Βουλή: Ανησυχία για δεύτερο κύμα της πανδημίας και την επιστροφή στα σχολεία

Βουλή: Ανησυχία για δεύτερο κύμα της πανδημίας και την επιστροφή στα σχολεία

9' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυνατότητα του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο τρόπος επιστροφής των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών στα σχολεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίασης των επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσαν νωρίτερα οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί το lockdown και συνεπώς το μόνο που πρέπει να γίνει είναι τα μαζικά τεστ, για παράδειγμα σε εκπαιδευτικούς, σε εργαζόμενους στην εστίαση. «Το μαζικό τεστ θα αναγκάσει τον πληθυσμό να δείξει υπευθυνότητα», είπε ο κ. Βαρτζόπουλος και πρότεινε για την κάλυψη του κόστους των μαζικών τεστ: «για τους ανθρώπους που είναι ανάπηροι ή πληρούν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να μην υπάρχει συμμετοχή. Από εκεί και πέρα όμως μπορούμε να βάλουμε μια λογική συμμετοχή και νομίζω ότι ο κόσμος θα μπορέσει να το αντέξει και να το κατανοήσει».

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ήταν ωστόσο κατηγορηματικός. «Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής πολιτών στο κόστος του μοριακού ελέγχου», είπε ο υπουργός και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι στην αρχή της κρίσης η δυνατότητα ήταν για 800 τεστ την ημέρα και σήμερα έχει φτάσει σε δυνατότητα για πάνω από 12.000 τεστ με εξασφάλιση των αντιδραστηρίων, με προτεραιοποίηση αντίστοιχη των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είπε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το προηγούμενο διάστημα για τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία αν και το κύμα αύξησης των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενο. «Η μάσκα είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί», είπε ο Νίκος Φίλης που υπογράμμισε ότι η σοβαρή παράμετρος είναι οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται μέσα στην τάξη. Για το λόγο αυτό, θα έπρεπε η Βουλή να ακούσει τους κατεξοχήν ειδικούς, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς και τους λοιμωξιολόγους. «Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», είπε ο Νίκος Φίλης και επισήμανε πως είναι αυτή η κυβέρνηση που έσπευσε μέσα στο καλοκαίρι να ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στην Α΄Δημοτικού από 21 σε 25 άτομα σε κάθε τμήμα και που επέβαλε κομματικό κράτος διευθυντών στην εκπαίδευση. «Θέλουμε να ακούσουμε την υπεύθυνη φωνή των εκπαιδευτικών που θα είναι μαζί με τα παιδιά μας. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη μάσκα. Βεβαίως η μάσκα είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Σωστό να υπάρχουν και αντισηπτικά στα σχολεία. Υπάρχει όμως και μια τρίτη και πολύ σοβαρή παράμετρος. Είναι οι αποστάσεις. Με τμήματα των 25 και 27 παιδιών σε τάξεις των 30 τμ, πώς θα δοθεί η μάχη αποτελεσματικά και με ασφάλεια; Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία απάντηση σε αυτό το θέμα», είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι σήμερα στην Ελλάδα πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά φοιτούν σε τάξεις, σε τμήματα άνω των 17 μαθητών και είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε επίσης ότι χρειάζεται να ακουστεί η φωνή των ειδικών για το αν πρέπει να γίνεται θερμομέτρηση στα παιδιά.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς επέκρινε την κυβέρνηση για αποσπασματικά και καθυστερημένα μέτρα που είχαν συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων. «Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να μηδενίσουμε το έργο σας. Αλλά η επιτυχία στην πρώτη φάση της πανδημίας, ήταν επιτυχία του ελληνικού λαού που πειθάρχησε στα μέτρα. Είναι φανερό ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας βγήκατε παντελώς εκτός στόχων πέφτοντας σε σωρεία λαθών, οργανωτικών και διαχειριστικών», είπε ο κ. Πουλάς και προσέθεσε: «Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι λαμβάνει τα καλύτερα μέτρα αν και αυτά είναι και αποσπασματικά και καθυστερημένα. Όμως προχωρήσατε σε βιαστικό άνοιγμα των συνόρων. Για να περιορίσετε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως στον τουρισμό αποδεχθήκατε τους όρους των μεγάλων τουριστικών εταιρειών του εξωτερικού. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους τουρίστες να έρθουν σε μια ασφαλή χώρα. Αντί για υγειονομικό πιστοποιητικό όμως αποδεχθήκατε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου. Από τα 2,6 εκατομμύρια τουρίστες που εισήλθαν από την 1η Ιουλίου, ελάχιστους ελέγξατε και ισχυρίζεστε ότι δεν φταίει ο τουρισμός ενώ δεν ελέγξατε και όσους εισήλθαν στη χώρα οδικώς, με αποτέλεσμα τη διασπορά στη Β. Ελλάδα», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που μίλησε και για σοβαρές καθυστερήσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμους διορισμούς και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό, για τεστ στους υγειονομικούς κλπ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι ενώ ο λαός ακολούθησε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων στην πρώτη φάση της πανδημίας και με θυσίες κατάφερε σχεδόν να μηδενίσει τα κρούσματα, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το προηγούμενο διάστημα και στο σύστημα υγείας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και για την επιβολή αυστηρών πρωτοκόλλων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσαρμόζει στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως του τουρισμού και των μεταφορών, τα επιστημονικά δεδομένα και υγειονομικά πρωτόκολλα απογειώνοντας την ανευθυνότητα, τις παλινωδίες και αντιφάσεις στα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας και αφήνοντας εκτεθειμένο τον λαό», είπε ο Γ. Λαμπρούλης. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία, προώθησε και συνεχίζει να προωθεί μέτρα που ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο. Την ίδια ώρα, όπως είπε, η κυβέρνηση κάνει λάστιχο τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, με πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, και «σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη όσοι επιστήμονες δέχονται να γίνουν πλυντήριο της κρατικής αντιλαϊκής πολιτικής που αφήνει αθωράκιστο και ανυπεράσπιστο τον ελληνικό λαό και το δημόσιο σύστημα υγείας».

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου χαρακτήρισε αδήριτη την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και των ΜΕΘ. «Ιδίως τα νοσοκομεία της επαρχίας παραμένουν υποστελεχωμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οφείλατε να είσαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Έχει περάσει πάνω από 6μηνο από το πρώτο κρούσμα και πολλά νοσοκομεία δεν έχουν τον βασικό εξοπλισμό», είπε η κ. Αθανασίου. Ιδίως για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, μίλησε για αντιφάσεις στην πολιτική της κυβέρνησης αν και ο κόσμος θέλει απαντήσεις, για το αν προστατεύει και πόσο η μάσκα, για την τήρηση των αποστάσεων στις τάξεις. «Το μόνο που ξέρουμε είναι πως οι μαθητές πρέπει να φορούν μάσκα την ώρα του μαθήματος αλλά όχι στο διάλειμμα που τα παιδιά δεν τηρούν αποστάσεις. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τη διάταξη των μαθητών στα θρανία. Αυτά ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα», είπε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προνοήσει για την εκ περιτροπής διδασκαλία, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, την εντατικοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, τη διενέργεια δωρεάν τεστ για δασκάλους και καθηγητές. Σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσε για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές του Δημοτικού ώστε να μην αποβεί επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα κατήγγειλε ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν απόρροια του τρόπου με τον οποίο άνοιξαν τα σύνορα στον τουρισμό και ότι υπήρξε ανεπίτρεπτη και μεθοδευμένη απόκρυψη των κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς. «Με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη διαμορφώθηκε ένα αρνητικό σκηνικό για τη δυσοίωνη είσοδο στην επόμενη κρίσιμη επιδημιολογικά περίοδο», είπε η Σοφία Σακοράφα που προειδοποίησε ότι η κοινωνία θα κληθεί να αντιμετωπίσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα δικαιολογεί η κυβέρνηση επικαλούμενη τις διαστάσεις της διασποράς. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 μίλησε για τραγικές ελλείψεις στις ΜΕΘ και τις ειδικές Μονάδες, τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού αν και εγκαίρως το ΜέΡΑ25 είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το διάστημα της καραντίνας για να οργανώσει μαζικά τεστ σε περίπτωση δεύτερου κύματος πανδημίας και προετοιμασία για την ενίσχυση των δομών υγείας. «Είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει τη δημόσια υγεία», είπε η Σοφία Σακοράφα ενώ για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είπε πως η εικόνα σήμερα είναι απογοητευτική. Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει όριο 15 μαθητών ανά τμήμα, πρόσληψη εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες διάσπασης των τμημάτων, εξασφάλιση υποδομών στέγασης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμη και σε άλλα κτήρια, παρουσία προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία στα ωράρια που βρίσκονται μέσα μαθητές.

Στον αντίποδα, η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα κάλεσε ιδίως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστούν σε ποια κατάσταση παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση την υγεία και την εκπαίδευση, διότι «δεν βγήκαμε από παρθενογένεση». Όπως είπε η κυβέρνηση της ΝΔ εργάστηκε με πρόγραμμα και ζήλο και γι΄αυτό αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά η πρώτη φάση της κρίσης και το ίδιο αποτελεσματική θα αποδειχθεί και η διαχείριση στη δεύτερη φάση της πανδημίας. «Υπάρχει σχέδιο. Το αναγνωρίζει η κοινωνία. Πολλοί εκπρόσωποι της εκπαίδευσης βρίσκουν σωστά τα μέτρα. Βεβαίως κάνουν επισημάνσεις που είμαι βέβαιη ότι η κυβέρνηση μελετά», είπε η Ασημίνα Σκόνδρα.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας την κριτική του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζει το αφήγημα της αποτυχίας της» και επιτίθεται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ αν και από την αρχή της κρίσης επέδειξε στάση ευθύνης. Ο κ. Ξανθός κάλεσε και το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσουν ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που είναι απροετοίμαστο και υγειονομικά ανασφαλές. «Η κοινή γνώμη απαιτεί σχέδιο αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Γι΄αυτό πρέπει να αλλάξετε τακτική. Εκτός αν με τη στάση αυτή προετοιμάζεται το αφήγημα της αποτυχίας. Εμείς δεν επενδύουμε την αποτυχία για να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά. Η κρίση και αναζωπύρωση αφορά όλες τις χώρες. Προφανώς όμως στη χώρα μας που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τον τουρισμό, έπρεπε να έχουν υπάρξει επιπλέον πρόνοιες για την ασφαλή επαναλειτουργία αυτού του κρίσιμου πεδίου που δεν υπήρξαν», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε: «Είναι περιττές και ανεύθυνες οι αναφορές από επίσημα κυβερνητικά χείλη που ταυτίζουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση με τρολ του διαδικτύου στο θέμα χρήσης της μάσκας. Εμείς στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη χρήση μάσκας, επιμείναμε για τη διατίμησή της και φυσικά για τη δωρεάν διάθεσή τους σε χώρους και πληθυσμιακές ομάδες ιδιαίτερης ευαισθησίας (όπως ο σχολικός πληθυσμός), πρόταση που καλώς σπεύσατε να υιοθετήσατε».

«Θέλει θράσος να επιβάλλετε μέτρα ανεπεξέργαστα, έωλα κρυβόμενη πίσω από την εσχάτως φορεμένη μάσκα σας, για να καλύψετε τη σοβαρή ανεπάρκεια και ανετοιμότητα του Υπουργείου. Είχατε 70 ημέρες να δουλέψετε, να συζητήσετε, να επεξεργαστείτε και να προετοιμάσετε ένα σχέδιο», είπε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου που κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι σπατάλησε το προηγούμενο διάστημα για να διορίσει δικούς του, κομματικούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. «Σε όλη την Ευρώπη αποφασίζονται και εφαρμόζονται συνδυαστικά μέτρα με τήρηση αποστάσεων, μικρότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, περισσότερες σχολικές αίθουσες, εκ περιτροπής διδασκαλία, προσλήψεις εκπαιδευτικών, επιμορφώσεις γονέων και εκπαιδευτικών, προσαρμοσμένα μέτρα ανά Περιφέρεια και όχι μόνο οριζόντια, τήρηση αυστηρών υγειονομικών προδιαγραφών κ.α. Δυστυχώς, η Ελλάδα, το παγκόσμιο παράδειγμα, έχει ένα Υπουργείο Παιδείας που αυτοσχεδιάζει», είπε η Χαρά Κεφαλίδου.

«Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με ποιον τρόπο πρέπει να ανοίξουν», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής που κατηγόρησε την κυβέρνηση για άνευ προηγουμένου και χυδαία στοχοποίηση της νεολαίας για την εξέλιξη της πανδημίας, στοχοποίηση που γίνεται για να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες. «Η κυβέρνηση όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της και όσο και αν το κουνάει στους νέους και τον ελληνικό λαό, οι δικές της ευθύνες είναι βαρύτατες γιατί επέτρεψε να γίνουν λάστιχο να υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό, τις μεταφορές, στα εργοστάσια και σε πολλούς εργασιακούς χώρους που κινείται και εργάζεται και νεολαία. «Ασφαλώς και πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με προϋποθέσεις ώστε να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα της νέας γενιάς και στη μόρφωση και στη ζωή», είπε ο Ιωάννης Δελής που παρατήρησε ότι «το κυβερνητικό σχέδιο εξαντλείται στη χρήση της μάσκας με επίκληση και σήμερα της ατομικής ευθύνης που αυτή τη φορά απευθύνεται στα νήπια και τους μαθητές του Δημοτικού». Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να απαντήσει πως ενώ τον περασμένο Ιούνιο, με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, τα σχολεία επαναλειτούργησαν με ανώτατο αριθμό 15 μαθητών, ανά τμήμα, τώρα, με πάνω από 200 κρούσματα τη μέρα, θα επιτραπεί να λειτουργήσουν τάξεις με 20, με 25 και με 27 μαθητές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή