Μαξίμου: «Ο Τσίπρας επιλέγει τα μέτωπα»

Μαξίμου: «Ο Τσίπρας επιλέγει τα μέτωπα»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έμμεση παραδοχή ότι η αποπομπή του κ. Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση ήλθε ως αποτέλεσμα του μετώπου που άνοιξε με την Εκκλησία, προχώρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκε ότι ο κ. Φίλης δεν έπρεπε να παραμείνει στη θέση του, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός αποφασίζει» και ότι «τα κριτήρια αφορούν την αποτελεσματικότερη διαχείριση ρήξεων, μετώπων αλλά και πολιτικής η οποία είναι συλλογική και δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό». Με δυο λόγια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε από τη μία να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως ανυποχώρητη έναντι των κεντρικών επιλογών της ασκούμενης πολιτικής και όσον αφορά τις αποφάσεις σε σχέση με την Εκκλησία, αλλά, ταυτόχρονα, υπονόησε ότι υπήρξε μια άκαιρη κλιμάκωση και ένταση στο συγκεκριμένο μέτωπο, για την οποία «έδειξε» προς τον κ. Φίλη. Παρά την έμμεση παραδοχή ότι η ανάγκη να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο μέτωπο με την Εκκλησία υπαγόρευσε την αλλαγή σκυτάλης στο υπ. Παιδείας, ο κ. Τζανακόπουλος φρόντισε να προσθέσει ότι «στις αποφάσεις του πρωθυπουργού δεν βαραίνουν πιέσεις από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες, αλλά μόνο η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης». Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φίλης είχαν την πρώτη τους μετά τον ανασχηματισμό συνάντηση, χθες, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, πάντως, δεν συζητήθηκε το θέμα των αλλαγών στην κυβέρνηση και δεν δόθηκε συνέχεια από καμία από τις δύο πλευρές.

Στην κυβέρνηση είναι περισσότερο από σαφές ότι επιθυμούν πάση θυσία να αφήσουν πίσω τους τις όποιες αναταράξεις προκάλεσε ο ανασχηματισμός, οι οποίες επισκιάζουν την επιδιωκόμενη από τις κυβερνητικές αλλαγές προσπάθεια να σηματοδοτηθεί η φυγή προς τα εμπρός. Σε αυτό το αφήγημα, του οδικού χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, επικεντρώθηκε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου επανέλαβε όσα ο κ. Τσίπρας έθεσε ως προτεραιότητες στο υπουργικό συμβούλιο. Την τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επακόλουθη έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι για όλα αυτά η κυβέρνηση θα αξιολογηθεί το 2019, επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια, τροφοδοτούμενα και από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν χαράζει στρατηγική με βάση αυτές.

Οσον αφορά τη συζήτηση για ενδεχόμενο νέου μνημονίου, μιας συμφωνίας για πρόσθετα μέτρα είτε σε συνάρτηση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είτε σε σχέση με την ανακοίνωση μέτρων για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος θέλησε να διασκεδάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι είναι το Μνημόνιο του Ιουλίου του 2015 που προσδιορίζει το πλαίσιο και ότι «νέα σχέση με οποιονδήποτε εκ των εταίρων δεν προβλέπεται στο επόμενο διάστημα». Μάλιστα, έσπευσε να επιτεθεί στη Ν.Δ., λέγοντας ότι το 4ο μνημόνιο είναι στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, όπως πρόσθεσε, «θέλει να αποτύχει η προσπάθεια ρύθμισης του χρέους, ώστε να βρει τη δικαιολογία για να επιβάλει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας, ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή