Χρυσοχοΐδης για Φουρθιώτη και φύλαξη επισήμων – Σε πολιτικούς το 60%

Χρυσοχοΐδης για Φουρθιώτη και φύλαξη επισήμων – Σε πολιτικούς το 60%

Τέσσερις και όχι 14 αστυνομικοί φύλαγαν τον Μ. Φουρθιώτη, τόνισε ο υπουργός

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις στους πέντε αστυνομικούς που απασχολούνται στη φύλαξη επισήμων προστατεύουν πολιτικά πρόσωπα, αποκάλυψε την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση Μένιου Φουρθιώτη, τον οποίον -όπως είπε- φύλαγαν τέσσερις και όχι 14 αστυνομικοί.

Αφού τόνισε ότι σε προστασία ιδιωτών διατίθεται μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το 60% των προστευόμενων προσώπων είναι πολιτικοί, 10% διπλωμάτες, και το υπόλοιπο 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και ιδιώτες.

Μεταξύ των ιδιωτών είναι και δημοσιογράφοι-εκδότες, είπε ο υπουργός, στους οποίους όμως «διατίθεται λιγότερο από το 2% του συνόλου των δυνάμεων, δηλαδή μερικές μικρές δεκάδες αστυνομικού προσωπικού».

Κατόπιν αναφέρθηκε διεξοδικά στην υπόθεση φύλαξης του κ. Φουρθιώτη, για την οποία ερωτήθηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργο Καμίνη.

«Τον παρουσιαστή τον φύλαγε ένα άτομο τον Μάιο του 2020, τον Αύγουστο 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω από το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμη για ένα τρίμηνο», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Στις 13 Ιανουαρίου – ύστερα από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Epsilon TV όπου εργάζεται – διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσικλέτας και η επιτήρηση – όχι φύλαξη της οικίας του. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν, δόθηκαν μετά τα μέσα Φεβρουαρίου».

«Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση των μέτρων προστασίας λόγω του θέματος Κουφοντίνα. Υπήρχαν επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών και πολλές απειλές σε ΜΜΕ. Τότε αυξήθηκε η συνοδευτική αστυνόμευση με τέταρτο αστυνομικό, ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και διατάχθηκε 24ωρη φύλαξη της οικίας του με τέσσερα άτομα», εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Διαβάστε ακόμη:

«Ποτέ δεν φύλαξαν 14 τον τηλεπαρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο. Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από τέσσερα άτομα», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε καμία αντίφαση στις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου και της αστυνομίας.

«Η αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης, αξιολογεί κινδύνους όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. Αλίμονο εάν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος προστασία, παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας για την υπόθεση Φουρθιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή