Αλ. Τσίπρας: «Γιατί στηρίζετε με τόσο πάθος την κ. Μενδώνη;»

Αλ. Τσίπρας: «Γιατί στηρίζετε με τόσο πάθος την κ. Μενδώνη;»

«Διαχωρίζω τη θέση μου από όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media»

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση για την υπόθεση Λιγνάδη, ζήτησε κατά τη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον κάλεσε να σταματήσει «τον λαϊκισμό και τα ψέματα ότι ο νέος ποινικός κώδικας έχει μετατρέψει τον βιασμό από κακούργημα σε πλημμέλημα. Δεν ισχύει αυτό. Με τον νέο ποινικό κώδικα άλλαξε οι ονομαστική ποινή. Αλλά η χρονική διάρκεια της έκτισης της ποινής είναι μεγαλύτερη. Μια μεταρρύθμιση που συμμετείχαν αξιόλογοι άνθρωποι από όλο το φάσμα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα σχόλια του διαδικτύου, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα τμήμα αρνητικό, το οποίο καταδικάζουμε. Αν δεν υπήρχε το θετικό του τμήμα δεν θα μπορούσαν όμως να αναδειχθούν άλλα ζητήματα. Από την κομπίνα του Σκόιλ Ελικίκου και τις μάσκες στα σχολεία αλλά και τα ατοπήματά σας σε Πάρνηθα και Ικαρία βγήκαν από το διαδίκτυο. Κι όταν δεν σας αρέσουν αυτά που βγαίνουν δίνετε εντολή ακόμα και στην ΕΡΤ να δίνει ο κ. Ζουλας ντιρεκτίβες να μην παίζουν πλάνα από Ικαρία και φωτογραφίες του Λιγνάδη μόνου του».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υπόθεση Λιγνάδη ως σκάνδαλο και μίλησε για συγκάλυψη από την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Καταδικάστε τη λάσπη

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πρέπει να γίνει κανόνας το θάρρος και όχι η συγκάληψη. «Δεν πρόκειται να δικάσουμε και πολύ περισσότερο να καταδικάσουμε κανέναν, όμως ας αναρωτηθούμε όλοι μας. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν πολιτικό σκάνδαλο. Δεν επιχειρήθηκαν να εμφανιστούν οι δημοσίες καταγγελίες ως αμφισβήτησης του τεκμηρίου της αθωότοτητας;», διερωτήθηκε.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Επιμένετε να στηρίζετε και να προστατεύετε την κ. Μενδώνη, παρά την κατακραυγή των ανθρώπων της τέχνης. Είναι βαθιά εκτεθειμένη για το σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη. Δεν ακούτε τη βουή που έρχεται από 100άδες προσωπικότητες».

«Δεν ακούτε ή κάνετε πως δεν ακούτε την πάνδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού σας. Και αποφασίζετε και διατάζετε να παραμείνει στη θέση της. Να στηριχτεί. Να ξεπλυθεί πολιτικά. Γιατί, όπως λέει το τελευταίο κεφάλαιο της προπαγάνδας σας, δεν έκανε παρά ένα μικρό επικοινωνιακό λάθος», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας: «Αναρωτιέμαι λοιπόν μαζί με όλη την κοινή γνώμη γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Και αυτό γιατί οι ευθύνες, είτε έτσι είτε αλλιώς, αντικειμενικά ανήκουν στον πρωθυπουργό».

«Γιατί δεν επιδείξατε και στην περίπτωση Λιγνάδη τα ίδια αντανακλαστικά που, ορθώς, επιδείξατε στην περίπτωση Μπεκατώρου; Στην οποία πρέπει να πω ότι χρωστάμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί αυτή άνοιξε πρώτη τον ασκό του Αιόλου. Γιατί εκεί – και σωστά – ενεργήσατε αστραπιαία ενώ εδώ όχι; Τι σας φόβισε εδώ; Τι σας έκανε να οργανώσετε μια επιχείρηση συγκάλυψης, χωρίς να υπολογίζετε τι σήμα δίνετε έτσι στην κοινωνία;», διερωτήθηκε.

O κ. Τσίπρας τόνισε πως παίρνει σαφέστατες αποστάσεις από όλες τις χυδαιότητες του δημοσίου λόγου. «Αλλά έχω μία απορία κύριε Μητσοτάκη, μια ειλικρινής απορία: Με ποιούς είναι η έγνοια σας τούτη την ώρα; Με τα θύματα ή με τους θύτες; Με το να ενθαρρύνετε τα θύματα να μιλήσουν ή με το να προφυλάξετε τους θύτες από “τα σκυλιά”; Ετσι είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Ότι τελικά ζητήθηκε η παραίτηση του Λιγνάδη όταν δημοσιεύθηκε η ανατριχιαστική καταγγελία του Νίκου Σ. , αλλά δεν το είπατε δημόσια για να μην διαπομπεύσετε τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, να μην τον ρίξετε στα σκυλιά. Από σεβασμό στον Λιγνάδη, δηλαδή, αποκρύψατε την αλήθεια των θυμάτων. Και το δράμα τους. Αυτό κάνατε; Και βάλατε τον δύσμοιρο τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο, που δεν λέει λέξη χωρίς την έγκρισή σας, να αυτοεξευτελιστεί. Και να αποδώσει την παραίτηση σε “προσωπικούς λόγους”. Κάνοντας έτσι άλλο ένα βήμα, ένα άλμα θα έλεγα, στην προσπάθεια συγκάλυψης».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως θέλει να διαχωρίσει τη θέση του «από όσα ανεύθυνα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Διαφωνώ κατηγορηματικά με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίο σας καταλογίζει. Καταδικάζουμε την ασυδοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είστε βαρύτατα εκτεθειμένος κ. Μητσοτάκη». σημειώνοντας ότι όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πράξει το αντίστοιχο, όταν στόχος ήταν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Τον κατηγόρησε ότι όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε μετατραπεί «σε μόνιμο αναμεταδότη εντός της Βουλής των επιχειρημάτων των τρολ του διαδικτύου». «Από το δικό σας στόμα, που τώρα δοξολογεί τη ποιότητα των επιχειρημάτων, δεν βρήκε η απίστευτη συκοφαντία ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις; Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο Κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «έρχεται σήμερα να παραδώσει μαθήματα για την ποιότητα της δημοκρατίας, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για μαθήματα υποκρισίας», λέγοντας ότι είναι «ο πρωθυπουργός που εν ονόματι των θεσμών έχει προβεί στα μεγαλύτερα θεσμικά ατοπήματα». «Η πράξη λέει ότι είστε αλλεργικός στο διάλογο. Η πράξη λέει ότι μετατρέψατε εν ονόματι της πανδημίας τη Βουλή σε άβουλη», είπε, σχολιάζοντας ότι αν πράγματι θέλει διάλογο ας τολμήσει να συζητήσει με τους φορείς του χώρου του πολιτισμού «που έχουν ξεσηκωθεί με τη στάση σας».

Μιλώντας για το κίνημα που σπάει τη σιωπή, υπογράμμισε ότι η κάθαρση πρέπει να στηριχθεί μέχρι τέλους, ότι με αυτό αναδείχθηκαν σειρά ζητημάτων, για την εργασιακή ανασφάλεια, για τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι «ο αυταρχισμός της εξουσίας, που μπορεί να κρύβει εγκλήματα και να κουκουλώνει σκάνδαλα, αναδεικνύοντας μάλιστα τους άριστους αυτουργούς τους, έχει ένα όριο που είναι η αντίσταση όλων μας». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε ατυχή επιλογή του κ. Μητσοτάκη «να επιχειρήσει να ξεφύγει από τις ευθύνες του, μετατρέποντας τη συζήτηση για ένα τέτοιο ειδεχθές σκάνδαλο, σε συζήτηση για τη ποιότητα του πολιτικού διαλόγου»

Σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι «οι πράξεις της κυβέρνησής σας», όχι μόνο για το θέμα Λιγνάδη, όπως είπε, αλλά για την πανδημία, την «οικονομική και κοινωνική καταστροφή», την αστυνομία «που αντιμετωπίζει φοιτητές σαν εγκληματίες στα πανεπιστήμια, την καταπάτηση των δικαιωμάτων, τη πιθανότητα να γίνουμε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Βρετανία της Θάτσερ με νεκρό φυλακισμένο απεργό πείνας, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τις εκκρεμείς συντάξεις που τριπλασιάσατε, για το “σουρωτήρι” στο Αιγαίο από τους Τούρκους».

«Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργείτε ή αυτά που δεν μπορείτε να λύσετε με τις πολιτικές και τη συμπεριφορά σας, είναι το λίπασμα για τα σχόλια και την κριτική εναντίον σας», σχολίασε, καλώντας τον πρωθυπουργό να μην ψάχνει στην αντιπολίτευση τους υπεύθυνους, «ψάξτε την ευθύνη στις πολιτικές σας, στην κυβέρνησή σας, μέσα σας». «Οι χυδαίοι είναι εντός των τειχών, όχι εκτός», κατέληξε, «το πρόβλημα είστε εσείς, όχι οι άλλοι, εσείς και μόνο εσείς κι από κει πρέπει ν’ αρχίσει η κάθαρση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή