Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για τις επαφές και συναντήσεις που είχε στα Βαλκάνια και για τη μεταφορά των χημικών από τη Συρία.
Το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών το αφιέρωσε στο Κυπριακό λέγοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη- Έρογλου είναι ένα υψηλού επιπέδου ανακοινωθέν που δίνει βαρύτητα στη συνταγματική πτυχή. «Στηρίζουμε, διατυπώνουμε τους προβληματισμούς μας, υπογραμμίζουμε τα κρίσιμα σημεία, αλλά απόφασή μας είναι να στηρίζουμε τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της», είπε ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να κατηγορηθούν ότι δεν μετέχουν σε μια διαδικασία που προωθεί ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το κοινό ανακοινωθέν τοποθετεί τα πάντα υπό τον έλεγχο του Κυπριακού λαού, με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και αποκλείει ρητά οποιαδήποτε μορφή επιδιαιτησίας και άρα δεν πρόκειται να επαναληφθεί η διαδικασία και η συμφωνία της Νέας Υόρκης που είχε προηγηθεί του σχεδίου του 2004. Είπε επίσης ότι «ανοίγει μια διαπραγμάτευση η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν συμφωνηθούν όλα τα επιμέρους σημεία της και άρα κανένα σημείο της δεν μπορεί να αποσπασθεί και να αξιοποιηθεί ή να αξιολογηθεί».
«Πρέπει η συμφωνία να είναι ώριμη για να την αποδεχθεί ο λαός με το δημοψήφισμα, διαφορετικά αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο ότι «οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, βασίζονται και σε μια πιο γενναία και διορατική προσέγγιση, αυτή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν εφαρμοζόμενα πριν από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας, να αλλάξουν την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσουν ένα νέο momentum, εάν πράγματι γίνει δεκτό ότι μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».
Σε σχέση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας είναι υπεύθυνη και μετριοπαθής και η χώρα επιμένει στην ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και στην εφαρμογή των κριτηρίων της συμφωνίας της 1ης Μαρτίου του 2013. «Τοποθετούμε το ζήτημα σωστά. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια διμερή διαφορά σε σχέση με το όνομα αλλά με ένα διεθνές πρόβλημα όπως έχει πει το Συμβούλιο Ασφαλείας», επισήμανε.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, είπε ότι η ελληνική Προεδρία δεν έχει θεσμικό ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και επανέλαβε πως η ευρωπαϊκή θέση είναι ότι απαιτείται συνολική προσπάθεια από όλες τις δυνάμεις της χώρας να διαμορφώσουν λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επείγουν και που αφορούν τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών. «Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τα θύματα. Θέλουμε η χώρα να μην διολισθήσει στη βία και τον πόλεμο και να διαμορφώσει τις συνθήκες και συναινετική λύση», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών παρακολούθησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως ειδικότερα ανέφερε ο κ. Καμμένος το κοινό ανακοινωθέν υποκρύπτει λύση συνομοσπονδίας η οποία είναι αντίθετη προς την πάγια εθνική πολιτική για το Κυπριακό και προς την πολιτική του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα Σχέδιο Ανάν- 2 και εξέφρασε τη λύπη του διότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έδωσε καμία ενημέρωση στα κόμματα. Φοβόμαστε κακές εξελίξεις, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με την αποχώρηση του ΔΗΚΟ ουσιαστικά έχουμε πρόεδρο που θα είχε χάσει την αρχή της δεδηλωμένης αν ίσχυε στην Κύπρο το ελληνικό Σύνταγμα.
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με θέμα το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων λέγοντας ότι «δυστυχώς ο πρωθυπουργός αρνήθηκε και φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του και για τη FYROM κάνοντας λόγο για ανήθικη επίθεση σε βάρος του κ. Βενιζέλου και της οικογένειας του από τους διοικούντες τη συγκεκριμένη χώρα.
Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο Κυπριακό είπε ότι «η ιστορία έχει διδάξει πως κάθε επόμενη λύση που παρουσιάζεται, είναι κατά τι χειρότερη από την προηγούμενη» και τώρα που τουλάχιστον υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα επανεκκίνησης μιας σοβαρής προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, η υποστήριξή μας προς αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία της για τη βιασύνη του ξένου παράγοντα και τα διάφορα χρονοδιαγράμματα που ακούγονται.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί λύση του Κυπριακού αλλά αυτό δεν σημαίνει οποιαδήποτε λύση», σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν εμπεριέχει γκρίζα σημεία, αμφιλεγόμενες διατυπώσεις και κινδύνους. Είπε ακόμη ότι δεν είναι θετικό το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του ο κ. Αναστασιάδης δεν ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η Μαρία Γιαννακάκη από τη ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι «λύση είναι αυτή που θα προκρίνει ο κυπριακός λαός» και η θέση ότι «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται» είναι σταθερή θέση του κόμματος της.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες και δεν συμμεριζόμαστε όσα ειπώθηκαν σήμερα εδώ», ανέφερε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Το σχέδιο Ανάν έφυγε από την πόρτα και επέστρεψε από το παράθυρο», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η αναφορά σε συνιστώντα κράτη οδηγεί σε διχοτομική λύση και συνομοσπονδιοποίηση και νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής.
Κατά του κοινού ανακοινωθέντος τάχθηκε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ