Το ονοματολογικό φέρνει πιο κοντά το «διαζύγιο»

Το ονοματολογικό φέρνει πιο κοντά το «διαζύγιο»

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρήγματα όχι μόνο στον κυβερνητικό συνεταιρισμό αλλά και στο εσωτερικό τουλάχιστον του μικρού κυβερνητικού εταίρου ενεργοποιεί η προοπτική επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Ενώ μέχρι πρότινος θεωρείτο συμπαγής η θέση ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», φαίνεται ότι αυτό δεν είναι απόλυτο πλέον. Την ίδια στιγμή και ενώ είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να κινηθεί ερήμην του κυβερνητικού εταίρου του στο συγκεκριμένο ζήτημα, προχωρώντας τη διαπραγμάτευση ακριβώς στη γραμμή της σύνθετης ονομασίας, φαίνεται ότι ο Πάνος Καμμένος έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για υπέρβαση μιας δύσκολης για αυτόν πολιτικής εξέλιξης στις δυσκολίες επίτευξης λύσης.

Οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων δείχνουν εδώ και καιρό ότι έχουν εισέλθει σε μη αναστρέψιμη πορεία που θα ολοκληρωθεί με την οριστική διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Το ερώτημα είναι εάν αυτός θα καταφέρει να επιβιώσει μέχρι την απόφαση για προκήρυξη εκλογών ή αν η ρήξη ανάμεσα στους δύο εταίρους θα αποτελέσει την αιτία προσφυγής στις κάλπες. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα –όχι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και στα ελληνοτουρκικά–, διαφορετικές αξιολογήσεις σε ζητήματα εξοπλισμών και μια σειρά από άλλα θέματα έχουν διαταράξει το κλίμα. Δεν πέρασε απαρατήρητο την περασμένη Τετάρτη ότι ο κ. Καμμένος απουσίαζε για άλλη μία φορά από συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Σήμα διαφοροποίησης

Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι ο ίδιος και όλοι οι βουλευτές του κόμματός του δεν πρόκειται να ψηφίσουν ποτέ κανένα όνομα που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», παραπέμποντας στη σχετική δέσμευση που απορρέει από την ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΛ. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το μέτωπο αυτό δεν είναι και τόσο αρραγές.

Σήμα διαφοροποίησης έσπευσε να στείλει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να επικρατήσει μια καινούργια επιλογή, ότι ο ίδιος δεν πήγε ποτέ σε συλλαλητήριο για το όνομα, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να λύνονται τα ζητήματα αυτά με συναίσθημα.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε ότι και στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος και στις συνεδριακές αποφάσεις υπάρχει αναφορά στη διαφωνία με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», προσέθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος έχει τελείως διαφορετική προσωπική άποψη. Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει διαφοροποιηθεί από τις κεντρικές κομματικές επιλογές και έχει ψηφίσει υπέρ νομοθετικών παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η εν λόγω δημόσια τοποθέτησή του αποκτά διαφορετική βαρύτητα και αξία. Επιπλέον, εάν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να αθροίσει στις ψήφους υπέρ της πρότασης που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση εκείνες ενός ή δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ, αυτομάτως καθίσταται πιο εύκολος ο στόχος επίτευξης της αναγκαίας πλειοψηφίας και, ταυτόχρονα, θα μπορεί να μιλάει για πρόταση που έγινε δεκτή από ένα ακροατήριο ευρύτερο του στενού κομματικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η εκδήλωση μιας κρίσης στις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ, με επίκεντρο το ονοματολογικό, θα λειτουργήσει θετικά. Καθώς πιστεύουν ότι ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, αφού πρωτίστως δεν συμφέρει τον ίδιο πολιτικά, μια διαφωνία σε ένα τόσο κεντρικό ζήτημα θα δώσει το μήνυμα ότι η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ –την οποία αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αγάπησαν– έγινε αποκλειστικά στο όνομα μιας διαφορετικής διαχείρισης της μνημονιακής πραγματικότητας και ότι σταδιακά αναδεικνύονται οι διαφορές στην πολιτική φιλοσοφία των δύο πλευρών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν πέρασε επίσης απαρατήρητο ότι ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της διενέργειας ταυτόχρονα τριπλών εκλογών (εθνικών, ευρωεκλογών και εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση) τον Μάιο του 2019, πριν, δηλαδή, από την ολοκλήρωση της τετραετίας. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας, την Πέμπτη στη Βουλή, να μην ήταν τόσο κατηγορηματικός για εξάντληση της τετραετίας, ωστόσο η επίσημη κυβερνητική θέση παραμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή