Μετράει απώλειες η συγκυβέρνηση

Μετράει απώλειες η συγκυβέρνηση

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους την αίσθηση της απόλυτης αβεβαιότητας ως προς τις πιθανές εξελίξεις στο αμέσως προσεχές μέλλον, προκαλεί από χθες η ανεξαρτητοποίηση του κ. Γ. Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ, καθώς καθιστά πλέον σχεδόν οριακή την κυβερνώσα πλειοψηφία. Η συγκυβέρνηση απαριθμεί πλέον μόλις 152 βουλευτές (145 ο ΣΥΡΙΖΑ και επτά το κόμμα του κ. Π. Καμμένου) και τα στελέχη της με τις πρώτες αντιδράσεις τους όχι μόνον επιβεβαιώνουν τη διαμόρφωση του αρνητικού για το κυβερνητικό σχήμα κλίματος, αλλά και δείχνουν ήδη στοιχεία έντονης ανησυχίας – ορισμένοι στη Βουλή κάνουν λόγο ακόμα και για ενδείξεις πανικού. Συγκεκριμένα, κορυφαία στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγείρουν ισχυρισμούς περί «αποστασίας» ή περιγράφουν «σχέδια αποσταθεροποίησης» της κυβέρνησης, εκπορευόμενα, όπως υποστηρίζουν, από τη Ν.Δ. και από επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα, σκόπιμο έκρινε να παρέμβει από το Λονδίνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις», προσθέτοντας, όμως, πως «είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».

Στο εσωτερικό όλων των κομμάτων, τα πρώτα σχόλια συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο σπινθήρας άναψε φωτιά που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να πυρπολήσει τους υφιστάμενους συσχετισμούς, ενώ ολοένα και περισσότεροι, ακόμα και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, αρχίζουν τους «υπολογισμούς» ενόψει –εκτός των άλλων– των κρίσιμων νομοθετημάτων που αναμένονται τους επόμενους μήνες: αρχή θα γίνει με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ έρχονται και κρισιμότερες διαδικασίες, με χαρακτηριστικότερη εκείνη που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση το φθινόπωρο. Υπάρχει πάντα δε και η αναμενόμενη διαδικασία επικύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων, στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2019.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, τα βλέμματα επικεντρώνονται κατ’ αρχάς και αναπόφευκτα στον μικρό κυβερνητικό εταίρο, όχι μόνον επειδή εκεί καταγράφονται σοβαρές απώλειες (της ανεξαρτητοποίησης Λαζαρίδη προηγήθηκε, επίσης για το Σκοπιανό, η διαγραφή του κ. Δημήτρη Καμμένου), αλλά και διότι στους ΑΝΕΛ υπάρχουν πρόσωπα όπως οι κ. Κ. Κατσίκης, Β. Κόκκαλης και η κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά που κατά καιρούς εξέφρασαν έντονα τη δυσφορία τους για επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως για ζητήματα ομόφυλων ζευγαριών κ.λπ.) και θεωρούνται πιθανώς «επικίνδυνα» για νέες και ιδιαιτέρως σημαντικές πλέον ανατροπές των δεδομένων.

«Εφεδρείες»

Τούτων δοθέντων, εντείνονται στο παρασκήνιο συζητήσεις επί γνωστών από το πρόσφατο παρελθόν σεναρίων περί ενεργοποίησης εκ μέρους της συγκυβέρνησης «εφεδρειών», που ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως δυνητικά υπάρχουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, η προσοχή στρέφεται στο Ποτάμι, αλλά και στον χώρο των ανεξαρτήτων σήμερα βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση, χαρακτηριστικότερα –ως προς το πόσο έχουν θορυβηθεί στον στενό πυρήνα της συγκυβέρνησης– είναι τα σχόλια είτε κύκλων που μιλούν για πολιτικο-επιχειρηματικά σχέδια αποσταθεροποίησης είτε στελεχών που κάνουν ευθέως λόγο για αποστασία.

«Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη, απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα τα καταφέρουν», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικοί κύκλοι. «Η κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνον δεν απειλείται, αλλά είναι και απολύτως σταθερή. Συνεχίζουμε με απόλυτη ασφάλεια. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που να μας ανησυχεί», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μέι – Τσίπρας στην Ντάουνινγκ Στριτ

Μετράει απώλειες η συγκυβέρνηση-1

O Aλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι χθες στο Λονδίνο.

Με ατζέντα το μεταναστευτικό και τη συνεργασία στην οικονομία και στην άμυνα συναντήθηκαν, χθες, το απόγευμα η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι με τον Ελληνα ομόλογό της Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο. Υποδεχόμενη τον κ. Τσίπρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, η κ. Μέι χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού ως ιστορική, υπό το φως των συμφωνιών του Eurogroup και της Πρέσπας για την ονοματολογική διαφορά με την ΠΓΔΜ. Η κ. Μέι αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς Βρετανίας και Ελλάδας, καθώς, επίσης, στη διαχείριση του μεταναστευτικού που έχει επιτύχει η Ελλάδα υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης. Επί τούτου, μάλιστα, η κ. Μέι ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα στείλει στο Αιγαίο ακόμη μία ακταιωρό, προκειμένου να βοηθήσει στις ελληνικές προσπάθειες. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της Βρετανίας ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης. Μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης και ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών Αθήνας και Λονδίνου σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναφέρθηκε, επιπλέον, στη συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες στον τομέα της άμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή