Αποφυλακίσεις για τον χρυσό

Αποφυλακίσεις για τον χρυσό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να περισωθεί το κύρος των διωκτικών αρχών μετά το φιάσκο για την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού, όπου η βασική κατηγορία απεδείχθη ατεκμηρίωτη, το δικαστικό συμβούλιο οδηγήθηκε χθες σε αποφυλάκιση των προσωρινά κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς, επιβάλλοντας όμως περιοριστικούς όρους.

Το δικαστικό συμβούλιο, όπως προκύπτει και από το σχετικό βούλευμα απόλυσης και των οκτώ προφυλακισμένων, διαπιστώνει ενδείξεις ενοχής, παρά την ξεκάθαρη θέση της ανακρίτριας αλλά και της εισαγγελέως που έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της δικογραφίας, δεν ευσταθεί.

Η υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού, που εξελίχθηκε σε πρωτοφανές για τα δικαστικά χρονικά φιάσκο, αποδυναμώθηκε μετά την αποκάλυψη ότι η κατηγορία της λαθρεμπορίας ήταν αστήρικτη, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει την επιβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία. Η επιβεβαίωση της παράλειψης των προανακριτικών αρχών να ελέγξουν το βασικό στοιχείο της κατηγορίας, πριν προχωρήσουν στη θεμελίωση των αδικημάτων, ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύλληψη μελών του κυκλώματος χρυσού, όταν η ανακρίτρια υπέβαλε, ως ώφειλε, ερώτημα στην αρμόδια ΑΑΔΕ και έλαβε την απάντηση ότι λαθρεμπορία στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει.

Μετά ταύτα, οι συνήγοροι των προσωρινά κρατουμένων στην υπόθεση κινήθηκαν αιτούμενοι την απόλυσή τους, ενώ η εισαγγελέας που ανέλαβε να προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο, συμφώνησε σε όλα με την ανακρίτρια, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έξοδο και των οκτώ προσωρινά κρατουμένων από τις φυλακές.

Το δικαστικό συμβούλιο που εξέδωσε σχετικό βούλευμα χθες, τάχθηκε υπέρ της υπάρξεως ενδείξεων ενοχής και ως εκ τούτου επέβαλε περιοριστικούς όρους στον Ριχάρδο Μυλωνά και ένα ακόμα συγκρατούμενό του που φέρεται ως υπαρχηγός του κυκλώματος. Οι περιοριστικοί όροι, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα, συνοδεύθηκαν και για τους δύο με εγγυοδοσία 200.000 ευρώ, ενώ για τους λοιπούς έξι προσωρινά κρατουμένους επιβλήθηκαν μόνον περιοριστικοί όροι χωρίς εγγυοδοσία.

Βεβαίως, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση και τον εντοπισμό των παραλείψεων στη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας λαθρεμπορίας, είναι δύσκολο να σταθεί το κατηγορητήριο στα επόμενα στάδια δικαστικής αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή