Τα μεσάνυχτα οι ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα

Τα μεσάνυχτα οι ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόψε τα μεσάνυχτα θα αναμετρηθεί, για πρώτη φορά από τις πρόσφατες εκλογές, η κυβερνώσα πλειοψηφία στη Βουλή με τις αντοχές της, ενώ θα δοκιμαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις και το εύρος της ανοχής της αντιπολίτευσης ως προς ορισμένα προωθούμενα μέτρα στο πλαίσιο της μνημονιακής συμφωνίας: Θα είναι η ώρα των ονομαστικών ψηφοφοριών τόσο επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, όσο και επί των άρθρων.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίζεται από το πρωί σήμερα και για δεύτερη ημέρα, με τους 155 βουλευτές της δικομματικής συγκυβέρνησης να δηλώνουν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής, αλλά και με έναν εξ αυτών ως τώρα, το ν κ. Ν. Νικολόπουλο να προαναγγέλει πως θα πει «όχι» σε ορισμένα άρθρα.

Από την άλλη πλευρά, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής, με ορισμένα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ) να λένε πως υπό προϋποθέσεις –αν, δηλαδή, υπάρξουν «βελτιώσεις» ως την ώρα της ψηφοφορίας- θα υπερψηφίσουν κάποιες διατάξεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων, ή αλλαγές με τις οποίες είναι απολύτως αντίθετα.

Προφανής στόχος των αιτημάτων για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί άρθρων –για το περιεχόμενο των οποίων έχουν δημοσιοποιήσει προβληματισμό και ενστάσεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ- είναι εκ μέρους της αντιπολίτευσης η πρόκληση ρηγμάτων στην πλειοψηφία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους αφενός άμβλυνσης των εσωκομματικών ενστάσεων και αφετέρου γεφύρωσης διαφορών με κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε όχι μόνο να μην υπάρξουν ενδικυβερνητικές παραφωνίες, αλλά και να καταστεί δυνατή η υπερψήφιση από περισσότερους των 155 βουλευτές πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου. Προς αυτή την κατεύθυνση υπουργοί, σε διαρκή προσπάθεια να «πειστούν» τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια, προσπαθούν να επιτύχουν τις κατάλληλες «νομοτεχνικές βελτιώσεις». Αν τα καταφέρουν, θα φανεί εντός των επομένων ολίγων ωρών.

Για την πιθανή περίπτωση αποτυχίας αυτής της προσπάθειας, η «γραμμή άμυνας» είναι ότι η κυβέρνηση επιφυλλάσσεται σε επόμενα νομοθετήματα είτε να νομοθετήσει συνολικές ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν τη γενική κατάσταση, είτε να προωθήσει μέτρα μέσω των οποίων θα επιχειρείται ανακούφιση αδύναμων κοινωνικών ομάδων από αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα τωρινά μέτρα.

«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν όσα έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. «Δεν είμαστε ευτυχιμένοι γι’ αυτή την πολιτική. Είμαστε αναγκασμένοι να την υλοποιήσουμε», υποστήριξε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδης.

Αργά το μεσημέρι, σε μία κίνηση με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και «Ποτάμι» κατέθεσαν κοινό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία: Αφορά τα άρθρα 1 (Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις), 2 (ΕΝΦΙΑ), 5 (ρύθμιση 100 δόσεων, φορολογικές υποθέσεις), 13 (ρύθμιση υποχρέωσης μη καταβολής ανταποδοτικών τελών σε ΟΤΑ από συγκεκριμένες επιχειρήσεις), και 21 (εμπεριέχει πρόβλεψης για κατάργηση διατάξεων παλαιότερου νόμου επί διαφόρων θεμάτων. Για τα αρθρα 1, 5, 13, 21 ονομαστική ψηφοφορία ανακοίνωσε πως θα ζητήσει και η ΝΔ. Για ορισμένες εξ αυτών των υπό κατάργηση διατάξεων, σημειώνεται πως «είναι αντίθετες με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, στην οποία αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεμσεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρεάζουν αρνητικ΄τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας, ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς».

Περί ηθικής

Κατά τα λοιπά, η συζήτηση στην Ολομέλεια εξελίσσεται και υπό τη σκιά της υπόθεσης των «πόθεν έσχες» υπουργών, με την αντιπολίτευση να επιχειρεί –όπως ήταν αναμενόμενο- να αξιοποιήσει πολιτικά το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να «αποκρούσει» τη γνωστή ρητορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερέχει έναντι του παλαιού κομματικού συστήματος σε θέματα ηθικής.

Κάποιες, και σήμερα, αναλόγου περιεχομένου αναφορές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, με το Ποτάμι (διά του Γ. Αμυρά) να παρεμβαίνει με εξίσου επικριτικό τρόπο κατά του κυβερνώντος κόμματος. Απαντες έθεσαν θέμα με το ζήτημα ειδικότερα του «πόθεν έσχες» του κ. Γ. Σταθάκη.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους. Δεν μπορεί η κρίση να χτύπησε όλη την Ελλάδα και να εξαίρεσε μόνο κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε σε υψηλότατους τόνους ο κ. Α. Λοβέρδος.

«Γνωρίζετε και τις διαδικασίες και όσα διέπουν τη λειτουργία της Επιτροπής. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε και θα δοθούν πλήρεις εξηγήσεις. Εν μέρει έχουν δοθεί. Παρακαλώ, μην επαναφέρουμε πράγματα που θα λυθούν και θα απαντηθούν με θεσμικό τρόπο. Θερμή παράκληση να σταματήσουμε εδώ, γιατί εντάξει… Λάσπη μπορούμε να αρχίσουμε να ρίχνουμε ο ένας στον άλλο» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς.

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να είστε περισσότερο προσεκτικοί, δεν είστε αθώες περιστερές. Κανείς δεν θέλει να ρίξει λάσπη στον άλλο. Αλλά, δύο μέρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε το αφήγημα περί ηθικής της Αριστεράς, και ότι όλα τα κόμματα είναι διαπλεκόμενα. Εχετε και παρελθόν, αλλά και στο παρόν είναι ανοικτά ζητήματα. Αν θέλετε να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα, να είστε πιο προσεκτικοί. Να σταματήσουμε όλοι τη συμπεριφορά αυτή», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι.Βρούτσης.

«Αν κάνει έλεγχο το ΣΔΟΕ στα κόμματα όπως και σ εμάς, θα δείτε ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή