Έντονη κριτική από αντιπολίτευση και «δυσφορία» βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα προαπαιτούμενα

Έντονη κριτική από αντιπολίτευση και «δυσφορία» βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα προαπαιτούμενα

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «δεν είναι όλα ρόδινα αλλά η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλάει για καταστροφή», ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος έδωσε σήμερα το απόγευμα το κυβερνητικό στίγμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου –κατά πάγια συνήθεια όλων των κυνερνητικών στελεχών- επιτέθηκε στην ΝΔ, στη ΔΗΣΥ, αλλά και στον Τύπο για τα όσα λέγονται ή επισημαίνονται αναφορικά με την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική, υποστήριξε εκ νέου ότι οι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα είναι για τους πολλούς «μη μετρήσιμες», και σημείωσε ότι ευελπιστεί σε μια καλή λύση ως προς το ελληνικό χρέος στις 21 Ιουνίου.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία στις αρμόδιες Επιτροπές άρχισε το μεσημέρι, με προοπτική να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου από την Ολομέλεια νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, όχι μόνο με την αντιπολίτευση να εκφράζει εντονότατη διαφωνία για τον «επείγοντα χαρακτήρα» του νομοθετήματος ή και για κρίσιμες διατάξεις, όπως η παροχή εγγύησης έως 25 δις έναντι του ESM, αλλά και με πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται στο Περιστύλιο και σε κατ’ιδίαν συζητήσεις

προβληματισμένοι για το γεγονός ότι καλούνται εκ νέου να ψηφίσουν σκληρά μέτρα.

Μεταξύ αυτών, πάντως, ο κ. Ν.Φίλης μιλώντας στη συνεδρίαση είναι χαρακτηριστικό –και ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί- ότι υποστήριξε πως το Υπερταμείο συνιστά «επισφράγιση του ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους». Παράλληλα, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται με ειλικρίνεια ότι η λιτότητα συνεχίζεται.

Τσακαλώτος: «Δεν πουλάμε φούμαρα»

«Δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά δεν μπορείτε να μιλάτε για καταστροφή. Δεν είναι όλα καλά,τέλεια, αλλά γίνεται μια προσπάθεια. Δεν είμαι ευτυχής, δεν πουλάμε φούμαρα, λέμε τις δυσκολίες», σημείωσε χαρακτηριστικά, ανώ σε άλλο σημείο είπε ότι και η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση έχουν επί της αρχής σωστή θέση ως προς το ζήτημα της λιτότητας ή της ανάπτυξης: «Βεβαίως έχουμε λιτότητα και έχουμε πρόβλημα.

Αλλά από εδώ και πέρα θα μειώνουμε τη λιτότητα. Εχετε δίκιο και εσείς και εγώ». Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε –απαντώντας σε ένα από τα κεντρικότερα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης- ότι η «εγγύηση» των 25 δις που προβλέπεται από διάταξη του πολυνομοσχεδίου, έναντι του – δεν είναι «υποθήκη» όπως επισημαίνουν οι επικριτές του, αλλά «εγγύηση» για τα δάνεια που έχουμε πάρει. Λίγο νωρίτερα, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: «Δεν έχετε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να υποθηκεύσετε την δημόσια περιουσία». Είναι «όνειδος, άρθρο-ντροπή αυτό που προβλέπει την υποθήκευση 15 δισ».

Αίτημα να μεταφραστεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Η διαδικασία στις αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη το απόγευμα, προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, δηλαδή με την διαδικασία του «επείγοντος». Την διαδικασία αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο κατήγγειλε σύσσωμη η αντιπολίτευση, με τα μεγαλύτερα κόμματα να εγείρουν και ακόμα ένα ζήτημα: Οπως ενδεικτικά τονίστηκε, πολλά από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου στηρίζονται σε διατάξεις του

επικαιροποιημένου τρίτου μνημονίου, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.

«Το νομοσχέδιο περιέχει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις για ολοκλήρωση της 4ης αξιλόγησης πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Είναι σκόπιμο να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν από την Παρασκευή 15 Ιουνίου, δηλαδή περίπου μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου. Τότε θα επιτραπεί η συζήτηση, απόφαση, και ανακοίνωση πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», αιτιολόγησε την κυβερνητική επιλογή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης:

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Για πολλοστή φορά, μνημονιακά και μη μνημονιακά νομοσχέδια κατατίθενται, συζητιούνται και ψηφίζονται με διαδικασίες εξπρές, επειδή η κυβέρνηση επικαλείται πιεστικά χρονοδιαγράμματα», σχολίασε αμέσως εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, για να συνεχίσει: «Την προηγούμενη αξιολόγηση την κάναμε με τις ίδιες διαδικασίες, και παρ’όλα αυτά ακόμα δεν έχουμε πάρει την υποδόση». Αφού δε έκανε λόγο για «ανικανότητα και αβελτηρία της κυβέρνησης», υπογράμμισε: «Πολλές διατάξεις δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Είναι επικαιροποιήσεις του Μνημονίου; Αν ναι, παρουσιάστε τις στην εθνική αντιπροσωπεία».

«Το βάρος αυτού του νομοσχεδίου δεν είναι τα 122 άρθρα του, αλλά είναι -πέραν των άλλων- το άρθρο εκείνο που αναθεωρεί το τρίτο μνημόνιο,και αφορά εκχώρηση δημόσιας περιουσίας», σημείωσε από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο κ. Ι. Κουτσούκος και επισήμανε ότι ενώ υπάρχει στα αγγλικά το επικαιροποιημένο-συμπληρωματικό Μνημόνιο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει κατατεθεί στη βουλή, στα ελληνικά μεταφρασμένο.

Ζήτησε δε, κάτι τέτοιο να γίνει άμεσα, εντός του επομένου 36ώρου: «Πρέπει να μεταφραστεί και να κατατεθεί στα ελληνικά στο Κοινοβούλιο πριν από το τέλος των συνεδριάσεων των επιτροπών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκος. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση στις Επιτροπές πρέπει να ολοκληρωθεί ως αύριο Τρίτη, το απόγευμα. Ανάλογου χαρακτήρα επισημάνσεις έκαναν στη συνέχεια οι κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι) και Δημ. Καβαδέλας (Ενωση Κεντρώων), ενώ επικριτικοί προς την κυβέρνηση εμφανίστηκαν οι Ευ.Καρακώστας (ΧΑ) και Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Στον αντίποδα, οι μόνοι που συμφώνησαν με την διαδικασία του «επείγοντος» ήταν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ Γερ. Μπαλαούρας και των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος.

Ως προς το ζήτημα της δημοσιοποίησης του επικαιροποιημένου Μνημονίου, αίσθηση προκάλεσε η απάντηση-σχόλίο του κ. Χουλιαράκη: «Την ίδια πρακτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ακολουθούμε κι εμείς» είπε, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από τους εισηγητές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ. «Είναι λάθος αυτό που λέτε, ότι δηλαδή ακολουθούσαμε ως κυβέρνηση ίδιες διαδικασίες.

Εμείς καταθέταμε στη Βουλή τις επικαιροποιήσεις των Μνημονίων», απάντησε ο κ. Σταϊκούρας. «Φέρτε το επικαιροποιημένο μνημόνιο να δούμε σε ποιά σημεία ακριβώς υπάρχουν αυτά που συζητάμε σήμερα», πρόσθεσε. «Να έρθει στη βουλή μεταφρασμένο το επικαιροποιημένο», επανέλαβε ο κ. Κουτσούκος. «Δεν ενοχλεί τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν υπάρχουν μεταφρασμένα τα κείμενα; Είστε άριστοι γνώστες ξένων γλωσσών;» αναρωτήθηκε με καυστική διάθεση ο κ. Γ.Αμυράς. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνουμε και στα αγγλικά συζήτηση. Να γίνει και να γίνει σωστή μετάφραση», είπε με ανάλογη διάθεση εκ μέρους της Ενωσης Κεντρώων ο κ. Μαρ. Γεωργιάδης.

Εναντι αυτού του κλίματος, σημειώνεται ότι σε νέα παρέμβασή του και ο κ. Μπαλαούρας τάχθηκε υπέρ της κατάθεσης στη Βουλή, έως αύριο το βράδυ, μεταφρασμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Χουλιαράκης: Επιζήμιες οι καθυστερήσεις

«Κατανοώ την επιθυμία της Ολομέλειας για αναλυτική συζήτηση. Η καθυστέρηση της διαδικασίας, όμως, συνεπάγεται αναβολή και της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει η συζήτηση αυτή να γίνει στις 21 Ιουνίου, και να μην δοθεί κανένα δικαίωμα σε κανέα κράτος μέλος να ζητήσει αναβολή», σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης, ενώ όσον αφορά την καθυστέρηση της εκταμίευσης της υποδόσης της τρίτης αξιολόγησης, υποστήριξε ότι η μικρή καθυστέρηση προκλήθηκε, παρά τις θετικές εισηγήσεις –όπως είπε- των ευρωπαϊκών Θεσμών, εξαιτίας της εμμονής μιας χώρας να δει αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής μικρού ποσού. Εννοούσε σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Επί της ουσίας του συζητούμενου νομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε στην τοποθέτησή του: «Οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται με νέα μέτρα λιτότητας. Είναι ταπεινωτική εξέλιξη η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου». Αυτά, μεταξύ άλλων, καθιστούν σαφές ότι δεν ισχύει το κυβερνητικό επιχείρημα της «καθαρής εξόδου» μετά τον Αύγουστο σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, προσθέτοντας ότι άλλα τέτοια μέτρα είναι ο «μηχανισμός ενισχυμένης και όχι μεταπρογραμματικής εποπτείας που ισχύει για άλλες χώρας που βγήκαν από Μνημόνια».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, καταγράφεται και από άλλους εισηγητές κομμάτων της αντιπολίτευσης, κριτική στην κυβερνητική πολιτική της ανάληψης μεγάλων δεσμεύσεων για τα χρόνια μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή