Ολονύκτιο θρίλερ στο Κοινοβούλιο

Ολονύκτιο θρίλερ στο Κοινοβούλιο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «εφιάλτη» για τον Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε το χθεσινό ολονύκτιο κοινοβουλευτικό θρίλερ για την ψήφιση του νέου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ως «τρία κόμματα σε ένα», από την έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή, το πρωί, μέχρι τη διάσκεψη των προέδρων, η οποία καθόρισε την έναρξη της Ολομέλειας για τις 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, και μάλιστα με ενδιάμεσο διάλειμμα, προκειμένου να συνεδριάσει και το… επιστημονικό συμβούλιο του Κοινοβουλίου. Οι προτάσεις που κατέθεσε η προεδρική πλειοψηφία περί τον πρωθυπουργό, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, επικρίθηκαν επανειλημμένως και σφόδρα από την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα, μέσω του κ. Π. Λαφαζάνη, προανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος, και τούτο τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου αυξανόταν ο φόβος ότι, όσο περνούσε ο χρόνος, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα συγκέντρωνε λιγότερες από 120 ψήφους.

Η αβεβαιότητα των κυβερνητικών στελεχών αναζωπύρωσε χθες αργά το απόγευμα τα σενάρια για εκλογές-εξπρές στις 20 Σεπτεμβρίου ή και ταχύτερα, στις 13 του ίδιου μήνα. Εκλογές μετά τις 15 Σεπτεμβρίου «έδειχναν» ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπουργοί, που όμως υποστήριζαν πως οι όποιες πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα θα αναληφθούν μετά τις 19 Αυγούστου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη δόση και να αποπληρωθεί το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διακινούνταν ακόμη και πληροφορία που έφερε τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ιδίως μετά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Π. Καμμένου, ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας που προστέθηκε στο τρίτο μνημόνιο για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων και η οποία αφορά και όσους ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία λειτούργησε ως ορόσημο τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ με την παρούσα μορφή του, κάτι που προοιωνίζεται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Από νωρίς, ο κ. Π. Λαφαζάνης, ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, δημοσιοποίησε ένα κείμενο το οποίο ισοδυναμεί εκ των πραγμάτων με μανιφέστο-προαναγγελία νέου κόμματος, κάτι που, άλλωστε, προεξοφλείται και από το Μέγαρο Μαξίμου. Η χθεσινή, μακρότατη κοινοβουλευτική ημέρα σημαδεύτηκε και από τις ανεπανάληπτης οξύτητας συγκρούσεις της κ. Κωνσταντοπούλου με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, αλλά και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν. Φίλη. Η κ. Κωνσταντοπούλου, επικουρούμενη από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, επιτέθηκε στους συναδέλφους της του ΣΥΡΙΖΑ με σκληρότατες κατηγορίες και εισέπραξε αντιστοίχως σκληρούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, ερμηνεύοντας κατά τρόπο τυπολατρικό τον κανονισμό της Βουλής και επιστρατεύοντας ακόμη και τους μόνιμους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, επιχείρησε και κατόρθωσε να καθυστερήσει την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά σχεδόν 10 ώρες από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμούσε. Η συνολική, χθεσινή εικόνα ενίσχυσε την εικόνα απαξίωσης της Βουλής και ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, με την ευθύνη και των τριών πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προέκυψαν ανάγλυφα κατά τις διαδοχικές συνεδριάσεις επιτροπών, διάσκεψης των προέδρων και Ολομέλειας.

Ως χαρακτηριστική ένδειξη της απόλυτης ενδοκομματικής παθογένειας του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει αντιληπτή και η χθεσινή οξύτατη αντικυβερνητική ανακοίνωση της κομματικής Νεολαίας, που ζήτησε αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η Ολομέλεια της Βουλής άρχισε λίγο πριν από τις 2 το πρωί να συνεδριάζει, η υπερψήφιση του νέου μνημονίου προεξοφλείτο χάρη στις ψήφους Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, ώστε στο σημερινό Eurogroup να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του νέου δανείου προς τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή