Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ τον νόμο για την ιθαγένεια

Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ τον νόμο για την ιθαγένεια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά τραυματισμένη εξέρχεται η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, που άρχισε χθες στην Ολομέλεια: η προαναγγελθείσα επίσημη πλέον από χθες δήλωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι καταψηφίζουν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επί της αρχής στάθηκε η αφορμή αφενός το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για απώλεια της «δεδηλωμένης» και αφετέρου η Ν.Δ. να υποβάλει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, με στόχο αμφοτέρων να τονιστεί το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία αυτή αποφασίστηκε να γίνει σήμερα το μεσημέρι, ενώ η επί των άρθρων συζήτηση και ψήφιση αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Αν και από τους έως τώρα συσχετισμούς και τις τοποθετήσεις των βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται πως το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί (ευθέως και κατηγορηματικά, μόνο η Χρυσή Αυγή έχει δηλώσει ότι το καταψηφίζει), ουδείς χθες μπορούσε να προδικάσει το σημερινό αποτέλεσμα και να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρχουν και άλλες αρνητικές ψήφοι, πέραν εκείνων του κόμματος Μιχαλολιάκου.

«Είναι μείζον πολιτικό θέμα να μην υποστηρίζεται μια νομοθετική πρωτοβουλία από το σύνολο» της κυβερνώσας πλειοψηφίας, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος. Και με αυτό ως αφορμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης σε παρέμβασή του είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε -όπως σημείωσε- να καταδειχθεί πως δεν υπάρχει «δεδηλωμένη» για την κυβέρνηση. Ο προεδρεύων της συνεδρίασης εκείνη τη στιγμή Ν. Κακλαμάνης και με την ίδια επιχειρηματολογία αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης υπενθύμισαν ότι, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, αν δεν τίθεται ζήτημα από την κυβέρνηση (ταύτιση ψήφου με εκδήλωση εμπιστοσύνης), τα νομοσχέδια εγκρίνονται κατά πλειοψηφία, ανεξαρτήτως της συνθέσεως που αυτή η πλειοψηφία μπορεί να έχει.

Νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου έλεγε ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε όπως ο νόμος «να τύχει ευρείας πλειοψηφίας, μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης».

Η χθεσινή συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την έντονα ρατσιστικού περιεχομένου εμφάνιση των βουλευτών της Χ.Α., με κορυφαίες περιπτώσεις: Α) Του Μ. Αρβανίτη που μεταξύ άλλων ουσιαστικά κάλεσε τους Ελληνες πολίτες να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης με κάθε μέσο, επειδή -όπως υποστηρίζει- το νομοσχέδιο καταλύει το Σύνταγμα. Β) Του Χρ. Παππά που έσκισε επιδεικτικά το νομοσχέδιο από το βήμα του ομιλητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή