Γκρίνια εντός και εκτός κυβέρνησης για τους στόχους

Γκρίνια εντός και εκτός κυβέρνησης για τους στόχους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταφορά στην πραγματική οικονομία του θετικού κλίματος που διαμόρφωσε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και η ανάκτηση της πρωτοβουλίας κινήσεων σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθίστανται πρωταρχικοί στόχοι της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός, σε σειρά συσκέψεων των τελευταίων ημερών, έχει δώσει οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση και, με τη μετάβασή του στην Κοζάνη την Τρίτη και Τετάρτη, για το περιφερειακό συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δ. Μακεδονία, αναλαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία.

«Πρέπει να ανασκουμπωθούμε για την ανάπτυξη» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου, δίνοντας το στίγμα με βάση το οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να κινηθεί η κυβέρνησή του. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύουν ότι επιθυμία του είναι να τρέξουν γρήγορα το αμέσως επόμενο διάστημα επενδυτικά project που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες στους αρμόδιους υπουργούς να κινηθούν με αυτό το κριτήριο. Στα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε προτεραιότητα είναι το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, κατασκευαστικά έργα, κυρίως οδικά. «Πρέπει στο τέλος του έτους να έχουν παράξει αποτέλεσμα που θα αποτυπώνεται στην αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση που θα πρέπει να συνεχιστεί και το 2018», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την προτεραιότητα που δίδεται στην προώθηση επενδυτικών σχεδίων.

Η αύξηση του ΑΕΠ είναι κομβικό σημείο για την κυβέρνηση, καθώς θα επιβεβαιώσει την είσοδο της οικονομίας σε πορεία εξόδου από την κρίση. Κατ’ επέκταση, θα συμβάλει στην εξασφάλιση μιας ομαλής πορείας διαδοχικών εξόδων στις αγορές. Μια άλλη διάσταση, εξίσου σημαντική, είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα βοηθήσει να περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών η αίσθηση ότι η οικονομία και η χώρα όντως ανακάμπτουν, καθώς συνεπάγεται αύξηση των θέσεων εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου χρήματος, αύξηση της ενεργούς ζήτησης, αναθέρμανση της καθημερινής οικονομίας. Και αυτό, το να φθάσει το θετικό μήνυμα αναστροφής της εικόνας στην οικονομία στην καθημερινότητα των πολιτών, γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν.

Βεβαίως, πέραν των όποιων άλλων εμποδίων από ένα δύσβατο για τις επενδύσεις περιβάλλον, με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ευθυνοφοβία στη λήψη αποφάσεων, δεν λείπουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τα αλληλοκαρφώματα για ευθύνες υπουργών στην καθυστέρηση απελευθέρωσης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, με τη ρίζα τους να τοποθετείται σε ιδεολογικές αγκυλώσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα δεύτερο μέτωπο, στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα να διαμορφώσουν ένα θετικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Η δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι έντονη. Εκεί που η κυβερνητική ηγεσία σχεδίαζε ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είχε προνομιακό πεδίο να ξεδιπλώσει το αφήγημα της πορείας οριστικής εξόδου από την κρίση, κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση με τα σκουπίδια και παράλληλα, «να ασχολούμαστε με τον Καμμένο», όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος.

Στο Μαξίμου δεν έχει περάσει απαρατήρητη η απροθυμία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών να στηρίξουν με παρεμβάσεις τους τις κυβερνητικές επιλογές. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της κυβέρνησης ακούγονται γκρίνιες για την επικοινωνιακή στρατηγική. Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι έχει απολεσθεί η πρωτοβουλία κινήσεων. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. «Χρειάζεται καλύτερη επικοινώνηση όσων κάνουμε» είναι η διαπίστωση. «Θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο παρεμβατικοί, να μην είμαστε κρυμμένοι», είναι το πρόσθετο σχόλιο – αιχμή προς τα κυβερνητικά στελέχη που αποφεύγουν να βγουν μπροστά δημοσίως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή