Ρήγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Ρήγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταγεγραμμένο, επισήμως πλέον, ρήγμα στο εσωτερικό της δικομματικής πλειοψηφίας εισέρχεται το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια την ερχόμενη εβδομάδα προς τελική επεξεργασία και ψήφιση στην Ολομέλεια: οι ΑΝΕΛ, κατά τη χθεσινή ολοκλήρωση της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές, διαπιστώνοντας ότι οι αρχικώς διατυπωθείσες ενστάσεις τους δεν εισακούσθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσαν πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε τέσσερα άρθρα –επί των οποίων εκφράζουν έντονη διαφωνία– θα καταψηφίσουν και επί της αρχής το εν λόγω νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι στις επιτροπές αρχικώς οι συγκυβερνώντες είχαν ψηφίσει θετικά επί της αρχής.

Οι ενστάσεις τους αφορούν τη διάταξη που προβλέπει δυνατότητα απόκτησης ιθαγενείας σε παιδιά με μία εκ των προϋποθέσεων την εγγραφή στην α΄ δημοτικού (οι ΑΝΕΛ θέλουν, όπως και το «Ποτάμι», τουλάχιστον την ολοκλήρωση του δημοτικού σχολείου), καθώς και άρθρα σχετικά με την επιδοματική πολιτική για τους μετανάστες και τα εργασιακά τους στη χώρα μας.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου παρουσίασε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων, αλλά καμία εξ αυτών δεν ικανοποίησε τους ΑΝΕΛ και τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα «υποχωρήσει» ενόψει της διαδικασίας της ερχόμενης εβδομάδας.

Ενταση

Η χθεσινή συνεδρίαση, πάντως, σημαδεύτηκε από ένταση την οποία πυροδότησε η επιλογή της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιήσει τον όρο «νεοναζί» όταν αναφέρθηκε στο κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Αρχικώς διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θ. Δαβάκης: «Είναι μορφή ολοκληρωτικής νοοτροπίας και αυτή. Προσβάλλει τους ψηφοφόρους τους να τους λέει νεοναζί. Δεν αποδέχονται τον όρο. Θα έπρεπε να επαναφέρετε στην τάξη τη συνάδελφο», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ., προκαλώντας την έκπληξη ακόμη και του προεδρεύοντος Μ. Κριτσωτάκη που ήταν ο κ. Δαβάκης και όχι κάποιος βουλευτής της Χ.Α. που αντέδρασε. «Οσοι απενοχοποιούν τη Χ.Α., εδώ μέσα έχουν μεγάλη ευθύνη», φώναξε από τη θέση της η κ. Κατριβάνου. Εκείνη την ώρα άρχισαν οι φωνές από τα έδρανα των χρυσαυγιτών. «Το κίνημα της Χ.Α. είναι εθνικιστικό και μας βρίζουν κάποια σταλινικά μορφώματα», είπε η Ελένη Ζαρούλια. Επειτα από λίγη ώρα έντονων φραστικών διαξιφισμών, το επεισόδιο έκλεισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή