Ο κ. Κατρούγκαλος στο στόχαστρο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Κατρούγκαλος στο στόχαστρο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης ετέθησαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση χθες για την υπόθεση Κατρούγκαλου, με την ευκαιρία της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση στην αρμόδια Επιτροπή. Από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που αποχώρησε, ετέθη μείζον ζήτημα ηθικής τάξης, με την επίκληση του επιχειρήματος ότι εισηγητής του σχεδίου νόμου είναι εκείνος που υπερασπιζόταν επαγγελματικά, ως δικηγόρος, το συμφέρον εκείνων που «τακτοποιούνται» τώρα μέσω του νομοθετήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος ως δικηγόρος υπερασπιζόταν, μέσω της δικαστικής οδού, το αίτημα απολυθέντων για την επαναπρόσληψή τους στο Δημόσιο, η οποία τώρα ρυθμίζεται με τις διατάξεις τού υπό συζήτηση σχεδίου νόμου.

Η κυβέρνηση απάντησε κάνοντας λόγο για αήθεις επιθέσεις και για πόλεμο σε βάρος της από κέντρα διαπλοκής. «Γίνεται προσπάθεια, σε αγαστή σύμπνοια με άλλους πυλώνες μνημονιακών πολιτικών, σε κάθε νομοσχέδιο να μπαίνει θέμα που αφορά είτε πρόσωπα της κυβέρνησης, είτε κάποια πράγματα, ώστε να ασχολούμαστε όχι με την ουσία, αλλά με προδιαδικαστικά ζητήματα» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης.

«Με ποιο ηθικό έρεισμα έρχεται ο κ. Κατρούγκαλος να μιλήσει γι’ αυτό το νομοσχέδιο;» άνοιξε τη θυελλώδη συζήτηση ο κ. Σ. Κεδίκογλου. «Φέρνει νομοσχέδιο από το οποίο ωφελούνται οι πελάτες του» πρόσθεσε. «Υπάρχει ζήτημα καταφανούς σύγκρουσης συμφερόντων. Θα μπορούσε ο κ. Βούτσης να υποστηρίξει το νομοσχέδιο. Αλλιώς, είμαστε σε πολύ δυσάρεστη θέση, θα αποχωρήσουμε» είπε ο κ. Α. Λοβέρδος. «Δεν θα νομιμοποιήσουμε μια πολιτικώς αήθη διαδικασία» πρόσθεσε. «Το πρόβλημα είναι ότι έχει θέση στην κυβέρνηση και θα λάβει αποφάσεις που θα ικανοποιούν αιτήματα πελατών του. Δεν έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

«Δεν είχαμε γνώση για το πόσο πολύ ενοχλεί η πολιτική έξω από μνημονιακές ρήτρες. Δεν ήταν τυχαία η περίσταση. Εχει σχέση με αυτό το κρίσιμο θέμα της δικαίωσης ανθρώπων που είχαν μπει στην κρεατομηχανή μνημονιακών δεσμεύσεων. Για την κυβέρνηση έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασυμβιβάστου, είτε ωφέλειας, υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη προς τον Γ. Κατρούγκαλο» τόνισε ο κ. Βούτσης. Στην τοποθέτησή του ο κ. Κατρούγκαλος, με την οποία έκλεισε μια μεγάλης διάρκειας και γεμάτη ένταση φραστική αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι στόχος είναι η κυβέρνηση και όχι εκείνος: «Δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το να εξακολουθείς να έχεις την ίδια αντίληψη υπέρ των συμφερόντων του λαού, είτε βρίσκεσαι εντός είτε εκτός θέσεων εξουσίας». Και συνέχισε: «Οσοι είστε καλόπιστοι, μην επαναλαμβάνετε τον οχετό κατηγοριών που χαλκεία κατασκεύασαν».

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε ηπιότερους τόνους, με δέσμευση του κ. Κατρούγκαλου να προχωρήσει σε αλλαγές και βελτιώσεις διατάξεων του ν/σ –χωρίς να τις προσδιορίσει– στη βάση παρατηρήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή