Κραυγές και ύβρεις στη Βουλή περί κομμουνισμού

Κραυγές και ύβρεις στη Βουλή περί κομμουνισμού

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Σφοδρή σύγκρουση με ανταλλαγή προσωπικών υβριστικών χαρακτηρισμών ξέσπασε το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας μεταξύ των Α. Λοβέρδου και Γ. Κατρούγκαλου με αφορμή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του πρόσφατου συνεδρίου στην Εσθονία για τα «εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», καταδεικνύοντας με την επανέναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών μετά τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές, πως το πολιτικό θερμόμετρο κατά τη φθινοπωρινή περίοδο θα κινηθεί σε επίπεδα «καύσωνα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του για το θέμα, επέκρινε τον υπουργό Δικαιοσύνης για την άρνησή του να συμμετάσχει η ελληνική πλευρά στο συνέδριο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στην εξωτερική μας πολιτική, στην εξωτερική πολιτική, ένας Υπουργός και μία κυβέρνηση έχουν πολλές δυνατότητες να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για μία πρωτοβουλία, πάρα πολλές. Δεν είναι μία η διαδικασία να εκφράσεις τις επιφυλάξεις σου. Είναι πολλές. Μπορείς, λόγου χάρη, να συμμετάσχεις με έναν Γενικό Γραμματέα, να συμμετάσχεις ακόμα πιο πολιτικώς χαλαρά με έναν πρέσβη. Έχεις, όμως, τη δυνατότητα και να απόσχεις, δεν πας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην απάντησή του επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στους επικριτές της κυβέρνησης, εγείροντας θέμα «αντικομμουνισμού» και συνέχισε απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή: «Οι απόψεις που υποστηρίζετε τώρα, ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστηριχθεί από πολιτικούς ανθρώπους της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά και από το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου μετά την πτώση της δικτατορίας, πράγμα που ήταν σημαντικό θεσμικό κεκτημένο, ακριβώς γιατί έβαζε τέρμα στην ιδεολογία του μίσους και στο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας». Για να προσθέσει: «Οι απόψεις αυτές εξακολουθούν να είναι η αιχμή του δόρατος της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη».

Σχολιάζοντας ο κ. Λοβέρδος είπε μεταξύ άλλων: «Ήμαρτον, κύριε Υπουργέ, και γι’ αυτά που λέτε σήμερα. Σε μας δεν θα παίζετε σε θολά νερά παιχνίδι, γιατί τα δικά μας τα νερά είναι καθαρά. Τα δικά σας είναι μπουρδουκλωμένα. Με κομπίνες, με πονηρίες, με απόπειρα αλίευσης ψήφων στα θολά νερά, εξωτερική πολιτική δεν γίνεται. Και να είστε βέβαιος πως ό,τι ζημιές κάνετε στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων της χώρας και των ευρωπαϊκών θεμάτων της, όλα αυτά θα διορθωθούν. Είναι πρόσκαιρα λάθη».

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους κινήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος και στην ανταπάντησή του: «Δεν ήταν για την εξωτερική πολιτική η ερώτησή σας. Η ερώτησή σας ουσιαστικά δείχνει πού πηγαίνουν οι εκπρόσωποι του «ακραίου κέντρου». Ως προς τη Νέα Δημοκρατία η απάντηση είναι σαφής: Διότι είχαμε μία σταδιακή μετάλλαξη του κόμματος αυτού από την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά και ιδίως επιταχυνόμενη μετά τη μεταγραφή των γνωστών πολιτικών από το ΛΑΟΣ. Τα πράγματα είναι πιο ενδιαφέροντα σε ό,τι αφορά αυτό που ονομάζω «ακραίο κέντρο». Αυτήν τη ρητορική την ξέραμε από αυτά τα έδρανα, όπου είναι λογικό να υπάρχει. Πώς μεταναστεύει, όμως, στα δικά σας έδρανα; Προφανώς ορισμένοι από σας προετοιμάζετε τη μετάβασή σας στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, που έχει ήδη μεταλλαχθεί».

Με αφορμή αυτές τις επισημάνσεις, ο κ. Λοβέρδος ακούστηκε από το έδρανό του να λέει απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό: «Είσαι αλήτης». αμέσως μετά, ζητώντας το λόγο «επί προσωπικού» ο κ. Λοβέρδος σημείωσε αναφερόμενος στον κ. Κατρούγκαλο: «Εκνευρισθείς από την έλλειψη επιχειρημάτων, άρχισε να μιλάει σε ένα βαθμό υψηλότερης πολιτικής αλητείας για μεταγραφές. Εγώ, κύριε -σε εσάς αναφέρομαι που έχετε υπάρξει υπάλληλος Υπουργών του ΠΑΣΟΚ επί πάρα πολλά χρόνια- έχω κάνει δηλώσεις και τον καιρό της σύγκρουσής μου με τον πολιτικό χώρο, ότι από τον χώρο μου θα φύγω οριζοντίως, έχω κάνει δηλώσεις, οι οποίες με δεσμεύουν για όλη μου τη ζωή. Εσείς που είστε ευέλικτος, εσείς που η μέση σας είναι εύκαμπτη, εσείς που δεν έχετε οστά, αλλά είστε ένα μαλάκιο το οποίο περιφέρεται πολιτικά από εδώ και από εκεί, εσείς μπορεί να τα λέτε αυτά, αλλά να τα κρατάτε για τον εαυτό σας. Για εμένα να είστε πολύ προσεκτικός».

Εν μέσω έντασης, ο κ. Κατρούγακλος σχολίασε με τη σειρά του: «Προφανώς, όποιος τοποθετείται με τους όρους που τοποθετήθηκε, έχει ήδη προσδιοριστεί στα μάτια και στα αυτιά όσων μας άκουσαν. Οι απαντήσεις περιττεύουν. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίστηκε με τους χαρακτηρισμούς που απηύθυνε  σε εμένα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT