ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Tσίπρας: Μέρισμα, καθώς η οικονομία πλέον ανακάμπτει

Tσίπρας: Μέρισμα, καθώς η οικονομία πλέον ανακάμπτει

Με σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, καθώς και εκ νέου στα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός απέρριψε την κριτική που δέχεται για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και προβάλλοντας τα θετικά, όπως είπε, σχόλια διεθνών οίκων για τις επιδόσεις της οικονομίας, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, κατέστησε σαφές πως θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, για να προσθέσει – όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, ότι αποτελεί «σημαντική ενίσχυση» των πολιτών και «κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Η οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει η δυνατότητα να δώσουμε το μέρισμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Τσίπρας. «Προχωράμε με σχέδιο, με προσεκτικά βήματα, για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, και όχι με επικοινωνιακές πιρουέτες. Γι’ αυτό αναβαθμίζεται η προοπτική της οικονομίας από διεθνείς οίκους διαρκώς» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να επαναλάβει, αυτή τη φορά αθροίζοντας το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους πέρυσι και το μέρισμα της παρούσας συγκυρίας: «Δεν είναι ψίχουλα ή φιλοδώρημα τα σχεδόν δύο δισ. που δώσαμε πέρυσι και που δίνουμε φέτος». Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επανέφερε και ένα εκ των κεντρικών κυβερνητικών επιχειρημάτων, επί των οποίων στηρίζει επικοινωνιακά την ακολουθούμενη πολιτική: «Είμαστε υπέρ των πολλών και αδυνάτων. Μέσα από ανάκαμψη, να αποκατασταθούν σταδιακά οι αδικίες από τη σκληρή λιτότητα. Αυτή είναι και η διαφορά μας: με το μέρισμα 3,5 εκατομμύρια πολιτών χάρηκαν, αλλά ορισμένοι στενοχωρήθηκαν πάρα πολύ που στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος ορισμένοι έβαλαν πλερέζες».

Στο πλαίσιο αυτό είναι που ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος ειδικότερα στην κριτική για την υψηλή φορολογία, σημείωσε: «Είναι προκλητικό να μας κουνάνε κάποιοι το δάχτυλο και να μας λένε για “φοροεπιδρομή”. Είναι οι ίδιοι που είχαν επιβάλλει 30 δισ. φόρους μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια από το 2010». Και συνέχισε: «Εμείς πετυχαίνουμε εκεί όπου εσείς αποτύχατε».

Στις διαμαρτυρίες και σε κάποια σχόλια, ωστόσο, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας ανεβάζοντας τους τόνους και αφού έκανε λόγο και για αντικυβερνητικές «επιθέσεις από ΜΜΕ που λειτουργούν σαν λυσσασμένα» –όπως ανέφερε– στρεφόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ., τους αποκάλεσε «γραφικούς», «ψεύτες» και «άσχετους», υποστηρίζοντας ότι αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τα όσα λένε κατά της κυβέρνησης για οικονομικές επιλογές της.

Τέλος, κατηγόρησε την Ν.Δ. ότι στέλνει στο εξωτερικό φίλους και συμβούλους της για να δυσφημήσουν τη χώρα.