Προσπάθειες για συναινέσεις με τις πορείες

Προσπάθειες για συναινέσεις με τις πορείες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμα και καθοριστικά για το ενδεχόμενο να καταστεί εφικτή η στήριξη από τμήματα της αντιπολίτευσης στο ευαίσθητο νομοθέτημα για τη ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με τους όρους πραγματοποίησης δημοσίων συναθροίσεων, είναι εκείνα τα 24ωρα που μεσολαβούν ώς το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης, όταν και προγραμματίστηκε η ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Οπως φάνηκε και χθες, ειδικά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπάρχουν δυνατότητες επίτευξης διακομματικών συγκλίσεων, κυρίως ανάμεσα σε κυβερνώσα πλειοψηφία και ΚΙΝΑΛ – αλλά και με την Ελληνική Λύση, καθώς αφενός η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανοικτή σε προτάσεις για αλλαγές επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και αφετέρου τα δύο προαναφερόμενα κόμματα απέφυγαν να το καταψηφίσουν «επί της αρχής»: δήλωσαν «επιφύλαξη» προκειμένου να δοθεί χρόνος για να διαπιστωθεί αν οι κυβερνητικές προθέσεις για αλλαγές είναι πραγματικές.

«Να εργαστούμε όλοι να διαμορφώσουμε μια νέα κατάσταση», επανέλαβε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ απευθυνόμενος ειδικά στον εισηγητή του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνη, σημείωσε επιπλέον: «Είμαι εδώ και στη διάθεσή σας να δούμε προτάσεις σας για έναν λειτουργικό και εφαρμόσιμο νόμο». Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το «αν υπάρχει περιθώριο το επόμενο διάστημα να γίνουν βελτιωτικές ρυθμίσεις, προκειμένου, ενδεχομένως, να διασφαλιστεί και η σύμπλευση του Κινήματος Αλλαγής», είπε με έμφαση: «Κατηγορηματικά ναι. Είμαστε σε επικοινωνία με όλα τα κόμματα και υπάρχει αυτή η διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης».

Στη χθεσινή τοποθέτησή του ο κ. Καμίνης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των «θεσμικών εγγυήσεων που πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και οι οποίες θα διασφαλίζουν την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», προκειμένου το ΚΙΝΑΛ να συναινέσει. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να είναι παρών δικαστής όταν αποφασίζεται η διάλυση μιας συγκέντρωσης, να είναι απολύτως εμπεριστατωμένη η αιτιολογία μιας τέτοιας απόφασης, και να καταργηθούν τα χημικά ως μέσο αντιμετώπισης διαδηλωτών εκ μέρους της αστυνομίας. Η Ελληνική Λύση επέμεινε στην ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών για όσους συλλαμβάνονται να βιαιοπραγούν.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφησαν επίσης υψηλοί τόνοι και αναφορές σε «χουντικά διατάγματα», ωστόσο υπήρξαν τόσο από εκπροσώπους άλλων κομμάτων, όσο και από εξωκοινοβουλευτικούς φορείς κατά τη διαδικασία ακρόασής τους, επισημάνσεις ότι επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήθηκαν πρόνοιες τέτοιων διαταγμάτων για την απαγόρευση διαδηλώσεων.

Ιδιαίτερες αναφορές ως προς την έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης των αστυνομικών για διαχείριση έκτακτων ή δύσκολων καταστάσεων, σχετικά με τις δημόσιες συναθροίσεις, έγιναν από την εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στην ανάγκη μιας τέτοιας ειδικής εκπαίδευσης αναφέρθηκαν και εκπρόσωποι των αστυνομικών που είχαν κληθεί να εκφράσουν την άποψή τους για το νομοθέτημα.

Ως ένα από τα «αγκάθια» του νομοσχεδίου καταγράφεται και η διάταξη η οποία προβλέπει αστική ευθύνη των διοργανωτών δημόσιων συναθροίσεων για ζημίες και καταστροφές: διαφωνούν με αυτήν όλα τα κόμματα, καθώς και εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν μιλήσει σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή