ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνη της κυβέρνησης η τραγωδία στη Μόρια

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνη της κυβέρνησης η τραγωδία στη Μόρια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την πυρκαγιά στη Μόρια επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «καταδίκη της τοπικής κοινωνίας των προσφύγων και των μεταναστών στην αθλιότητα».

«Η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση ότι προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία «έταζε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας» και πως «το μόνο που κατάφερε είναι να παραλάβει μια δομή με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης».

Επίσης, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών».

«Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια» τονίζει και αναφέρει ότι στη διάρκεια της πανδημίας «άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους. Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου».  

«Για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους» σχολιάζει και συμπληρώνει πως «μετά τη βραδινή τραγωδία σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη». 

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως απαιτεί άμεσα, έκτακτα μέτρα στήριξης της Λέσβου, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. 

«Να πούμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές. Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού» καταλήγει.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Μόρια

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα.

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου».

Διαβάστε επίσης: 

Μπλόκα αστυνομικών στη Μόρια – Στους δρόμους χιλιάδες μετανάστες

Μ. Σχοινάς για τη Μόρια: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα»

Ιλβα Γιόχανσον για Μόρια: «Προτεραιότητα η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή