Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ: Τελευταία ευκαιρία για χρέος και συμμετοχή του Ταμείου

Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ: Τελευταία ευκαιρία για χρέος και συμμετοχή του Ταμείου

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία από τις κρισιμότατες στιγμές της μνημονιακής περιόδου στην οποία εδώ και οκτώ χρόνια έχει εισέλθει η χώρα μας, χαρακτήρισε ουσιαστικά ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχ. Ψαλιδόπουλος σήμερα από τη Βουλή, τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. «Είναι η τελευταία ευκαιρία», είπε γι’ αυτή τη συνεδρίαση, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες αποφάσεις ως προς τα μέτρα που είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, τότε το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στο ελληνικό Πρόγραμμα (παραμένοντας ως «τεχνικός σύμβουλος») και θα επισημοποιηθεί -κατά κάποιο τρόπο- η εκτίμηση του Ταμείου πως το χρέος της Ελλάδας θα είναι μη βιώσιμο μετά από το 2030, με ό,τι αρνητικό κι αν αυτό συνεπάγεται για τη στάση των αγορών άμεσα απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Η επισήμανση αυτή προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αίσθηση στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου εντός της οποίας εξελισσόταν η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών από τον κ. Ψαλιδόπουλο, με τα ερωτήματα βουλευτών αναπόφευκτα να επικεντρώνονται στο να πει ο υψηλόβαθμος προσκεκλημένος ποιές θα είναι ακριβώς οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι τόσο σε αυτό, όσο και σε άλλα ερωτήματα ο κ. Ψαλιδόπουλος δεσμεύτηκε να απαντήσει γραπτώς, μετά από την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον, αρνητικό όσον αφορά τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, έχει το γεγονός ότι αν και η συνεδρίαση εκ των πραγμάτων είχε κρίσιμο χαρακτήρα, η συμμετοχή των βουλευτών ήταν απογοητευτικά μικρή: Μόνο 14 από τα σχεδόν 50 μέλη που έχει η Επιτροπή ήταν παρόντα στην αίθουσα.

«Την επόμενη εβδομάδα υπάρχει η συνεδρίαση του Eurogroup, και το Ταμείο διαμήνυσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται, αν θέλουν να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, να πουν οι Ευρωπαίοι ποσοτικοποιημένα μέτρα για το χρέος. Εχει ως γνωστόν συνταχθεί εκ μέρους του Ταμείου μια ανάλυση ελληνικού χρέους, βασισμένη σε υποθέσεις για εξέλιξη ελληνικής οικονομίας. Αυτό που χρειάζεται, τώρα, είναι κάποια νούμερα για να μπουν στην ανάλυση του Ταμείου και να δώσουν την εικόνα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η ανάλυση που υπάρχει δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030. Το ζήτημα είναι για μετά το 2030 όταν αρχίζουν να υπερτερούν αρνητικοί παράγοντες, και γι αυτό από τότε θεωρείται μη βιώσιμο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ψαλιδόπουλος και συνέχισε: «Πρέπει να είναι μακροχρόνια βιώσιμο, για να μπει το Ταμείο στο Πρόγραμμα. Αν την άλλη Πέμπτη δοθεί κάτι που θα κριθεί ικανοποιητικό, τότε θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα. Αν δεν δοθούν αυτά που ζητεί το ΔΝΤ, το πρόγραμμα δεν θα ενεργοποιηθεί. Ούτως ή άλλως, συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος».

Ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ υπό αυτό το πρίσμα ανέφερε ότι η μη ενεργοποίηση της συμμετοχής και οικονομικά του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα οφείλεται ουσιαστικά στην άρνηση των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του χρέους. «Το ΔΝΤ ζήτησε πρώτον από την Ελλάδα μεταρρυθιμίσεις και δεύτερον από τους Ευρωπαίους να δώσουν ελάφρυνση χρέους.

Ενώ η Ελλάδα έχει κάνει και κάνει μεταρρυθμίσεις, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν έχουν ακόμα αποφασίσει έκταση, βάθος και μορφή ελάφρυνσης χρέους. Συνεπώς το ΔΝΤ τελεί εν αναμονή ευρωπαϊκών αποφάσεων».

Παρεμβάσεις βουλευτών

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές που έλαβαν το λόγο έθεσαν το ζήτημα της «επόμενης ημέρας», είτε όσον αφορά το κρίσιμο Eurogroup, είτε το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ δεν απουσίασαν από τη μια οι «πολεμικές» κατά του Ταμείου φωνές και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, και από την άλλη μικροαντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με το ποιός ευθύνεται είτε για την είσοδο στα Μνημόνια, είτε για τη σημερινή κατάσταση.

Για την «πολύ κακή εικόνα του ΔΝΤ» μίλησε ο κ. Γερ. Μπαλαούρας, όχι μόνο εξαιτίας των επιλογών του, αλλά και των λαθών που έχουν γίνει και διαπιστωθεί και στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ δεν άφησε χωρίς εκδήλωση δυσφορίας για τις νέες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και αφορούν επικείμενες περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου.

«Ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα του προγράμματος;» Σημείωσε ευθύς εξαρχής ο κ. Χρ. Σταϊκούρας (ΝΔ) σημειώνοντας ότι θα είναι εντελώς διαφορετική εκείνης που υπήρξε για άλλες χώρες οι οποίες επίσης βρέθηκαν σε προγράμματα. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις «δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα», όπως εκείνες οι οποίες αφορούν τον «μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για αρνητικές προοπτικές εξαιτίας της πολιτικής διασφάλισης μεγάλου «αποθέματος που στραγγαλίζει την οικονομία», της ύφεσης, της επιδείνωσης των προσδοκιών για αύξηση του ΑΕΠ, την παραγωγή νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

«Ζούμε το αυτοδιαψευδόμενο αφήγημα της «καθαρής εξόδου», σχολίασε με τη σειρά του ο κ. Ι.Κουτσούκος (ΔΗΣΥ), για να μιλήσει επίσης για τις δεσμεύσεις περί παραγωγής υπερβολικών πλεονασμάτων, περικοπής συντάξεων και μείωσης του αφορολογήτου. Για να συμπληρώσει αναφορικά με το «επίμαχο» της περιόδου: «Αν το ΔΝΤ βγει από το Πρόγραμμα, δεν θα προκληθούν πιστωτικοί κίνδυνοι για ελληνική οικονομία; Η Ελλάδα ήταν και θα συνεχίσει να τελεί υπό επιτροπεία».

Αρνητικά, όπως αναμενόταν, μίλησαν για το ΔΝΤ οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, όπως και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων.

Για «εμμονή σε πολιτικές λιτότητας», μίλησε ο κ. Δημ. Μάρδας (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ σε ανάλογο τόνο μίλησε και ο επίσης κυβερνητικός βουλευτής Στ. Αραχωβίτης. Για το εάν είναι εφικτό να πάρει ο ESM το χρέος προς το ΔΝΤ και έτσι να αποχωρήσει από το πρόγραμμα ολοκληρωτικά το ΔΝΤ, ρώτησε ο κ. Χρ. Αντωνίου (ΣΥΡΙΖΑ). Για απομάκρυνση του Ταμείου, αλλά με εξαιρετικά επιθετικές προς το ΔΝΤ εκφράσεις μίλησε ο κ. Αλ. Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ).

Το ερώτημα αν «η αυξημένη επιτήρηση είναι ένα άλλο μνημόνιο;», έθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να επιδιώκει πλεονάσματα πολύ υψηλότερα από εκείνα που της ζητούν, οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση. Τέλος, για «επαχθείς συμφωνίες» που συνήθεια με εταίρους η συγκυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, μίλησε ο κ. Γ. Καρασμάνης (ΝΔ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή