Βουλή: Κόντρα για τις «πολυτροπολογίες» του υπουργείου Υγείας

Βουλή: Κόντρα για τις «πολυτροπολογίες» του υπουργείου Υγείας

Πολλές δεκάδες ζητήματα που παραδοσιακά κάθε τέλος έτους ρυθμίζονται, επιχειρείται να διευθετηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές δεκάδες ζητήματα που παραδοσιακά κάθε τέλος έτους ρυθμίζονται, αλλά και σειρά άλλων τα οποία έχουν ειδικό και έκτακτο χαρακτήρα – που εν προκειμένω αφορούν πτυχές της αντιμετώπισης της πανδημίας, επιχειρείται να διευθετηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας. Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση, πριν από την ολιγοήμερη για τις εορτές διακοπή των εργασιών της Βουλής, όλες οι ρυθμίσεις εμπεριέχονται σε σχεδόν 150 άρθρα πολυνομοσχεδίου, αλλά και σε τέσσερις «πολυτροπολογίες» που κατατέθηκαν χθες το βράδυ.

Μεταξύ των ρυθμίσεων αναφέρεται, ενδεικτικά, η αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας -το οποίο εισηγείται και συνολικά το νομοθέτημα- και αφορά το ζήτημα της ευθύνης των ιατρών. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η αμέλεια του ιατρικού η νοσηλευτικού προσωπικού κατά την περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών πασχόντων από την COVID-19 περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19 ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελληνική Επικράτεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19». Παρουσιάζοντάς την νωρίτερα το πρωί στην Ολομέλεια ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης είπε μεταξύ άλλων ότι κρίνεται αναγκαία, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στο ιατρικό προσωπικό από το ακραίο κίνημα των αρνητών του κορωνοϊού και των αντιεμβολιαστών.

Αυτή η κατά την έναρξη της συνεδρίασης κατάσταση, η οποία ενδεχομένως και να αλλάξει με προσθήκη και άλλων τροπολογιών ως τη λήξη της αργότερα απόψε, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες από το χώρο της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι οι διατάξεις του κυρίως νομοθετήματος αφορούν θέματα αρμοδιότητας 15 Υπουργείων: Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικά, Εργασίας, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παιδείας, Πολιτισμού, Μετανάστευσης, Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Αλλαγής.

Όταν το θέμα ετέθη στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, πριν δηλαδή από την κατάθεση των νέων πολυτροπολογιών, ο κ. Πλεύρης είχε πει: «Έχω ενημερωθεί ότι εδώ και δύο βδομάδες στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν γνωστό ότι προκειμένου να μην έρθουν από διαφορετικά Υπουργεία τροπολογίες θα ερχόταν ένα νομοσχέδιο μετά τον Προϋπολογισμό. Άρα, δύο ήταν οι δυνατότητες. Ή αυτά τα οποία βλέπετε τώρα να ερχόντουσαν με τη μορφή τροπολογιών ή να γινόταν αυτό το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα να συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής και σε μία, επιπλέον, δηλαδή στη συνεδρίαση της δεύτερης ανάγνωσης και να υπάρξουν και φορείς για να τοποθετηθούν. Συνεπώς, είναι άδικη η κριτική, διότι κάτι που φαντάζει λογικό όταν το λέτε «Μα είναι τόσες διατάξεις που έρχονται διαφορετικά» ήταν κάτι που είχε ενημερωθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για να μην έρθουν ως τροπολογίες».

Στις νέες ρυθμίσεις που από χθες το βράδυ εντάσσονται στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου καταγράφονται διατάξεις οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν ζητήματα οφειλών Δήμων, τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid ή και την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», θέματα Περιβάλλοντος και Μεταφορών, καθώς και υποθέσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών.

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να προωθήσει κρυμμένα πίσω από την κουρτίνα επειγόντων θεμάτων, «φωτογραφικές» διατάξεις για τα δικά της παιδιά. Είναι κάκιστη νομοθέτηση για την εξυπηρέτηση συμφερόντων», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηγουμενίδης.

Για απαράδεκτη κατάσταση έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Α. Πουλάς, ενώ εντονότατα διαμαρτυρήθηκαν και οι Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ) και Β.Βιλιάρδος (Ελλ. Λύση).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή