Στη Βουλή από τις 18 Μαρτίου η αποκάλυψη της επιστολής Τσίπρα

Στη Βουλή από τις 18 Μαρτίου η αποκάλυψη της επιστολής Τσίπρα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκάλυψη της επιστολής του πρωθυπουργού στην κα Μέρκελ –αλλά και στους Ολάντ και Γιουνκέρ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Φίλη- περί την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αν τεθεί μπροστά στο δίλημμα ικανοποίηση υποχρεώσεων έναντι των δανειστών ή εκπλήρωση κοινωνικών αναγκών, αναδεικνύει ετεροχρονισμένα τη σπουδαιότητα του πολιτικού διαλόγου ο οποίος αναπτύσσεται εντός του Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι η εν λόγω επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας τώρα, δηλαδή λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου.

Οποιος παρακολουθεί με προσοχή όσα λέγονται στις συνεδριάσεις της Βουλής, αποφεύγοντας τις παγίδες των μικρής αξίας «θεαματικών» συγκρούσεων, θα διαπίστωνε ότι από πλευράς του πρώτου σε ισχύ κόμματος, ο πυρήνας της πρωθυπουργικής επιστολής έκανε την εμφάνισή του, ως προάγγελος ακριβώς των μετέπειτα αποκαλύψεων. Συγκεκριμένα, καταδεικνύοντας το άριστο της γνώσης του περί το σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, ο κ. Νίκος Φίλης το μεσημέρι της 18ης Μαρτίου, σε συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμιζε σε παρέμβασή του: 

«Θα επιμείνουμε ότι στο μεταβατικό διάστημα των τεσσάρων μηνών, μέχρις ότου διευκρινιστεί και ρυθμιστεί οριστικά το θέμα του χρέους με μείωση του χρέους, υπάρχει από τη δανειακή σύμβαση η υποχρέωση των δανειστών να δώσουν τα χρήματα στη χώρα μας. Αν οι δανειστές συνεχίσουν ένα παιχνίδι εκβιασμών και τελεσιγράφων και συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό του ελληνικού λαού, τότε δεν έχει άλλη λύση η Κυβέρνηση, παρά να απαντήσει σε αυτή τη μονομερή ενέργεια των δανειστών, καταφεύγοντας στο μόνο ισχυρό όπλο που έχει, που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, η λειτουργία του ελληνικού κράτους, των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, ως προτεραιότητα».

Η φράση αυτή, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις ως προς το τί εννοεί με τον όρο «προτεραιότητα» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που εκείνη τη στιγμή αγόρευε από το βήματος της Ολομέλειας.

«Προειδοποιούμε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να γίνουμε παθητικοί αποδέκτες μονομερών ενεργειών εκ μέρους των δανειστών. Είναι σαφής η άποψή μας και την διατυπώνουμε με μεγάλη σαφήνεια για όποιον θέλει να την ακούσει για άλλη μία φορά. Εμείς δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα ανεχθούμε και μονομερείς ενέργειες εις βάρος του ελληνικού λαού. Είναι προφανές ότι δεν κυβερνά μια Κυβέρνηση υπό επιτροπεία ούτε με μερική εξουσιοδότηση και εντολή. Κυβερνά μια Κυβέρνηση που θέλει να αποκαταστήσει  την εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, την εθνική αξιοπρέπεια για το διεθνές κύρος της χώρας, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, ό,τι σημαίνει αυτό για να φτάσουμε σταδιακά σε αυτό τον στόχο», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι σε εκείνη την ομιλία του ο κ. Φίλης είχε κάνει λόγο για τις διεθνείς κινήσεις της Αθήνας, μιλώντας και για εναλλακτικές επιλογές, πέραν των ορίων της ευρωζώνης:

«Αναφέρθηκα στους στόχους της Ελληνικής Κυβέρνησης και στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση. Ήδη ο Πρωθυπουργός της χώρας προχωρεί σε κινήσεις που γνωρίζετε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διμερείς και πολυμερείς», είπε, και συμπλήρωσε:.

«Ένα ισχυρό στοιχείο που διατηρούμε πάνω στο τραπέζι είναι το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας. Δεν είμαστε μόνοι απέναντι σε μια παντοκράτειρα Γερμανία, σε μια Γερμανία που θέλει την Ευρώπη αυλή της. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη και με άλλες δυνάμεις, αλλά είμαστε και ως μέλος της Ευρωζώνης ανοιχτοί σε πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες με άλλες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δυνάμεις των αναπτυσσόμενων χωρών. Δεν είμαστε μόνοι στα σαγόνια μιας νεορθόδοξης Γερμανίας, μιας απειλητικής για την ενότητα της Ευρώπης Γερμανίας. Αυτό ας γίνει σαφές. Δεν είναι λόγια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή