ΒΟΥΛΗ

Ομαδικά «πυρά» από την αντιπολίτευση για τις τροπολογίες στη Βουλή

Ομαδικά «πυρά» από την αντιπολίτευση για τις τροπολογίες στη Βουλή

Οι τροπολογίες και οι επείγουσες διαδικασίες, με τις οποίες εξελίσσεται το νομοθετικό έργο, προκαλούν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Ιδίως τροπολογίες για νομιμοποίηση δαπανών υπουργείων βρίσκονται από νωρίς το πρωί στην αιχμή της αντιπαράθεσης.

«Άνεμοι θυελλώδεις επικρατούν με τις τροπολογίες σήμερα», σχολίασε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα που ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η διακυβέρνησή του θα είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Αυτό το νομοσχέδιο, κύριε υπουργέ, αποδεικνύει πως δεν έχετε κανέναν σεβασμό, σε καμία από τις λέξεις του Συντάγματος. Και δεν έχετε, διότι μία βασική αρχή που επιβάλλει το Σύνταγμα είναι η αρχή της καλής νομοθέτησης», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «Κρατάω στα χέρια μου τον όγκο των τροπολογιών που ήρθαν μέχρι και χθες το βράδυ. Δεν ξέρω πόσες ακόμα θα φέρετε. Πλυντήριο το κάνατε! Το μεγαλύτερο πλυντήριο έχει γίνει το νομοσχέδιό σας! Πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών, πλυντήριο ευθυνών. Είναι ντροπή!».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. «Μιλάτε για καλή νομοθέτηση, για σεβασμό στον Κανονισμό, για σεβασμό στο Σύνταγμα, εσείς που σήμερα καταπατάτε οποιαδήποτε έννοια διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, οποιαδήποτε έννοια διαφάνειας στην παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου; Τι φέρνετε με το νομοσχέδιό σας; Ποια δικαιώματα, κύριε εισηγητά; Σας έθιξε το θέμα των λαθρομεταναστών; Αυτό είναι λαθρο-νομοθέτηση» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Φέρνετε ρυθμίσεις, με τις οποίες καταργείτε οποιονδήποτε έλεγχο νομιμότητας στις δαπάνες. Και όχι μόνο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, για το οποίο έγινε τόσος ντόρος για το πού πήγαιναν τα μυστικά κονδύλια» συμπλήρωσε.

«Σήμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ξέπλυμα σε πάρα πολλά υπουργεία. Ξέπλυμα, κύριε υπουργέ, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό λέγεται "ξέπλυμα" μέσω τροπολογιών και είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο ενός νομοσχεδίου που αποτελεί φωτογραφία της κακονομίας», τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

«Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω πώς αναλαμβάνετε το βάρος μίας τέτοιας νομικής και πολιτικής αυθαιρεσίας, η οποία έρχεται σήμερα όχι απλά να αποδείξει πώς παραβιάζεται το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να υποδείξει και στους άλλους υπουργούς πώς μπορείτε στο τέλος του χρόνου να ανοίγετε το σεντούκι και να πληρώνετε από το σεντούκι χρήματα για οποιαδήποτε δαπάνη έχετε κάνει χωρίς καμιά διαφάνεια, χωρίς κανέναν έλεγχο« επισήμανε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Οι τροπολογίες ξεπερνούν σε αριθμό τα άρθρα του νομοσχεδίου. Μέχρι στιγμής αφορούν διαφορετικά υπουργεία» σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και κατήγγειλε ότι μερικές τροπολογίες νομιμοποιούν εκ των υστέρων δαπάνες υπουργείων που έχουν γίνει, ότι εισάγονται αντεργατικές διατάξεις και φωτογραφικές ρυθμίσεις για την εύνοια εφοπλιστικών συμφερόντων.

«Μόλις ήρθε η τελευταία ζεστή τροπολογία στα χέρια μας, ζεστή ακόμα, σαν κουλουράκι μόλις βγήκε από το φούρνο. Περιμένουμε μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο καμιά τριανταριά ακόμη τροπολογίες» υπογράμμισε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός και πρόσθεσε: «Έχουμε βάλει πλυντήριο, θα βάλουμε σκόνη και υγρό απορρυπαντικό, μετά θα βάλουμε και μαλακτικό. Μην ξεχάσουμε, όμως, στο τέλος το στύψιμο και στέγνωμα στο πρόγραμμα του πλυντηρίου».

«Αυτή η προοδευτική αριστερή κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου κατακεραύνωνε τους γερμανοτσολιάδες και άλλους εθνοπροδότες που φέρνανε με τα τσουβάλια τροπολογίες, ενώ τώρα έρχονται με τα κοντέινερ και τα τάνκερ διά θαλάσσης» είπε ο κ. Ψαριανός και συμπλήρωσε ότι μόνο για ανάγνωση των τίτλων των τροπολογιών χρειάζονται 15 λεπτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ