Αρωμα Κρήτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αρωμα Κρήτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι οι Ελληνες αγαπούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, όμως ίσως οι Κρήτες να έχουν τον πιο ισχυρό συναισθηματικό λώρο. Στα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσης «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Απτερα – Ελεύθερνα – Κνωσός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ), πρώτοι απ’ όλους στα εγκαίνια κατέφτασαν Κρητικοί. Εβλεπες στα μάτια τους το καμάρι και την αγάπη γι’ αυτούς τους μακρινούς αρχαίους και βυζαντινούς προγόνους τους. Και βέβαια, θα χρειαζόταν ένας συμπατριώτης τους, ο Χανιώτης Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του μουσείου και ανασκαφέας της Ελεύθερνας για να βρει έναν τόσο καίριο και πρωτότυπο τρόπο να μιλήσει για το παρελθόν της Μεγαλονήσου, όπως αυτή η καταπληκτική παρουσίαση στο ΜΚΤ.

Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, ο πανύψηλος αντιπρόεδρος του Σωματείου Φίλων του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας, πέρασε πρώτος το κατώφλι. Υστερα, η δυναμική πρόεδρος των ξεναγών Κρήτης, η Μαρινέλα Μαμαλάκη με τον σύζυγό της Μιχάλη Σταυρακάκη. Σε λίγο κατέφτασαν ο Νίκος Σηφουνάκης και ο περιφερειάρχης του νησιού Σταύρος Αρναουτάκης, που συνέβαλε πολύ στο να γίνει η έκθεση αυτή. Ακολούθησαν και όλοι οι αρχαιολόγοι και επικεφαλής των Εφορειών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου που συνεργάστηκαν στενά με τον Νίκο Σταμπολίδη για να συγκεντρωθούν τα 500 αντικείμενα της έκθεσης.

Παρούσα και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη που συνόδευε τη Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία έκοψε και την κορδέλα. Η πρόεδρος του μουσείου Σάντρα Μαρινοπούλου ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και τους συνεργάτες του ΜΚΤ, ενώ από μικροφώνου μας αποκάλυψε και για ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα που θα γίνει στο μέλλον με την επιρροή που άσκησε η Κρήτη στον Πικάσο.

Ο Νίκος Σταμπολίδης αναφέρθηκε σε όλους τους αρχαιολόγους που μόχθησαν στα χώματα του νησιού όλες αυτές τις δεκαετίες, αλλά και στους ανθρώπους που κράτησαν κάποια στιγμή αυτά τα αντικείμενα που εκτίθενται στις προθήκες. Πιθανώς να μη μάθουμε ποτέ το όνομά τους, όμως ξέρουμε την καθημερινότητά τους. Η έκθεση –που αξίζει να δείτε– θα διαρκέσει μέχρι τις 30/4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή