«Μετωπική» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

«Μετωπική» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συγκρούσεις μεταξύ νυν και πρώην υπουργών, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας με επίκεντρο κυρίως το ζήτημα των συντάξεων, όπως επίσης και το ζήτημα του αριθμού των δικαιούχων του προγράμματος σίτισης, έδωσαν σήμερα τον τόνο στην τελευταία συνεδρίαση κοινοβουλευτικών Επιτροπών, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση ζητημάτων κυβερνητικής λειτουργίας. Τα άρθρα του σχεδίου νόμου, που αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

Μετωπική αντιπαράθεση καταγράφηκε ανάμεσα στον κ. Δ. Στρατούλη και τον κ. Γ. Βρούτση, με αφορμή τις καταγγελίες του σημερινού γεν. γραμματέα κοινωνικών ασφαλίσεων περί εσφαλμένων αναλογιστικών μελετών που είχαν ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των συντάξεων τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «ανακρίβειες» και σημειώνοντας πως χρειάζεται «περισσότερη υπευθυνότητα» κατά τις τοποθετήσεις των σημερινών αξιωματούχων, ανέφερε: «Ανεξάρτητη αρχή έκανε τις μελέτες. Ουείς παρεμβαίνει. Γίνονται βάσει οδηγιών από την Ευρώπη. Αν ισχύουν όσα λέτε, καταθέστε τροπολογία με την οποία να μειώνετε τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και να αυξάνετε τις συντάξεις. Τί σας εμποδίζει»;

Ο κ. Στρατούλης απάντησε αμέσως σε υψηλούς τόνους: «Προκαλεί εντύπωση που ο πρώην υπουργός Εργασίας που οδήγησε σε σφαγιασμό των συντάξεων να καλεί την κυβέρνηση να δώσει αυξήσεις στους συνταξιούχους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά θα αποκαταστήσει τις μειώσεις. Πρώτο βήμα ο 13ος μισθός, τα Χριστούγεννα. Προτεραιότητα της κυβέρνησης να σώσει τους συνταξιούχους από την καταστροφή που είχατε προγραμματίσει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν υλοποιείτο ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης θα έπρεπε να μειωθούν οι επικουρικές και να περικοπεί το ΕΚΑΣ.

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα μεγαλύτερης ευαισθησίας έναντι των συνταξιούχων. Η μη εφαρμογή σημαίνει κόστος για τα ταμεία ύψους 810 εκατ. ευρώ ετησίως» σχολίασε ο κ. Βρούτσης.

«Μόλις τώρα ομολόγησε ο συνάδελφος ότι αν εφαρμόζαμε τις μνημονιακές διατάξεις, θα έπρεπε να αφαιρέσουμε 810 εκ. ευρώ. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη, ούτε εσάς ούτε της τρόικας, Μειώσεις τέλος» αντέδρασε ο κ. Στρατούλης.

Ο κ. Βρούτσης αλλά και στη συνέχεια ο κ. Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξαν ότι υπάρχουν «αδύναμα νευραλγικά σημεία στο σχέδιο νόμου», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ασφαείς οι πηγές χρηματοδότησης των μέτρων. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στην διάταξη που προβλέπει εθελοντική παροχή υπηρεσιών σε υπουργικά γραφεία από συμβούλους με καταβολή μόνο οδοιπορικών, έλκανε λόγο για «απαράδεκτη θεσμοθέτηση μη αμοιβόμενης και ανασφάλιστης εργασίας».

«Δεν υπάρχει περίπτωση στο τελικό νομοσχέδιο για να αφήνει ανασφάλιστο κανένα εργαζόμενο» σχολίασε ο κ. Στρατούλης.

«Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης, «είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για υποκατάσταση είδους εργασίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το κίνημα εθελοντισμού που κράτησε την κοινωνία μας σε δύσκολα χρόνια. Ολοι πρέπει να συμμετέχουν στην προσπάθεια για πρόοδο της χώρας. Δεν έχει καμία σχέση με σύστημα πελατειακού κράτους και με «δικά μας» παιδιά. Αν έχουν δημιουργηθεί οποιεσδήποτε ενστάσεις, θα είμαστε οι πρώτοι που θα αλλάξουμε τις διατυπώσεις».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όπως συνέβη και στις προηγούμενες, ένα δεύτερο θέμα που αποτέλεσε σημείο κριτικής προς την κυβέρνηση είναι και εκείνο που αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Για «μόνιμο μηχανισμό» μέσω του οποίου θα καθίσταται δυνατό να εντοπίζονται οι πραγματικοί δικαιούχοι ενισχύσεων έναντι της ακραίας φτώχειας, έκανε λόγο η κα Αντιγόνη Λυμπεράκη (Το Ποτάμι), ενώ για υλοποίηση σχεδιασμών –επί του συγκεκριμένου θέματος- της προηγούμενης κυβέρνησης και επέκταση του πιλοτικού προγράμματος για το Ελάχιστο Εγυημένο Εισόδημα τουλάχιστον επί τετράμηνο.

«Πριν από την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος δεν θα αποφασίσουμε» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κα Θεανώ Φωτίου. Απαντώντας δε παράλληλα στην κριτική της αντιπολίτευσης για μη έγκαιρη και απολύτως σύμφωνη εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Φέρατε το λαό σε αυτό το χάλι και μας εγκαλείτε που σε ένα μήνα δεν αποκαθιστούμε πλήρως την καταστροφή»;

Πάντως από πλευράς της ΝΔ εμμένουν ειδικότερα στο θέμα της «προ τα κάτω αναθεώρησης» των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, ως προς το πρόγραμμα της σίτισης. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι ενώ σε έγγραφό του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης προς τος εταίρους έκανε λόγο για 300 χιλιάδες νοικοκυριά που θα ωφελούνταν από το πρόγραμμα, το Υπουργείο Εργασίας με νεώτερο έγγραφό του προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρεται σε «300 χιλ. φυσικά πρόσωπα ή 170 χιλιάδες νοικοκυριά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή