Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με Αίγυπτο – Ιταλία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με Αίγυπτο – Ιταλία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά σχόλια προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, κατά την διαδικασία έγκρισης των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ. Όπως έγινε γνωστό, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη νωρίς το απόγευμα.

Η εξέλιξη αυτή δεν δίνει την ευχέρεια στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Δένδια να έχει στο φάκελο του ψηφισμένες από την εθνική αντιπροσωπεία και σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης τις Συμφωνίες, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη επίσης για αύριο το μεσημέρι, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα σημειώνουν το «παράδοξο», κόμμα που δεν παίρνει σαφή θέση, αφού είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών», να ζητεί σαφή απεικόνιση της βούλησης των βουλευτών μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η κίνηση αυτή της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τα ως τώρα σχόλια στους πολιτικούς διαδρόμους, αναδύει άρωμα σχεδιασμών στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα με φόντο τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως μέσω μιας ονομαστικής ψηφοφορίας ενδεχομένως θα αναδειχθούν υπαρκτές -κατά τα στελέχη της- διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβερνώσας πλειοψηφίας: Ειδικότερα, φέρονται να υπολογίζουν σε απουσίες, καθώς περίπτωση αρνητικής ψήφου από το γαλάζιο στρατόπεδο θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται σε σχόλια στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί και στο να μετατοπιστεί το κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος  από τις εντυπώσεις τις οποίες έχει δημιουργήσει η επιλογή του κόμματος να ψηφίσει «παρών» στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Την επιλογή αυτή έχουν επικρίνει, ως γνωστόν, τόσο η κυβερνώσα πλειοψηφία, όσο και το ΚΙΝΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της εν λόγω συμφωνίας έχουν ταχθεί τα δύο αυτά κόμματα, ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επιπροσθέτως, αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού, προκειμένου μεταξύ άλλων να διαφανεί εάν -όπως προσφάτως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας- είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάποια κίνηση αναφορικά με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλα, των εθνικών χωρικών υδάτων ειδικά στο Ιόνιο. Με ανάλογο ενδιαφέρον, πλέον, αναμένεται να διαφανεί και αν θα επιλέξει ο πρωθυπουργός και σε ποιους τόνους να σχολιάσει αφενός το «παρών» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αφετέρου την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την (διαδικαστική) συζήτηση επί ενστάσεως αντισυνταγματικότητας των νομοσχεδίων κύρωσης των Συμφωνιών που κατέθεσε η «Ελλ. Λύση» και η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή