Γιατί ο Τσίπρας ανακατεύει τη «βιτρίνα» του κόμματος

Γιατί ο Τσίπρας ανακατεύει τη «βιτρίνα» του κόμματος

Τα μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και η προσπάθεια αλλαγής του κλίματος με τα στελέχη της πρώτης γραμμής

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικοί επιστήμονες που αναλύουν τα δεδομένα των εκλογών έχουν καταγράψει πως όλα τα «κεντροαριστερά κόμματα» τον Ιούλιο του 2019 συγκέντρωσαν ένα ποσοστό που άγγιζε το 52% και ακολουθούσαν οι «δεξιές δυνάμεις» με περίπου 48%. Αρκεί αυτό για να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να απλωθεί σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων;

Σίγουρα όχι, καθώς σε αυτή την αριθμητική, πέρα από τα ριζοσπαστικά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, περιλαμβάνονται το ΚΚΕ, με τον κόσμο του να μην αλλάζει εύκολα στρατόπεδο, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που αμφισβητείται ο προσανατολισμός του. Εκτός από τη σκληρή στάση της Φώφης Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικό είναι ότι ένας από τους υποψήφιους προέδρους, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκτιμάται πως έχει περάσει ακόμα και τα ανεκτά για την Κουμουνδούρου όρια της Κεντροδεξιάς.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse η Ν.Δ., μετά έναν «κακό» μήνα, τον Μάρτιο, έδειξε πως έχει αντανακλαστικά. Για να αντιστρέψουν την εικόνα, στην Κουμουνδούρου έχουν δώσει πλέον μεγάλο βάρος στην προγραμματική αντιπολίτευση, με συγκεκριμένα πρόσωπα να βγαίνουν μπροστά. Αυτή άλλωστε είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, που έχει επιλέξει να αλλάζει τη «βιτρίνα» του κόμματος ανάλογα με την επικαιρότητα, στηρίζοντας τους «παλιούς». 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα, λόγω του εργασιακού νομοσχεδίου, επισκέπτεται την Κουμουνδούρου πιο συχνά από τον καθένα.

Η αρμόδια τομεάρχης βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στη διαδικτυακή εκδήλωση της Τρίτης και θεωρείται η μεταγραφή του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να απευθύνεται τόσο στο αριστερό όσο και στο μετριοπαθές κεντρώο κοινό του κόμματος.

Ως πρώην υφυπουργός Εργασίας, ξεχωριστός είναι ο ρόλος του Νίκου Ηλιόπουλου, που εκτιμάται πως έχει δώσει μια άλλη δυναμική στην επικοινωνία, διατηρώντας πιο ανοιχτούς διαύλους με τα ΜΜΕ.

Μπορεί να έλειπε από την εκδήλωση για την επανεκκίνηση της οικονομίας –και στις τάξεις των «53+», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να καταγράφηκε έντονη δυσαρέσκεια–, ωστόσο ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η βαρύτητα των λόγων του στην Κουμουνδούρου δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ο ίδιος άλλωστε προτίμησε να μην τοποθετηθεί για το θέμα, παρά το γεγονός ότι αρκετοί σύντροφοί του θεώρησαν άκομψη απόφαση την απουσία του.

«Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην κυβέρνηση, δεν θα είναι υπουργός Οικονομικών, αυτός ο κύκλος τελείωσε, όμως δύο-τρία μεγάλα χαρτοφυλάκια, όπως το Αμυνας, σίγουρα τον περιμένουν», εκτιμούσε στην «Κ» στέλεχος από την αντίπαλη πτέρυγα των «προεδρικών». Πρόσφατα ο κ. Τσακαλώτος συμμετείχε και σε μια μεγάλη πανελλαδική διαδικτυακή συζήτηση των «53+», όπου επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της συμπόρευσης με την «Ομπρέλα».

«Αφεντικό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εξακολουθεί να είναι η Ολγα Γεροβασίλη και η συνεργασία της με τον πρόεδρο είναι συχνότερη εξαιτίας της παρουσίας του στη Βουλή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Δική της πρωτοβουλία, άλλωστε, ήταν η δημιουργία Γραφείου Τύπου της Κ.Ο., ξεπερνώντας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έντονες ενστάσεις μέσα στο κόμμα. Το πιο δυνατό «χαρτί» του κ. Τσίπρα παραμένει η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία σηκώνει μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση όλο το βάρος του οικονομικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων εν μέσω πανδημίας έδωσε επιπλέον πόντους στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος, ως μη «προεδρικός», έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με όλες τις πτέρυγες. Δεν ήταν τυχαία η απόλυτη στήριξη που του παρείχε το κόμμα σε όσα ανέφερε περί εκκαθάρισης «αυτονομημένων εστιών εξουσίας στη δημόσια διοίκηση».

Η κόντρα Βορίδη – Ζαχαριάδη στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμάται πως θα κεντρίσει το πολιτικό ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα.

Ο νέος βουλευτής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως απέδειξε και με το θέμα της ψήφου των ομογενών, έχει πάρει πολύ ζεστά τον ρόλο του και ήδη από τον Οκτώβριο έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με δημοτικά και περιφερειακά σχήματα σε όλη την Ελλάδα.

Το άλλο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει αυξήσει τις μετοχές του στο κόμμα είναι ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, όταν στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει απροθυμία –βλέπε νομοσχέδιο για το Ελληνικό– αναλαμβάνει να δώσει μάχες στη Βουλή. Σταθερή αξία και πάντα στην πρώτη γραμμή λόγω των ελληνοτουρκικών παραμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Από τους «συμμάχους», Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Μπίστης κάνουν ηχηρή την παρουσία τους στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Η αναζήτηση και νέου προσωπικού, τεχνοκρατικού ή μη, που θα πλαισιώσει ή θα υπερκεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τους παλιούς, εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Παρ’ όλα αυτά, οι τρεις «βασικοί μέτοχοι», Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης, συνεχίζουν με τις παρεμβάσεις τους να επηρεάζουν τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που τους ακολουθεί και τους εμπιστεύεται. Τι ζητούν επιτακτικά; Συλλογική λειτουργία του κόμματος, προγραμματική τεκμηρίωση, σαφήνεια και αυτοκριτική διάθεση για το παρελθόν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή