Αντιπαράθεση Τσίπρα – Στουρνάρα για «μετάθεση» του υπουργού Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος

Αντιπαράθεση Τσίπρα – Στουρνάρα για «μετάθεση» του υπουργού Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην δεσμεύσετε την επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλ. Τσίπρας, «βιάζεστε», η απάντηση Στουρνάρα.

Τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή για τα «σκανδαλώδη δάνεια των τραπεζών», αξιοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι ως «κυβέρνηση σε αποδρομή» πρέπει να διακόψει κάθε σχεδιασμό και ενέργεια δεσμεύοντας την επόμενη κυβέρνηση που θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Στους σχεδιασμούς αυτούς που, όπως είπε, πρέπει να εγκαταλειφθούν, ο κ. Τσίπρας ενέταξε τα παιχνίδια με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη μετάβαση του Γιάννη Στουρνάρα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Βιάζεστε πολύ κύριε Τσίπρα. Η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι δεν τον αφορούν τα σενάρια και δημοσιεύματα που τον φέρουν ως διάδοχο του κ. Προβόπουλου.

«Τις τελευταίες ημέρες είναι φανερό ότι η κυβέρνησή σας, είναι σε αποδρομή. Από ότι φαίνεται όμως εσείς επιθυμείτε να δεσμεύσετε και τις επόμενες κυβερνήσεις που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός με τη δική σας πολιτική. Ακούω κύριε Στουρνάρα, διαβάζω δημοσιεύματα ότι επιθυμείτε να αποχωρήσετε από υπουργός Οικονομικών και να καταλάβετε τη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Ευγενής φιλοδοξία από την πλευρά σας. Αδιανόητο από την πλευρά του κυρίου Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν θα είναι κυβέρνηση και ας γράφονται και ας λέγονται για διάφορα παιχνιδάκια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόεδρο της Δημοκρατίας επόμενο θα εκλέξει Βουλή που θα έχει πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις που αντιμάχονται το Μνημόνιο» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και επέμεινε: «Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό να περνάει από το μυαλό σας να αποφασίσει η κυβέρνηση αυτή για τον επόμενο Διοικητή της ΤτΕ, που θα είναι για 5 χρόνια, χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και του κόμματος ιδίως που όλες οι ενδείξεις λένε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, με την εντολή του λαού. Και αναρωτιέμαι πως περνάει και από το δικό σας μυαλό, γιατί δεν είστε ένας ουδέτερος τεχνοκράτης, έχετε χρεωθεί την ευθύνη αυτής της πολιτικής. Επειδή λοιπόν κε Στουρνάρα, μ΄ αρέσει να μιλάω δημόσια και έντιμα και όχι να λέω άλλα μπροστά και άλλα από πίσω, δημόσια και έντιμα σας λέω: αυτή η επιλογή είναι επιλογή που βρίσκεται έξω από κάθε λογική ομαλής και δημοκρατικής μετάβασης. Οφείλετε όλοι σας να σεβαστείτε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να σεβαστείτε όλοι σας τη Δημοκρατία σε αυτό τον τόπο και να μην επιχειρείτε να δεσμεύσετε τις επόμενες κυβέρνησης και την κρίση του ελληνικού λαού».

«Νομίζω κύριε Τσίπρα ότι βιάζεστε πάρα πολύ. Η κυβέρνηση αυτή έχει πολύ δρόμο ακόμα και λειτουργεί με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Για τα μελλοντικά σχέδια για μένα, δεν με ενδιαφέρουν. Εγώ είμαι υπουργός οικονομικών, δουλεύω εδώ, έχω πάρα πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες. Αν εσείς θέλετε να λάβετε μέρος σε σενάρια, είναι δικό σας θέμα δεν με αφορούν αυτά. Αλλά αποδεικνύετε με την ερώτησή σας και τη στάση σας ότι βάζετε για μια ακόμη φορά το μικροκομματικό σας συμφέρον» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον τρόπο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα. «Για κακή σας τύχη, οι λαλίστατοι εταίροι μας, τις τελευταίες ημέρες διατυπώνουν αλήθειες που πλήττουν καίρια την αξιοπιστία σας. Η κ. Μέρκελ είπε στη Σύνοδο Κορυφής ότι «εάν έφευγε η Ελλάδα θα διαλυόταν η ευρωζώνη. Θα αναγκαζόμασταν να φύγουμε όλοι». Το βασικό επιχείρημα που σας λέμε τόσο καιρό για να διαπραγματευτείτε. Αλλά εσείς δεν κάνετε τίποτα. Ο κ. Ρεν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Χουντή, αποκάλυψε στο Στρασβούργο ότι «θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες». Δεν σώσατε καμία Ελλάδα. Σώσατε τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τη συμπεριφορά σας» είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή αναφορικά με δημοσίευμα των Financial Times που λέει ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, το ΔΝΤ και η κ. Λαγκάρντ τον πλησίασαν να του πουν μην διαπραγματευτεί εκείνος αλλά να το κάνει το ΔΝΤ πηγαίνοντας στο Eurogroup, στο τέλος του καλοκαιριού, και να θέσει το θέμα κουρέματος του χρέους 60 έως 10 δισ.

«Και εσείς τι απαντήσατε; Είναι σε εισαγωγικά κύριε Στουρνάρα όπως το διαβάζω: «ο κ. Τόμσεν και η κ. Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ με την πλευρά τους. Τους είπα εντάξει. Αλλά αν έρθω με την πλευρά σας είναι αυτό που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι κάτι που βρίσκεται εντελώς έξω από τη συζήτηση. Ο Σόιμπλε μου είπε forget it Giannis. Ξέχνα το Γιάννη. Γι΄αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Τι μπορώ να κάνω;», αυτή είναι η διαπραγμάτευση που κάνατε; Να καρφώσετε στον κ. Σόιμπλε την επιθυμία της Λαγκάρντ να υπάρξει βοήθεια της Ελλάδας στο Eurogroup για απομείωση του χρέους; Δηλαδή, η διαπραγμάτευση σας εξαρτάται από το αν ο κ. Σόιμπλε θα σας πει ναι;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί δημοσίου χρέους, σας θυμίζω ότι το 2012 η Ελλάδα πλήρωνε σε τόκους 12 δισ. ευρώ και το 2013 πλήρωσε 6 δισ. ευρώ» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Πώς έγινε αυτό πιστεύετε; Χωρίς διαπραγμάτευση; Τώρα όσον αφορά τη διαμάχη ΔΝΤ – Ευρωζώνης, όπως το καταστατικό του ΔΝΤ απαγορεύει το κούρεμα των χρεών προς αυτό, έτσι και Συντάγματα χωρών της ευρωζώνης αλλά και κοινοβουλευτικές πρακτικές έχουνε κάτι αντίστοιχο. Εμείς θέλουμε μείωση του χρέους. Και τη μείωση του χρέους την κάνουμε με διαπραγμάτευση και όχι με μονομερή τρόπο που θα μας οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη και καταστροφή. Γι΄ αυτό αφήστε τα αυτά. Ξέρουμε να διαπραγματευτούμε και αυτό φαίνεται εξάλλου. Μειώθηκαν τα επιτόκια και τα χρεολύσια πήγαν πίσω χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή