Τα παραλειπόμενα της ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Βουλής

Τα παραλειπόμενα της ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Βουλής

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι ήταν από τους πρώτους που πήραν θέση στα έδρανα της Ολομέλειας, πολύ πριν αρχίσει η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κάθισαν δίπλα-δίπλα και βρήκαν την ευκαιρία να τα λένε καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Πολλές φορές, μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδειχνε να συμφωνεί με αυτά που του έλεγε ο κ. Δραγασάκης, κουνώντας το κεφάλι του καταφατικά.

Στην ίδια γραμμή των υπουργικών εδράνων κάθισαν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο των ΑνΕλ και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ αργότερα προστέθηκε και ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών Γιώργος Σταθάκης, που μπήκε στην αίθουσα συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό.

Πολλά ήταν τα ενδιαφέροντα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν όση ώρα διήρκησε η διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία μάλιστα είχε αργήσει να ξεκινήσει.

Για αρκετά λεπτά βρήκαν την ευκαιρία να τα πουν, στα όρθια, μέσα στην Ολομέλεια, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

Όρθιοι επίσης, δίπλα στα υπουργικά έδρανα οι υπουργοί, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Βούτσης, Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχαν στήσει πηγαδάκι και έδειχναν να δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτά που τους έλεγε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης ήταν ομολογουμένως το πρόσωπο που κέντρισε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των κυβερνητικών, κυρίως, στελεχών.

Πολλοί έσπευσαν, είτε να του δώσουν συγχαρητήρια είτε να μάθουν από πρώτο χέρι τι πραγματικά έγινε στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από τους πρώτους που ενημερώθηκε από τον κ. Βαρουφάκη ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και ο πρόεδρος των ΑνΕλ Πάνος Καμμένος, που κάθισε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και τα είπαν για αρκετή ώρα, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης δεν σταμάτησε λεπτό να ανοιγοκλείνει το κινητό του, προφανώς για να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και όταν ο κ. Καμμένος του έδωσε το δικό του κινητό για να διαβάσει κάτι από το διαδίκτυο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης άκουσε τις συμβουλές του πρώην υπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου, όταν επισκέφθηκε τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, ενώ δέχθηκε και τα συγχαρητήρια του Ανδρέα Λοβέρδου, του Κώστα Σκανδαλίδη, της Εύης Χριστοφιλοπούλου αλλά και του βουλευτή από το «Ποτάμι» Σταύρου Λυκούδη.

Αεικίνητη αλλά και προβληματισμένη εμφανίστηκε να είναι η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, που είχε καθίσει στη δεύτερη σειρά των υπουργικών εδράνων. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, άδραξε την ευκαιρία, όταν ο πρωθυπουργός πέρασε από δίπλα της, να του θέσει ορισμένα ζητήματα. Άνοιξε πάνω στα έδρανα έναν φάκελο και του έδειχνε ορισμένα στοιχεία. Ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν να ενδιαφέρεται για αυτά που άκουγε και στο τέλος τη χτύπησε φιλικά στη πλάτη, δείχνοντας να συμφωνεί και να κατανοεί όσα του επισήμανε.

Η Θεανώ Φωτίου τα είπε για αρκετή ώρα και με την αναπληρωτή υπουργό για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη φάνηκε, από την πλευρά της, να κεντρίζει το ενδιαφέρον του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, στον οποίο μιλούσε με πάθος, ενώ ο ίδιος -όση ώρα την άκουγε σκεφτικός- κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι του. Νωρίτερα είχε κλέψει το ενδιαφέρον του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη.

Κατά τα άλλα, θερμότατη χειραψία έκανε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και Ανδρέα Λοβέρδο, όταν έσπευσε να τους επισκεφθεί μόλις τελείωσε η εκφώνηση των ονομάτων για την ψηφοφορία, ενώ λίγο αργότερα είχε φιλική κουβέντα με τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, περιμένοντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, κατευθύνθηκε στα έδρανα όπου καθόταν ο πρωθυπουργός για να τον χαιρετήσει και να του ευχηθεί, και κάτι του είπε χαμηλόφωνα, με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να συμφωνεί.

Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτησε, επίσης, δια χειραψίας τόσο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη όσο και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, ενώ το ίδιο έκανε νωρίτερα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, περνώντας από το έδρανο του.

Από τους πιο κοινωνικούς ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τα έδρανα του Ποταμιού, συνομίλησε με τον πρώην γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ενώ αγκάλιασε τη βουλευτή και ξαδέλφη του, Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, φθάνοντας λίγο καθυστερημένα στην αίθουσα της Ολομέλειας και βλέποντας ότι τα έδρανα της τρίτης σειράς είχαν καταληφθεί, ζήτησε από τον βουλευτή Κερκύρας Στέφανο Σαμουηλίδη να σηκωθεί για να καθίσει η ίδια δίπλα από τον βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, κάτι που δεν της αρνήθηκε.

Το μπράτσο του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και σήμερα εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα, έσπευσε να σφίξει με νόημα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όταν ο πρώην πρωθυπουργός -αφού ψήφισε- πέρασε από δίπλα του για να καθίσει στο έδρανό του.

Τα χειροκροτήματα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑνΕλ δέχτηκαν ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς σήμερα έδωσαν τον πολιτικό τους όρκο στη Βουλή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή