ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για στελέχη της κυβέρνησης που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για στελέχη της κυβέρνησης που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό

Το σοβαρότατο υπαινιγμό ότι υπάρχουν ενδεχομένως στελέχη της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας που εν μέσω κρίσης ή ακόμα και το τελευταίο -εκρηκτικό για τα δημοσιονομικά της χώρας- διάστημα, έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, εκφράζουν μέσω ερωτήσεώς τους 14 βουλευτές της ΝΔ.

Ειδικότερα, με την ερώτησή τους που την απευθύνουν ευθέως στον πρωθυπουργό, οι γαλάζιοι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν, αν «υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησής ή/και βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οι οποίοι έχουν μεταφέρει χρηματικά ποσά από τραπεζικές τους καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού». Οι ερωτώντας βουλευτές είναι: Μαξ.Χαρακόπουλος, Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα, Κ. Τσιάρας, Γ. Κασαπίδης, Θ. Καράογλου, Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Τζαβάρας, Θαν. Δαβάκης, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Βλάχος, Άννα Καραμανλή, Γ. Στύλιος, Τιμ. Κοψαχείλης και Στ. Γκίκας.

«Υπάρχει για εσάς κ. πρωθυπουργέ ζήτημα ηθικής τάξης αν μέλη της κυβέρνησής σας ή βουλευτές που σας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό;» αναφέρουν και συνεχίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Έπειτα από πέντε ολόκληρους μήνες άγονης διαπραγματευτικής διαδικασίας -η οποία ήδη έχει στοιχίσει βαρύτατα στη χώρα και στην οικονομία, καθώς επιστρέψαμε και πάλι στην ύφεση, το κράτος έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών και το τραπεζικό σύστημα επιβίωνε μόνον λόγω των ενέσεων του ELA- αποφασίσατε να προχωρήσετε στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Σε αυτό, το ουσιαστικό ερώτημα που αναδεικνύεται είναι σαφώς το «Ναι» ή το «Όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός ότι αυτή η κίνηση έγινε κατά τρόπο αιφνιδιαστικό, και παρά τις διαβεβαιώσεις έως πρότινος ότι δεν ήταν στις προθέσεις σας, και τη στιγμή ακριβώς που λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα, εύλογα δημιούργησε συνθήκες πανικού στους καταθέτες, οι οποίοι συνωθούνταν στα ATM για να αποσύρουν τα χρήματά τους μέχρι την απόφασή σας για κλείσιμο των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, έκδηλος είναι ο φόβος στο σύνολο των πολιτών ότι η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, οδηγεί εντέλει εκτός της ευρωζώνης και στην υιοθέτηση εθνικού νομίσματος. Οι καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης διαφαίνονται ήδη ζωηρά στον ορίζοντα, και οι διαστάσεις του εθνικού δράματος, αν οι ανεύθυνες αποφάσεις της κυβέρνησής σας υλοποιηθούν, θα είναι κολοσσιαίες και απειλούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα ερειπίων». Και οι ερωτώντες βουλευτές, μεταξύ άλλων καταλήγουν:

«Επειδή τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογες πράξεις, είναι εύλογο οι πολίτες να αναμένουν από το σύνολο των βουλευτών και των υπουργών της συγκυβέρνησης που στηρίζουν το δημοψήφισμα και διαβεβαιώνουν ότι στη χώρα δεν θα συμβεί «ατύχημα» και δεν θα εξέλθει από την ευρωζώνη, να μην έχουν προχωρήσει -ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες ημέρες- σε μεταφορά καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού. Περιττό είναι να αναφέρουμε ότι εφόσον έχουν συμβεί τέτοιες πράξεις πρόκειται για σκάνδαλο με πολιτικές και όχι μόνον προεκτάσεις!»