηγήσεων ως προς τον καταλληλότερο χρόνο για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ο οποίος, διά της συνεχιζόμενης συζήτησης, τείνει να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Υπάρχουν εκείνοι που εισηγούνται αμέσως μετά το συνέδριο να γίνουν οι όποιες αλλαγές, καθώς ο κ. Τσίπρας θα έχει εξέλθει με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη του κόμματος και ενισχυμένος από τις εσωκομματικές διεργασίες, οπότε δύσκολα θα αμφισβητηθούν οι όποιες αποφάσεις από δυσαρεστημένους είτε γιατί θα απομακρυνθούν από το κυβερνητικό σχήμα είτε γιατί δεν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες ένταξής τους σε αυτό. Παράλληλα, ακριβώς λόγω αυτής της ισχύος του, θα μπορέσει πιο εύκολα να προχωρήσει σε πιθανά ανοίγματα προς όμορους πολιτικά χώρους για να σηματοδοτήσει τη στρατηγική διεύρυνσης προκειμένου να καθιερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο ένας εκ των δύο ισχυρών πόλων του νέου διπολισμού.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ανασχηματισμός τώρα, καθώς αμέσως μετά το συνέδριο θα αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση και δεν μπορούν να κληθούν νέοι υπουργοί να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Τυχόν αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία, μάλιστα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και ως αφορμή για καθυστερήσεις στη διαδικασία, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τάχιστα, προκειμένου να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

Εκτός, βεβαίως, εάν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε μικρής κλίμακας ανασχηματισμό, με αλλαγές κυρίως αναπληρωτών ή υφυπουργών που δεν βρίσκονται σε κομβικές για τη διαπραγμάτευση θέσεις. Αλλωστε, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι στα κεντρικά υπουργεία θα ήταν μάλλον δύσκολο να γίνουν αυτή τη στιγμή αλλαγές, καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει «πάγκο», στελέχη, δηλαδή, με κυβερνητική εμπειρία, και για έναν νέο υπουργό θα απαιτείτο διάστημα μερικών μηνών προκειμένου να εξοικειωθεί με το αντικείμενο.

Πάντως, η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε χθες πως «η ανάγκη είναι για έναν δομικό ανασχηματισμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση. Βεβαίως, μίλησε για αλλαγές και στις αρμοδιότητες και πιθανόν στη δομή των υπουργείων. Αυτή είναι μια συζήτηση που εξελίσσεται εδώ και καιρό στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς έχουν πλέον διαπιστωθεί δυσλειτουργίες, αγκυλώσεις, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, στοιχεία που δυσχεραίνουν το κυβερνητικό έργο και την αποτελεσματικότητα των υπουργείων. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος προέταξε ως «καθοριστικά» τα ζητήματα αυτά, προκειμένου, όπως είπε, να είναι αποτελεσματικό ένα κυβερνητικό σχήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή