Στο κόκκινο η συζήτηση για τη SIEMENS στην Επ. Θεσμών της Βουλής

Στο κόκκινο η συζήτηση για τη SIEMENS στην Επ. Θεσμών της Βουλής

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η, διά στόματος της Προέδρου της Βουλής, προαναγγελία κλήσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα της υπογραφής του εξώδικου συμβιβασμού με τη Siemens, και οι επικριτικές προς την Δικαιοσύνη και την πολιτική ηγεσία του τόπου για τη στάση τους στην έρευνα της υπόθεσης από τον διατελέσαντα πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σ.Βαληράκη, έδωσαν το «χρώμα» κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στο Κοινοβούλιο.

Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες περί τον προαναφερθέντα εξωκοινοβουλευτικό συμβιβασμό, υποστήριξε ότι είναι άκυρος, παράλληλα με την επαναδιατύπωση της θέσεώς της ότι και ως προς το περιεχόμενό του είναι αρνητικός για τα ελληνιοκά συμφέροντα: «Θα έχουμε τη δυνατότητα και θα προτείνω να καλέσουμε τον κ. Στουρνάρα που τον υπέγραψε, εκπρόθεσμα τον Αύγουστο του 2012», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο κ. Βαλυράκης, αφού επανέλαβε ότι η Εξεταστική Επιτροπή υπό την προεδρία του έκανε ό,τι μπορούσε για τη διερεύνηση της υπόθεσης, σημείωσε πως συνάντησε στο έργο της πολλά εμπόδια: «Αντιμετώπισε ευθύς εξαρχής μια δυσκολία – μια δυσφορία, θα έλεγα, και από τη δικαιοσύνη. Επίσης, είχαμε πολύ μεγάλη δυσκολία από όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Από δε το Κοινοβούλιο έχουμε συνεχείς αρνήσεις με το πρόσχημα ή αν θέλετε με τη θέση – κρίνετέ το – ότι εφόσον ερευνά η δικαιοσύνη, δεν μπορεί να μπει η Βουλή» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαλυράκης στις τοποθετήσεις του ανέφερε ότι η SIEMENS ήταν πανίσχυρη: «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε, από τη μια μεριά, μια διαπλοκή διαφθοράς πανίσχυρη και από την άλλη, υπερκράτος της SIEMENS εδώ. Δηλαδή, να ρίχνει και να ανεβάζει κυβερνήσεις ή να τελειώνει υπουργούς με το έτσι θέλω», είπε. Για να συμπληρώσει, μεταξύ άλλων, ότι καθήκον τώρα της Επιτροπής Θεσμών είναι να ελέγξει τις ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα αναφορικά με τις ενέργειές τους στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και να συμβάλει ώστε να ασκηθεί πίεση αφενός να ακυρωθεί ο συμβιβασμός και αφετέρου η γερμανική εταιρία να αποκαλύψει τους αποδέκτες των μαύρων χρημάτων.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής της ΝΔ Χαρ. Αθανασίου ανέφερε ότι καθώς ο εν λόγω συμβιβασμός είχε κυρωθεί με νόμο, μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να τον καταργήσει με άλλο νόμο. Υπό αυτό το πρίσμα μιλώντας, υποστήριξε ότι η ανάσυρση της υπόθεσης γίνεται για «επικοινωνιακούς λόγους», και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν το θέμα ετέθη στη Βουλή, με το πόρισμα της Επιτροπής, δεν είχε ψηφίσει υπέρ της παραπομπής πολιτικών προσώπων: «Το πρόβλημα να το δείτε αλλού, στη Βουλή, τι έκανε το κόμμα σας, που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έριξε λευκή ψήφο, που δεν έβρισκε κατηγορίες. Και έρχεστε τώρα να ανασύρετε μια δικογραφία για λόγους επικοινωνιακούς και μόνο και τίποτα άλλο. Και διερωτώμαι, αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί δεν ψηφίσατε παραπομπή των Υπουργών που η Επιτροπή Βαλυράκη έλεγε;» είπε ο κ. Αθανασίου απευθυνόμενος στην κα Κωνσταντοπούλου.

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, έτερος βουλευτής της ΝΔ ο κ. Γ. Τραγάκης κατέγραψε –με αφορμή τη συζήτηση για την ισχύ της SIEMENS και την παράμετρο της μίζας για κάθε συμφωνία, ότι και πρόσφατα από την Περιφέρεια Αττικής υπήρξε ανάθεση: «Θα ήθελα απλά να σας κάνω μία ερώτηση, γιατί αναρτήθηκε και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ προχθές ένα θέμα. Από την Περιφέρεια Αττικής ανατέθηκε μία δουλειά στην SIEMENS, για την συντήρηση εξοπλισμού συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας και λειτουργίας κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας, προϋπολογισμού σχεδόν 4 εκατομμυρίων. Δεν νομίζω να υπονοείτε ότι και από εκεί…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τραγάκης απευθυνόμενος στον κ. Βαλυράκη.

«Πρόεδρε, έγινε διαγωνισμός σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά σας πρότυπα. Και επειδή η SIEMEMS το κατέβασε στο 1.800 και γι’ αυτό την πήρε», έσπευσε να σχολιάσει ο κ. Θ. Παφίλης (ΚΚΕ).

Λίγο πριν κλείσει και η χθεσινή συνεδρίαση –που δεν ήταν η πρώτη και θ’ ακολουθήσουν και άλλες με τον κ. Βαλυράκη- η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, με αφορμή γνωστή τοποθέτησή του επί του θέματος, και στο πλαίσιο αυτό συνέδεσε το υπό εξέταση ζήτημα και με το ευρύτερο θέμα των διαπραγματεύσεων:

«Θυμάμαι πάντοτε τη δήλωση του κ. Σόιμπλε, ότι αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά τον κήπο της Ελλάδας και ο καθένας πρέπει να καθαρίζει τον κήπο του, την πίσω αυλή του. Και σίγουρα η υπόθεση SIEMENS εκτείνεται σε πολλές πίσω αυλές, σίγουρα και στην αυλή της Γερμανίας και εκείνοι οι οποίοι επισείουν διάφορες απειλές ή τελεσίγραφα θα πρέπει να εξηγούν και με ποια συνέπεια επιχειρούν και εκβιαστική στάση και άτεγκτη δήθεν παράσταση», είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή