Επιτροπή θεσμών: Τι κατέθεσαν τα πρόσωπα «κλειδιά» για τον ρόλο της ΕΥΠ – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση

Επιτροπή θεσμών: Τι κατέθεσαν τα πρόσωπα «κλειδιά» για τον ρόλο της ΕΥΠ – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση

Με χαρακτήρα απορρήτου πραγματοποιείται στη Βουλή από νωρίς το πρωί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για την ΕΥΠ και την υπόθεση των υποκλοπών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαρακτήρα απορρήτου, ως προς όσα λέγονται κατά την διάρκεια της, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη την πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, πραγματοποιείται στη Βουλή από νωρίς το πρωί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για την ΕΥΠ και την υπόθεση των υποκλοπών

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση είχαν κληθεί πρόσωπα – «κλειδιά» για τον ρόλο της ΕΥΠ από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ως σήμερα: ο τέως γραμματέα του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος, οι εισαγγελείς εφετών Βασιλική Βλάχου και Κ.Τζαβέλας, οι νυν, τέως και πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεμ.Δεμίρη, Π.Κοντολέων, Γ.Ρουμπάτης και Θ.Δραβίλλας. Παρών εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

Σε δύο ομάδες οι προσκεκλημένοι

Αυτό που έγινε, τελικά, ήταν να προσέλθουν οι προσκεκλημένοι σε δύο ομάδες: Στην πρώτη ήταν όλοι οι πρώην και στη δεύτερη, η ακρόαση της οποίας άρχισε αργά το απόγευμα, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Ράμμος και οι δύο εισαγγελείς.

Επί της ουσίας και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο τέως γγ του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης και ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Π.Κοντολέων, επικαλούμενοι το απόρρητο αρνήθηκαν να απαντήσουν είτε θετικά είτε αρνητικά σε ερωτήσεις αναφορικά με το αν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ πολιτικοί. 

Με το ίδιο επιχείρημα ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να μιλήσει και σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι ο φάκελος που αφορά τον κ. Ν. Ανδρουλάκη. Υπενθυμίζεται ότι με επίσημο αίτημα του το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων ανέφερε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ενημερωνόταν με υπηρεσιακά σημειώματα μόνο όταν κρινόταν απαραίτητο από τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις παρακολουθήσεων.

Άλλες πληροφορίες φέρουν τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Γ. Ρουμπάτης, να μην επικαλείται το απόρρητο και να σημειώνει ότι επί των ημερών του δεν παρακολουθούνταν πολιτικοί.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για παρακολούθηση των τηλεφώνων του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και του πριν γγ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Σπ. Σαγιά, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι άκουγαν τα δύο πολιτικά πρόσωπα επειδή αυτά συνομιλούσαν με άτομα των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν, και όχι διότι υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων των πολιτικών. 

Ωστόσο, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες, όπως αποδίδονται και σε συνδυασμό με όσα φέρεται να είπε και ο κ. Δραβίλας (διοικητής ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου), τόσο για το αν υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων των δύο πολιτικών προσώπων, όσο και πότε αυτή άρχισε.

Σημειώνεται επιπροσθέτως ότι στον κ. Ρουμπάτης αποδίδεται και η θέση πως επισύνδεση όταν γίνεται από την ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή