Βουλή: Νέα τροπολογία για τις οικονομικές ενισχύσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Βουλή: Νέα τροπολογία για τις οικονομικές ενισχύσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομικές ενισχύσεις για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που θα ψηφιστεί αργά απόψε από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά όχι μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά ισχύει για κάθε κατοικία.

Ειδικότερα, στην κοινή τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προβλέπεται η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ως εξής:

– Το ποσό των 600 ευρώ περίπου και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση, σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή και άτομο με αναπηρία.

– Το ποσό των 5.900 ευρώ για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής και το ποσό ύψους 4.400 ευρώ σε περίπτωση πρόκλησης μόνιμης σωματικής βλάβης, λόγω τραυματισμού.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμα ότι:

– Όλοι οι δικαιούχοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου φορολογικής δήλωσης ή υπεύθυνης δήλωσης.

– Επαναπροσδιορίζεται ο βαθμός ζημιών, ως κριτήριο υπολογισμού της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και ο συντελεστής υπολογισμού τους. Για αυτές τις οικονομικές ενισχύσεις οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά την διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών.

– Οι οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες ή άλλους φορείς και καταβάλλονται εξ ολοκλήρου χωρίς καμία κράτηση υπέρ του δημοσίου ή τρίτων και δεν φορολογούνται. Τυχόν συμψηφισθέντα ή κατασχεθέντα ποσά δεν αναζητούνται, αλλά αποδίδονται στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος της συνολικής δαπάνης από την επιχορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης από τους οικείους δήμους θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δικαιούχων και το εύρος των ζημιών και θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή