Τσίπρας: Ορθάνοιχτες οι αγορές με «όπλο» τη συμφωνία

Τσίπρας: Ορθάνοιχτες οι αγορές με «όπλο» τη συμφωνία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «κρεσέντο ύβρεων» από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε με πολύ εκνευρισμό να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων. Είπατε περίπου 40 φορές τη λέξη ‘ψεύτες’. Αυτό είναι ένδειξη αμηχανίας και εκνευρισμού. Και ορισμένες φορές αυτό κάνει τον ομιλητή να κινείται στα όρια του γραφικού και ο λόγος του να είναι γραφικός» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Κάνατε όμως μία τρομακτική παράλειψη. Το κρίσιμο θέμα του Eurogroup ήταν το χρέος και δεν είπατε κουβέντα και δεν το ξεχάσατε. Μέχρι και εσείς δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε αυτό που λέει όλος ο κόσμος, ότι το ελληνικό χρέος, με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου, κατέστη βιώσιμο και ότι με όπλο τη συμφωνία είναι ορθάνοιχτες οι αγορές για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση καλώντας «κάποιον που διαχειρίστηκε στα χρόνια της κρίσης διαπραγματεύσεις» να πει αν πέτυχε κάτι καλύτερο.

«Δεν πέτυχε κανείς καλύτερα πλεονάσματα αλλά η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχατε εσείς είχε συμφωνήσει πλεονάσματα στο 4,5%. Και είναι δείγμα θράσους να έρχεστε και να μας κάνετε κριτική για το ύψος των πλεονασμάτων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «συρρίκνωσαν το εθνικό πλούτο κατά το ¼».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στην ελληνική οικονομία. Όμως αυτό το δημιουργικό σοκ είναι μία ατζέντα απολύσεων, ξεπουλήματος και κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους».

Αναφορικά με τις συντάξεις ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Οταν διαπραγματευόμασταν με το ΔΝΤ, που πίεζε με τις γνωστές του θέσεις, εσείς βγαίνατε και λέγατε ‘κλείστε την αξιολόγησης’ και κάποιοι στα κρυφά έλεγαν ‘βάστα Σόιμπλε, βάστα Γερούν, βάστα ΔΝΤ’. Οταν οι περικοπές ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μας καλούσατε να κλείσουμε άρον άρον την αξιολόγηση».

«Σήμερα όμως κ. Μητσοτάκη, φαίνεται εκ των αντιδράσεών σας, ότι σας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη και αντί να ζητήσετε συγγνώμη για τον κυνισμό σας, αρχίζετε τις υπεκφυγές. Μέχρι χθες ερχόσασταν εδώ και παριστάνατε τους δικαστές των ευρωπαϊκών θεσμών. Σήμερα όμως ήρθατε εδώ και παριστάνετε τον τζάμπα μάγκα. Καταθέσατε μία τροπολογία, ενώ μέχρι χθες θεωρούσατε δεδομένη την περικοπή των συντάξεων γιατί τώρα είδατε την τεράστια τρύπα στην προπαγάνδα σας. Είστε επαναστάτες της κακιάς ώρας. Αλλά οι συνταξιούχοι κ. Μητσοτάκη δεν είναι ποντίκια για να χωθούν σε αυτή την τρύπα, είναι άνθρωποι με περηφάνια και ξέρουν ποιοι τους καταδίκασαν στην φτώχεια», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «λαϊκισμό» και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη γνωρίζουν ότι γίνατε όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη για να μην σας διασπάσουν το κόμμα οι γνωστοί πατριδοκάπηλοι. Στην προσπάθειά σας όμως να πείσετε ότι δεν είναι η καλύτερη συμφωνία επιμένετε σε διαστρεβλώσεις και σε ψέματα, ότι η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα. Πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους, μόνο το θέμα της ιθαγένειας. Και κάνετε ότι δεν έχετε ακούσει τις τοποθετήσεις του κ. Ζάεφ και του κ. Ντιμιτρόφ, οι οποίοι παραδέχονται, για πρώτη φορά, ότι είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτισμική κληρονομιά και την παράδοση της Μακεδονίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή