Τροπολογίες-φωτιά προς ψήφιση

Τροπολογίες-φωτιά προς ψήφιση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εστίες έντασης στο πολιτικό σκηνικό έρχεται να πυροδοτήσει, μέσω Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας προς ψήφιση τροπολογίες με τις οποίες επιχειρείται η κατάργηση του νόμου για τους κουκουλοφόρους και η ελαστικοποίηση της νομοθεσίας για τη λήψη DNA. Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν με στόχο να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές, η επεξεργασία του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο ακόμη και για κυβερνητική διαδικασία νομοθέτησης σε συνεννόηση με τρομοκράτες. «Οι τροπολογίες αυτές διχάζουν και αποτυπώνουν ένα ιδεολογικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε μιλώντας με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς.

«Με τις τροπολογίες επιβεβαιώνεται η προεκλογική σας δέσμευση: ότι συνομιλείτε με τους ανθρώπους χωρίς πρόσωπα», σχολίασε ο κ. Βασ. Κικίλιας προς τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο – ο οποίος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Λίγη ώρα αργότερα, σε ερώτηση της «Κ» ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι είχε προφορικά ενημερωθεί για τη θεματολογία των δύο τροπολογιών, όχι όμως εγγράφως και για το ακριβές περιεχόμενό τους και δεν μπορούσε να αποσαφηνίσει αν θα τις κάνει αποδεκτές.

Ως προς τον νόμο για τους «κουκουλοφόρους», που προέβλεπε πρόσθετες ποινές για όσους κρύβουν το πρόσωπο κατά την τέλεση αδικημάτων, οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν: «Η κάλυψη ή η αλλοίωση των χαρακτηριστικών εντάσσεται στη λογική της αυτοϋπόθαλψης, η οποία δεν μπορεί να τιμωρείται αυτή καθαυτή. Η κάλυψη των χαρακτηριστικών σε κάθε περίπτωση, για να είναι ποινικώς ενδιαφέρουσα, θα πρέπει να γίνεται προς τον σκοπό απόκρυψης του προσώπου του δράστη και παρεμπόδισης ή ματαίωσης της αναγνώρισής του από τρίτους, και όχι για άλλους λόγους που δεν σχετίζονται με αξιόποινες συμπεριφορές. Επομένως, η διαφύλαξη για παράδειγμα της υγείας του προσώπου με χρήση μάσκας ή μαντιλιού, όπως κατεξοχήν γίνεται σε περιπτώσεις συναθροίσεων με ευρεία χρήση χημικών από τις αστυνομικές αρχές, δεν μπορεί επ’ ουδενί να λειτουργεί ως στοιχείο θεμελιωτικό μιας αξιόποινης συμπεριφοράς, με αυστηρότερη τιμώρηση».

Σχετικά με το ζήτημα της λήψης DNA, οι βουλευτές υποστηρίζουν: «Με την παρούσα τροπολογία εισάγεται μια σειρά από εγγυήσεις στο ευαίσθητο ζήτημα της λήψης DNA κατά την ποινική διαδικασία. Η υπάρχουσα διάταξη δημιούργησε κατά την εφαρμογή της αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα εκ μέρους των διωκτικών οργάνων λήψης του γενετικού υλικού παρά τη θέληση του ενδιαφερομένου, ακόμη και με τη χρήση βίας. Μία τέτοια όμως βίαιη επέμβαση στο σώμα ενός προσώπου, παρά τη θέλησή του, δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας. Οπως ακριβώς ακολουθείται και κατά τη διαδικασία λήψης αποτυπωμάτων, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να δύναται να αρνηθεί, οπότε και συντάσσεται σχετική έκθεση από το αρμόδιο όργανο, η δε άρνηση αυτή θα αξιολογηθεί από τις δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της ηθικής εκτίμησης των αποδείξεων».

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις φυλακές και με αφορμή διατάξεις που προβλέπουν υπό όρους απελευθέρωση φυλακισμένων, το πολιτικό θερμόμετρο βρέθηκε στα ύψη. Ο κ. Κικίλιας, εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ., μιλούσε για «νομοσχέδιο-ρουσφέτι της κυβέρνησης στους τρομοκράτες και στους εγκληματίες. Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα διαλόγου του κ. Παρασκευόπουλου με τους κουκουλοφόρους και τους τρομοκράτες; Η συμπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι». Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης σχολίασε: «Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Δεν έχετε δικαίωμα να μας αποδίδετε ρουσφέτι σε τρομοκράτες. Δεν έχετε δικαίωμα να δημιουργείτε περαιτέρω κλίμα διχασμού και τρόμου». Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο με ακρόαση φορέων και εξέταση των άρθρων. Επί της αρχής ψηφίζεται μόνο από τη δικομματική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή