Ζυμώσεις στο ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία με Αίγυπτο

Ζυμώσεις στο ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία με Αίγυπτο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί λόγω επιδημιολογικών δεδομένων το ορόσημο της προγραμματικής συνδιάσκεψης να συνιστά ερωτηματικό, ως προς τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής, ωστόσο η εβδομάδα που ξεκινά σηματοδοτεί και τυπικά την επάνοδο σε ρυθμούς καθημερινότητας για το Κίνημα Αλλαγής.

Με τις εξελίξεις να παραμένουν πυκνές σε όλα τα μέτωπα, η Χαρ. Τρικούπη προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες κινήσεις τις επόμενες εβδομάδες, σε τρία βασικά πεδία: τα εθνικά θέματα, την πανδημία και την οικονομία.

Συνεδριάζει η Κ.Ο.

Οσον αφορά το πρώτο, η συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ βρέθηκε το περασμένο διάστημα ενδελεχώς στο μικροσκόπιο, με συνεχείς συσκέψεις και επαφές μεταξύ ηγεσίας, στελεχών και συμβούλων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το ΚΙΝΑΛ, όπως συνηθίζει στα εθνικά ζητήματα, εξέφρασε σε χαμηλούς τόνους τις – υπαρκτές – επιφυλάξεις του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με το Κάιρο και κινήθηκε σε σαφώς διαφορετικό μήκος κύματος από την αντίστοιχη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές από τη Χαρ. Τρικούπη, η παράταξη προσανατολίζεται προς την υπερψήφιση της συμφωνίας, αλλά εκφράζοντας ταυτόχρονα κριτική προς την κυβέρνηση για τη συνολική διαχείριση της κατάστασης στην Ανατ. Μεσόγειο, έχοντας πολλάκις εκτοξεύσει πυρά κατά του Μαξίμου για «μυστική διπλωματία». Πιο σαφής εικόνα για τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να διαμορφωθεί απόψε, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τη Φώφη Γεννηματά, ενόψει της αυριανής εκκίνησης των συζητήσεων στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι εντός του ΚΙΝΑΛ καταγράφονται προβληματισμοί, τόσο για «κενά» που ενδεχομένως δημιουργεί η μερική οριοθέτηση, όσο και για το αποτύπωμα της συμφωνίας ενόψει πιθανών διερευνητικών επαφών με την τουρκική πλευρά. Ωστόσο, βουλευτές και στελέχη επιφυλάσσονταν έως ότου έχουν συνολική εικόνα για το περιεχόμενο του κειμένου.

Σενάρια περί διαφωνιών για τη γραμμή που θα ακολουθηθεί διαψεύδονται από κομματικές πηγές, ενώ, σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Γεννηματά είχε επικοινωνία και με τον Γ. Παπανδρέου, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Πανδημία και 3η Σεπτεμβρίου

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, το ΚΙΝΑΛ έχει οξύνει την κριτική κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της έλλειψη σχεδιασμού και πολλαπλές καθυστερήσεις και αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη μη ανακοίνωση συγκεκριμένου πλαισίου για την επανεκκίνηση της σχολικής χρονιάς. Είναι σαφές πως οι αντιπολιτευτικοί τόνοι της Χαρ. Τρικούπη το τελευταίο δίμηνο απέχουν παρασάγγας από τη στάση της κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, θέτοντας τις επιλογές του Μαξίμου στο επίκεντρο των ευθυνών για την έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται.

Υγειονομικό «χρώμα» αναμένεται, άλλωστε, να έχει και η φετινή 3η Σεπτεμβρίου, που πιθανότατα θα είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έργο που θεωρείται ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύεται εύλογα τους τελευταίους μήνες υπό τις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει. Ως επικρατέστερο σενάριο για την «πράσινη» επέτειο προκρίνεται ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου η κ. Γεννηματά πρόκειται να προβάλει τις θέσεις της παράταξης για το «νέο ΕΣΥ», ενώπιον περιορισμένου κοινού και με διαδικτυακή μετάδοση.

Οικονομία

Στο πεδίο της οικονομίας, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το Ταμείο Ανάκαμψης και οι προτάσεις της «επιτροπής Πισσαρίδη». Από το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζουν βαθιά συντηρητικό μεγάλο κομμάτι των εισηγήσεων, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση βασικών πτυχών του κοινωνικού κράτους.

Η επεξεργασία των προτάσεων του κόμματος βρίσκεται, κατά πληροφορίες, στο τελικό στάδιο και οι θέσεις του αναμένεται επίσης να παρουσιαστούν από την κ. Γεννηματά, λίγες ημέρες μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που είναι προγραμματισμένες για τις 12 Σεπτεμβρίου.

«Μεταγραφές καρέκλας»

Οσον αφορά τα εσωκομματικά, η αβεβαιότητα σχετικά με τη συνδιάσκεψη, αλλά και τα πολλαπλά προαναφερθέντα μέτωπα δείχνουν να έχουν «παγώσει» τις εξελίξεις, τουλάχιστον στο προσκήνιο. Στόχος είναι η… ηρεμία των τελευταίων εβδομάδων να διατηρηθεί και να μην υπάρξουν νέες εστίες εσωστρέφειας, ειδικά από τη στιγμή που οι εντάσεις στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχείς, ενισχύοντας την προσδοκία εντός του ΚΙΝΑΛ για οφέλη από το ακανθώδες καλοκαίρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη Χαρ. Τρικούπη, μάλιστα, σχολίαζαν σκωπτικά και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κουμουνδούρου, μιλώντας στην «Κ» για αναμενόμενη εξέλιξη που προκύπτει από «μεταγραφές καρέκλας, εκτός συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT